De #Festive500 van rapha op gran canaria

rapha festive 500
(Last Updated On: 08/12/2020)

De #Festive500 van op Gran Canaria voltooien is iets eenvoudiger dan in de lage landen. Het weer is op dit moment van het jaar de fietser iets minder gunstig gezind in onze contreien. Ik geef et toe dat ik op dit moment van het jaar een fervent gebruiker ben van Zwift en dat dit bijna uitsluitend te wijten is aan de weersomstandigheden

De #Festive500 van Rapha op Gran Canaria vanuit Maspalomas
De #Festive500 van Rapha op Gran Canaria vanuit Maspalomas

Dag 1: Fataga – Santa Lucia – Temisas – Maspalomas

Om de Festive500 te starten moest eerst de fiets opgepikt worden bij Free Motion. 20 minuutjes stappen en na afhandelen van de nodige formaliteiten vertrek je met een fiets die je de hele vakantie zal “vergezellen”.

De eerste rit loopt via Fataga tot een hoogte van ongeveer 900 meter. De klim is in twee stukken onder te delen met een kleine afdaling tussen de twee stukken. De steilte graad is ook nooit heel erg hoog wat het een aangename klim maakt. Zoals bij elke klim maak je hem natuurlijk zo lastig als je zelf wil.
Stop zeker een op het uitkijkpunt op het hoogste punt. Rechts van de weg is er een parking met gebouw waar altijd een verkoper staat. Als fietser krijg je van hem een gratis banaan. De “free banana-man”.

Dan volgt er een afdaling naar Rosario en een stukje licht bergop tot in Santa Lucia. Hier kan je weer bevoorraden als je dit wenst.
Bij het buiten rijden van Santa Lucia sla je rechts af op de GC 550. De loopt nu terug op in de richting van Temisas. Enkel het eerste deel is steiler maar dan volgen lagere percentages tot je bij een pasovergang Temisias zal zien liggen.
Volgende doel is Agüimes en de GC551 die je rechts opdraait en zo Agüimes letterlijk links laat liggen. Het is zeker de moeite om even rechts Agüimes in te draaien en op één van de pleintjes een koffie te drinken.

Na Agüimes volgt een mooie glooiende weg die je volgt tot de GC65 die je links richting kust neemt. Rechts zou je terug naar Santa Lucia brengen en eventueel terug via Fataga naar Maspalomas. Toch maar dalen richting kust. het is dan dalen tot de GC191. Deze neem je rechts. Vanaf nu ligt de zee altijd op je linkse kant en heb je meestal wind in de rug. De GC191 wordt de GC500 en dan kan je op volle snelheid terug naar Maspaloma.

Dag 2: Soria – Ayacata -San Bartlomé – Fataga

De tweede dag zoeken we terug de GC500 en volgen hem langs de kust richting El Pajar. Tot El Pajar volg je de kust op een rustige weg eens je Maspalomas achter je hebt gelaten.
In El Pajar gaan we bij het ronde punt rechtdoor en volgen de GC505 tussen de bananenplantages richting Las Filipinas en Soria. Echt klimmen doe je maar na en kleine 14 km. Soria is een lastige klim maar wat na Soria volgt is nog zwaarder. Dus niet te hevig van start gaan is aan te raden.

Nadat je de eerste huizen voorbij bent gereden moet je goed opletten want hier gaat de weg rechts omhoog richting Presa la Niñas. De percentages gaan hier vlotjes over de dubbele cijfers dus klein schakelen voor rechts te draaien is aan te raden. Wat volgt is een steile weg in slechte staat van afwisselende klimpercentages.
Er volgt wel een heel korte afdaling tot aan de GC605. We blijven ook hier richting Presa la Niñas volgen.

De GC605 zal ons tot Ayacata brengen en het hoogste punt van de dag. De GC605 is ook niet overal in de beste staat. Er zijn een aantal stukken dringend aan onderhoud toe maar de omgeving is prachtig. Een totaal ander landschap dan aan de kust.
In Ayacata heb je de kan om iets te drinken en te eten. Vanaf hier gaat het vooral bergaf richting kust via de GC 60 richting San Bartolomé. De weg brengt je via Cruz Grande tot in San Bartolomé.

Cruz Grande op de GC60 in Gran canaria
Cruz Grande op de GC60 in Gran canaria

Net na het buiten rijden volg je de GC 60 rechts omhoog in de richting van Fataga. Het is nu dezelfde weg in omgekeerde richting van dag 1 tot Maspalomas.

Dag 3: Pico de las Nieves

Voor dag drie van de #Festive500 op Gran Canaria staat de top van het eiland op het programma. Het weer was uitstekend om dit te doen. Ik had me ook ingeschreven voor een de rit met Free Motion. Altijd leuk om wat gezelschap te hebben.
Ik heb al een bericht op deze site die gaat over de klim aar de Pico de las Nieves op Gran Canaria en je kan op deze post de hele wegbeschrijving bekijken. Het eerste deel van de klim is ook gelijk aan de afdaling vanaf Ayacata van dag 2.

Pico de las Nieves Gran Canaria - Roque Nublo - Teide
Pico de las Nieves Gran Canaria – Roque Nublo – Teide

Dag 4: De kustweg GC500

Dag 4 voor de Festive500 is een rustigere dag. De kustweg GC500 volgen tot Taurito. De weg liep tot oktober 2018 nog door tot Playa de Mogàn maar deze is nu afgesloten. Ik zie nog wel ritten op strava die de weg wel volgen maar er staan overal verbodsborden en weet dat er boetes worden gegeven als je betrapt wordt.

Zicht op de kust net voor Tauro
Zicht op de kust net voor Tauro

Het middenstuk van GC500 kan wel wat drukker zijn als je enkele toeristische hotspots doorkruist. Het wordt wel nooit immens druk en de rest van de route is zeker de moeite waard om eens te doen.

Dag 5: Fataga – Santa Lucia met Free Motion

Voor dag vijf sluit ik nog eens aan bij een groep van Free Motion. De route op het programma staat de klim vanuit Maspalomas via Fataga en zo richting Santa Lucia. Tot in Santa Lucia is dit dezelfde route als de eerste dag.
Van de klim door Fataga krijg ik nooit genoeg. Hij biedt een perfect wegdek in combinatie met mooie landschappen en steilere stukken gevolgd door meer vlakkere en vlotter bollende stukken.

Na Santa Lucia is het dan links houden om verder te dalen. Er zit in e afdaling een stuk mooi glooiende weg met uitdagende bochten die je stuurmanskunst op de proef stellen. Wees echter voorzichtig bij het aansnijden van de bochten want er zijn er een aantal die geen zicht geven op tegemoetkomend verkeer.

Dag 6: Monte León en Ayagaures

Vandaag hebben we een auto gehuurd en blijft het fitsen beperkt tot een korte rit langs Monte León en Ayagaures.
Je kan deze rit doen in de twee richtingen. De klim via Monte León is steiler en langer. Ik heb deze richting genomen en dan nog eens de klim via de andere kant voor de vallei richting Maspalomas te nemen.
Als je niet zeker bent van je fysiek paraatheid is dit een ideale test en zeker via Ayagaures. De klim is maximaal 10% en is met zijn 3,! kilometer niet te lang.

Dag 7 en 8: twee keer dezelfde klim

Dag 7 en 8 neem ik samen omdat het wegen zijn die al beschreven zijn. Op dag 7 heb ik de klim door Fataga terug gereden tot in Santa Lucia om daar een koffie te drinken. Het weer was ook niet al te goed voor Gran Canaria en dan wil dat eggen dat het nog altijd ideaal fietsweer is. Alleen regen kan roet in het eten gooien.

Op dag 8 heb ik dan een combinatie gedaan van de rit via Monte León en de rit met Free Motion op dag 5. Samen vormen deze een mooie rit met een stevig aantal hoogtemeters en een mooie afstand van 94 kilometer.

Festive500 voltooid

Met al deze ritten is de Festive500 voor 2018 voltooid. een total van boven de 600 kilometer op een perfecte locatie om te fietsen. Ik ben blij dat ik de kans heb gekregen om deze ritten op deze locatie te kunnen voltooien.

De vakantie was met deze ritten nog niet afgelopen. Na deze ritten bleven er nog drie dagen over om te fietsen op Gran Canaria en die kans heb ik met beide handen gegrepen. Ik zal deze in een volgende post beschrijven. Je kan natuurlijk al een kijkje nemen op mijn strava-profiel.

Reageer op dit artikel:

Wil je een nieuwe fietstrainer? Fietstrainer bij bol kan je ook altijd overwegen. Deze link brengt je naar alle beschikbare fietstrainers. Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Categorieën