Cassette of tandwielen vervangen van een fiets

Cassette of tandwielen vervangen op de fiets
(Last Updated On: 06/07/2023)

De cassette of tandwielen op het achterwiel van een fiets moeten bij slijtage vervangen worden. Je zult merken dat dit nodig is, omdat de ketting doorslaat op de tandwielen. Je kunt de levensduur van de ketting en tandwielen verlengen door ze regelmatig te onderhouden. Het reinigen van de ketting en tandwielen zal de levensduur verlengen.

Wat heb je nodig om de cassette te vervangen?

De cassette vervangen is geen moeilijk werkje. Je hebt natuurlijk een nieuwe cassette nodig. Zorg voor het juiste type cassette met hetzelfde aantal tandwielen. Let ook op dat de achterderailleur voldoende bereik heeft om het grootste tandwiel aan te kunnen. Je heb achterderailleurs met een korte en lang kooi. Om op zeker te spelen kan je dezelfde cassette nemen als er op je fiets staat. Kijk bij aankoop ook of de cassette compatibel is met de body waarop de cassette komt. Er zijn twee veel voorkomende en dat is een type voor Shimano/Sram en een type voor Campagnolo.
Heb je een 12-speed dan zijn er nog drie andere types. Een Shimano voor MTB, eentje voor Sram MTB en Sram racefiets.

Naast de nieuwe cassette heb nog een cassette-afnemer en kettingzweep nodig. Met de cassette-afnemer kan je de sluitring los draaien en de kettingzweep heb je nodig om de cassette te blokkeren bij het losdraaien van de sluitring.

Hoe de cassette vervangen?

Benodigde tijd: 20 minuten

Als je het juiste materiaal ter hand hebt duurt het vervangen van de cassette niet lang. Het is een vervanging die je zelf kan uitvoeren. Zorg wel voor de juiste cassette ter vervanging.

 1. Wiel uit de fiets halen.

  Om het wiel uit de fiets te halen ken je de versnelling het best op de buitenste kettingblad leggen vooraan en het kleinste kansje op de cassette. Dit zal het verwijderen van het wiel vergemakkelijken. De ketting zit zo minder in de weg.
  Als we de ketting ook gaan vervangen kunnen we ze eerste verwijderen. Lees in het artikel ketting vervangen hoe dit moet.

 2. Kettingzweep plaatsen.

  Plaats de kettingzweep op een tandwiel. De zweep moet op één tandwiel liggen. Gebruik een van de grotere tandwielen om de kettingzweep op te leggen. Plaats de kettingzweep in de juiste richting. De ketting loopt van rechts naar links net als op de foto.

 3. Sluitring losdraaien.

  De sluitring draai je los met de cassette-afnemer. Je maakt deze los tegenwijzerzin. Zit de sluitring vast dan kan je eventueel een beetje WD40 gebruiken of kruipolie. Laat dit even inwerken en probeer dan opnieuw. Als de sluitring verwijderd is kan je de oude cassette verwijderen. Kijk na welke spacers of vulringen er achter de cassette zitten zodat je deze terug kan plaatsen voor je de nieuwe monteert. Bij een 9 en 10-speed zullen er vulringen zijn gebruikt.

  gebruik cassette-afnemer en kettingzweet - cassette of tandwielen vervangen

 4. Nieuwe cassette plaatsen

  Voor het plaatsen van de nieuwe cassette reinig je eerst de body met een droge doek. Dit is het onderdeel waarop de cassette komt en waarin ook het mechanisme voor de vrijloop zit.
  Plaats nu eerst de juiste spacers. Je kan hiervoor de oude gebruiken of de nieuwe die bij de nieuwe cassette zijn gekomen. Zorg er wel voor dat je dezelfde hoeveelheid (afstand) gebruikt als bij de oude cassette. Nu is het tijd om de cassette in de juiste volgorde te plaatsen. De tandwielen kunnen slechts op één manier op de body worden gemonteerd. Er zitten uitsparingen in de tandwielen waardoor ze alleen op de juiste manier kunnen gemonteerd worden. 

 5. Sluitring aanbrengen.

  Als alle nieuwe tandwielen op de body zitten mag de sluitring gemonteerd worden. Gebruik hiervoor de cassette-afnemer en breng eventueel een beetje montagepasta aan op de schroefdraad van de sluitring. Draai de sluitring stevig vast. Het is niet nodig dit met een momentsleutel te doen.

 6. Wiel terug monteren.

  Nu moet je enkel nog het wiel monteren. Je zal merken dat dit eenvoudiger gaat met de ketting op de buitenste tandwielen.
  Als je de ketting ook gaat vervangen kan je deze nu ook monteren.

Cassette of tandwielen vervangen door GCN

Reageer op dit artikel:

Wil je een nieuwe fietstrainer? Fietstrainer bij bol kan je ook altijd overwegen. Deze link brengt je naar alle beschikbare fietstrainers. Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Categorieën