Wat neem je mee op een fietstocht? Welke basistools kunnen handig zijn om bij de hand te hebben tijdens het fietsen. Pech onderweg hoort spijtig genoeg bij het fietsen en je kunt er beter op voorbereid zijn met een simpele gereedschappen die eenvoudig mee t nemen zijn.
Gereedschap voor onderweg
Je kunt dus best enkele basisgereedschappen bij de hand hebben tijdens het fietsen. Veel plaats moeten die niet innemen en ze kunnen perfect in de achterzak van je fietstruitje. Eventueel is een klein zadeltasje ook een handige oplossing. Groot moet dit niet zijn om het nodige te kunnen bevatten. Ze zijn is verschillende maten verkrijgbaar. Sompige hebben een bevestiging met velcro onder het zadel of via een kliksysteem. Het kliksysteem vind ik persoonlijk wel handig en gebruik al enkele jaren een model van Topeak.
Het volledige aanbod op bol kun je hier vinden. Op de website van Wiggle is er ook een groot aanbod aan zadeltassen.
Lekke band onderweg.
Lek rijden onderweg hoort spijtig genoeg bij het fietsen. Je kunt het zoveel mogelijk verwijden door regelmatig de buitenbanden na te kijken op eventuele steentjes of dergelijk. Die banden zich een weg door de buitenband om uiteindelijk de binnenband te doorprikken. Regelmatig grondig nakijken kan dus zeker geen kwaad.
Ondanks zal je toch wel eens onderweg met een lekke band worden geconfronteerd. Wat heb je nodig om een lekke band te herstellen. Natuurlijk een kleine fietspomp die in je achterzak past of met een bevestiging aan het frame. Ik gebruik al jaren een pompje van Topeak.
Kleine handpompen kun je ook vinden bij Wiggle.
Bandenlichters om de band van het wiel te halen mogen ook niet ontbreken. Twee is normaal voldoende om de buitenband van het wiel te halen. Zorg zeker voor kunststoffen bandenlichter.
Natuurlijk heb je ook een binnenband nodig. Zorg dat je de juiste maat als reserve hebt. Vergeet ook niet naar de lengte van ventiel te kijken. Hogere velgen vragen natuurlijk ook voor lagere ventielen.
Wil je toch liever de band plakken onderweg dan kan ik de zelfklevende plakkers zeker aanbevelen. Onder staat een setje van Lezyne met bijgeleverde bandenlichters, 9 plakkers. Er zijn natuurlijk nog ander merken die zelfklevende plakkers verkopen. Ik gebruik vaak de plakkers van Park Tool. Vaak bestel ik deze bij Wiggle. Zij hebben ook het setje van Lezyne aan 8,85 euro op dit ogenblik, maar dan moet je nog wel verzendkosten betalen. Wiggle heeft vaak goede prijzen maar de levertermijn is iets langer.
Hoe je een lekke binnenband moet vervangen kun je lezen in ons artikel, een lekke band vervangen.
Een multitool voor onderweg.
Een multitool kan handig zijn om bij de hand te hebben tijdens het fietsen. Een zadel dat niet goed vast staat of een los zittende bidonhouder kun je dan allemaal onderweg herstellen. Als je nog geen multitool hebt en eentje gaat aankopen zoek dan een multitool met ingebouwde kettingpons. Ook weer te vinden bij Wiggle of bij bol maar daar is het aanbod kleiner.
Waarom een kettingpons? Een kettingbreuk kun je dan onderweg herstellen. Zorg dan ook voor een missing link in je zadeltasje. Met de kettingpons kun je dan de gebroken schakel verwijderen en de missing link gebruiken om je ketting terug te verbinden en rijklaar te maken..
Onderstaande filmpje laat je zien hoe je een missing link plaatst en dan terug kan verwijderen. Om onderweg te herstellen heb je alleen het plaatsen van de missing link nodig. De tool om te verwijderen heb je onderweg dus niet nodig.
Kabelbinders
Kabelbinders is iets waar je niet dadelijk aan zou denken om meet te hebben in je zadeltasjes. Het moet geen grote collectie zijn maar een paar kleine kabelbinders kunnen wel handig zijn om iets loszittend tijdelijk vast te zetten, zodat je thuis geraakt.
Een tweede toepassing is een gebroken spaak tijdelijk te bevestigen, zodat je nog tot thuis geraakt. Natuurlijk mag je wiel dan niet teveel uit vorm zijn. Een spaakbreuk is altijd een probleem en kabelbinders hebben me toch al enkele keren uit de nood geholpen.
Wat neem je nog mee onderweg?
Naast enkele kleine gereedschappen en hulpmiddeltjes zijn er nog enkele zaken waar je zeker aan moet denken of die het overwegen waard zijn en ook wel passen binnen dit artikel.
Telefoon en identiteitsgegevens
Misschien is dit wel het meest voor de hand liggende wat je onderweg in je achterzakken steekt. De telefoon die eventueel contactgegevens kan bevatten en je identiteitsgegevens. Identiteitskaart heb je ook best altijd bij.
Drinken en eten
Iets om te eten is niet echt een must als je maar een korte rit gaat maken. Alles korter dan 2 uur neem ik nooit iets mee om te eten. Drinken daarentegen heb je best wel altijd bij de hand. Onderweg kun je altijd wel even stoppen om iets te drinken, maar toch heb je best een gevulde drinkbus bij de hand. Bij warm weer heb ik altijd twee gevulde drinkbussen bij. Wat je in de drinkbus doet, is een persoonlijke keuze. Een energiedrank, water of een elektrolyten drank.
Eten kan bestaan uit energierepen, gelletjes of iets anders. Denk allen dat het in je achterzakje bij warm weer best wel eens warm kan worden. Een half gesmolten reep die overal aan blijft plakken is niet ideaal als je onderweg bent. En al zeker niet als je tijdens het fiets gaat eten.
Natuurlijk is stoppen onderweg ook altijd een optie om te eten en te drinken.
Verlichting
Misschien iets waar je niet dadelijk aan denkt maar wel het overwegen waard als je ’s avonds voor het donker wordt nog een rit gaat maken. Misschien loopt deze wel uit door pech of gewoon een alternatieve route en ben je niet terug voor het donker is. In sommige landen is het ook verplicht van verlichting te hebben op bepaalde wegen. Zo moet je op de Canarische eilanden in een tunnel fietsverlichting hebben. Bij somber weet kun je verlichting ook wel overwegen. Je hebt er geen last van maar je medeweggebruikers zullen je wel beter opmerken.
Helm
Een helm draag je natuurlijk ook. Op de racefiets kun je best altijd een fietshelm dragen. In België en Nederland is het niet verplicht maar toch wel sterk aan te raden. De hedendaagse helmen zijn zeker niet meer hinderlijk om te dragen en je hebt al een goede helm voor minde dan 100 euro.
Ben ik nog enkele zaken vergeten? Plaats ze dan zeker in de reacties op dit artikel.
Je mag me natuurlijk altijd wijzen op fouten in het artikel.