Barranco de Guayadeque – natuurpracht en uitdagende beklimming

Guayadeque - steile wegen en natuurpracht
(Last Updated On: 20/02/2022)

De Barranco de Guayadeque is een prachtige vallei met een perfect berijdbare weg. Mooi asfalt en een rustige aanloop naar het meer steile klimwerk. Vanauit het mooie dorpje Agüimes kan je de vallei bereiken.

Steile start in Agüimes

In Agüimes moet je links af op de Calle la Orilla om de klim in de vallei aan te vatten. Het eerste stukje is redelijk steil tussen de huizen op slecht asfalt. Geen nood. Dit is het laatste stuk slechte asfalt dat je zal zien. Net buiten het dorp van Agüimes vlakt de weg af en krijg je zelfs een korte afdaling.

Agüimes is op zich al de moeite om eens te stoppen of in te plannen in een uitstap.

Barranco de Guayadeque – rustige start

De eerste kilometers van de Barranco de Guayadeque zijn maar een aanloop. Tot aan de Cueva Bermeja met de kapel van de apostel Bartolomeüs en het restaurants vallen de percentages heel goed me. De eerste kilometers is het zelfs maar 1 tot 3 procent waarna we meer richting 6 a 7 klimmen met hier een daar een kleine uitschieter.
Vergeet op dit stukje niet dat het zwaarste nog moet komen. Zorg voor nog wat reserve om het laatste stukje aan te vangen.

Onderstaande rit is van april 2019. We logeerden in Maspalomas en het vertrek en aankomst is dus ook daar.

Laatste stuk van de Barranco de Guayadeque

Het laatste stuk is een echte kuitenbijter dat ook altijd maar steiler wordt. Het is maar 3,7 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van ongeveer 11%. Er zijn uitschieters tot 18% in dit laatste stukje. De weg is ook recht zonder haarspeldbochten die voor een klein beetje verlossing kunnen zorgen.
Naar het einde toe is er een stukje van 700 meter met een stijgingspercentage van bijna 17%.

Als belonging een ijsje in Bar-Restaurante Tagoror

Op het einde van de vallei heb je Bar-Restaurante Tagoror waar je iets kan drinken of eten. Er zijn ook een aantal vakantiewoning op het einde van de vallei.

Het afdalen doe je via dezelfde weg. Neem je tijd om van het uitzicht te genieten of kies voor een snelle afdaling richting kust. De keuze is aan jou.

Guayadeque - Laatste steile deel richting eindpunt
Guayadeque – Laatste steile deel richting eindpunt

Rustiger klimmen tijdens weekdagen

Ik zou wel afraden de route te fietsen in het weekend omdat het dan erg druk kan zijn. Ik heb deze klim gedaan op een weekdag en ben redelijk vroeg vertrokken. Boven aan het restaurant was ik zo goed als alleen terwijl dit in het weekend zeker niet het geval is. Weinig verkeer maakt de klim en al zeker het afdalen zoveel aangenamer.

Reageer op dit artikel:

Wil je een nieuwe fietstrainer? Fietstrainer bij bol kan je ook altijd overwegen. Deze link brengt je naar alle beschikbare fietstrainers. Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Categorieën