De fietstrainer als alternatief in de winter.

Basis of dumb trainer en interactieve of smart trainer
(Last Updated On: 08/11/2021)

De temperaturen dalen en de fietsomstandigheden worden een pak minder aangenaam. Voor sommige onder ons is dit het signaal om die fietstrainer terug in gebruik te nemen tijdens de koude wintermaanden. De fietstrainer is een waardig alternatief geworden voor het buiten fietsen in de winter. De eentonigheid van het indoor fietsen is door de beschikbaarheid van verschillende apps sterk afgenomen.
Wil je ook de stap nemen naar het indoor trainen? In dit artikel kan je mijn tips vinden op basis van eigen ervaringen met het indoor fietsen.

Welke fietstrainer kiezen?

De keuze van fietstrainer zal voor een groot deel bepaald worden aan de hand van je budget. Eenvoudige fietstrainers die geen feedback geven, zijn al te vinden voor een kleine € 150. Voor een top fietstrainers die interactief zijn en een heel realistische fietservaring geven tel je al snel € 1200 neer. Budget is dus een hele grote factor in het zoeken van een fietstrainer.

Je kan de fietstrainers opdelen in slimme of ‘smart’ fietstrainers en de basis of ‘dumb’ fietstrainers. Een smart trainer zal communiceren met de gebruikte app. Bij een stijgend wegdek zal de weerstand van de fietstrainer toenemen. Een basistrainer heeft deze functie niet en in vele gevallen kan hij ook geen gegevens verzenden naar een app. Je kan dit dan nog wel doen aan de hand van andere sensoren zoals een vermogensmeter of snelheidsmeter.

Er zijn ook twee grote categorieën van fietstrainers op basis van de aandrijving. Je hebt de weel-on waarbij het achterwiel op een rol is gedrukt en zo de fietstrainer aandrijft en de direct drive waarbij de fiets zonder achterwiel wordt gemonteerd op de fietstrainer. De ketting is dan rechtstreeks verbonden met de fietstrainer. Deze laatste is de beste manier om een realistische fietservaring te krijgen, maar deze zijn dan weer duurder dan de weel-on fietstrainers.

Ik heb al ervaring met een aantal fietstrainers en de direct drive smart trainer geeft toch met voorsprong de beste fietservaring. De Tacx Neo 2, die ik nu gebruik, stelt zeker niet teleur.
Als budgetvriendelijk alternatief is er de Tacx Flow. Dit is een interactieve weel-on trainer. Minder accuraat dan zijn grotere broer maar zeker geen slechte fietstrainer.
De Tacx boost is zeker het vermelden waard als je wil gaan voor een niet smart fietstrainer.

Ik heb een aantal fietstrainers waar ik ervaring mee heb besproken op de ze website. Je kan die hier vinden.

Is je fiets veilig op een fietstrainer?

Naast de fietstrainer heb je natuurlijk ook een fiets nodig. Vaak wordt er gevraagd of het monteren van een fiets op een fietstrainer niet schadelijk is voor het frame van de fiets. Bij een goed frame zou dit geen probleem mogen geven. Bij sommige fabrikanten van fietsframes verviel tot voor kort de waarborg bij gebruik op de fietstrainer. Door de toename de populariteit van het indoor fiets op een fietstrainer moeten fabrikant hier ook rekening mee houden bij het testen van frames.

Bij één van mijn fietsen die ik gebruikt heb op een weel-on fietstrainer is er een barst ontstaan op de liggende achtervork. De fiets werd wel alleen op de fietstrainer gebruikt en, vooral in de winter, bijna dagelijks. De barst is maar ontstaan na 3 jaar exclusief gebruik op de fietstrainer en voornamelijk op een weel-on trainer.. Is de barst te wijten aan gebruik op de fietstrainer is een vraag die ik niet kan beantwoorden.

Ondertussen staat er een carbon fiets van Cannondale op de fietstrainer en daar merk ik geen problemen. Hij wordt wel gebruikt op direct drive, een Tacx Neo 2.

Wat wel een boosdoener is bij het indoor fietsen komt van jezelf. Zweten kan schade aanrichten aan de fiets en onderdelen indien je het laat zitten. Voldoende vaak poetsen is een must. Zwakke plekken zijn het stuur (onder het stuurlint), balhoofd, bevestiging drinkbushouders, …. Het is aan te raden de fiets op regelmatige basis grondig te poetsen en na elke rit het zweet te verwijderen.

Welke app gebruiken bij het indoor fietsen?

Het gebruiken van een app of programma is geen must maar zorgt voor een veel betere beleving. Je kan echte cols beklimmen zonder de deur uit te gaan of rondrijden in een volledig fictieve wereld. Er zijn verschillende app’s te verkrijgen. Op dit moment is de meest gebruikt Zwift. Met Zwift kom je in een virtuele wereld terecht samen met de andere gebruikers die online zijn. Er is een mix tussen volledig fictieve kaarten en gebaseerd op echte routes. Zo kan je de Mont Ventoux of Ven-Top en Alpe D’Huez of Alpe Du Zwift beklimmen. Er is de mogelijkheid om een trainingsprogramma te volgen, in groep te rijden, deelnemen aan wedstrijden en vrij te rijden.

Naast Zwift zijn er voldoende alternatieven die wel minder gebruikers hebben. Rouvy, Bkool, RGT, De Tacx Traningapp, en nog een aantal andere waar ik geen ervaring mee heb. RGT is de enige app die je gedeeltelijk gratis kan gebruiken. Alle andere bieden wel een gratis testperiode aan.

Accessoires bij het indoor fietsen

Naast de fiets en fietstrainer zijn er nog een aantal accessoires die nuttig kunnen zijn. Zonder deze accessoires kan je ook indoor fietsen maar ze kunnen bijdragen tot comfort of een betere ervaring.

Ventilator

Een ventilator zal zorgen voor de nodige verkoeling van je lichaam. Tijdens het indoor fietsen kan je lichaam snel opwarmen en is een ventilator zeker geen luxe. Zorg voor een voldoende krachtig exemplaar.

trainermat

Naargelang de plek waar je de fietstrainer zal opstellen is een trainermat ook aan te raden. door het licht verschuiven van de fietstrainer en zweet ken de ondergrond beschadigd raken. Om het geluid van de fietstrainer te dempen kan een trainermat ook nuttig zijn. Dit is vooral van toepassing in appartementen. Er zijn specifieke trainermatten voor het indoor fietsen, maar er zijn voldoende goedkopere alternatieven te vinden.

Extra beeldscherm

Een extra beeldscherm is zeker niet noodzakelijk, maar kan helpen om voor wat afleiding te zorgen. Zeker bij langere rustige ritten kan dit van pas komen. Het geeft je de kans om een reeks of film te kijken via Netflix of andere.

Chamois crème

Misschien niet het meest voor de hand liggende maar Chamois Crème kan je een pijnlijk zitvlak besparen na het indoor fietsen. Zweten kan hier ook weer de oorzaak zijn van pijnlijke ‘brandwonden’ op het zitvlak. Chamois Crème zal je hiervoor behoeden.

Reageer op dit artikel:

Wil je een nieuwe fietstrainer? Fietstrainer bij bol kan je ook altijd overwegen. Deze link brengt je naar alle beschikbare fietstrainers. Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Categorieën