De juiste fietsschoenen kiezen.

(Last Updated On: 21/12/2021)

Tijd om nieuwe fietsschoenen te kopen. Ik gebruik al een 6-tal jaar fietsschoenen van Bontrager waar ik tevreden van ben. Ze hebben nu hun beste tijd wel gehad. Een sluiting die de geest heeft gegeven was dan ook het signaal om een nieuw paar schoenen te kopen. Hoe kies je nu de juiste fietsschoenen? Wat zijn de belangrijkste zaken om op te letten bij een nieuwe aankoop?

Hoe kies je de juiste fietsschoenen?

Dat je voor lopen, wandelen en dagelijks gebruik goed passende schoenen kiest, daar is iedereen het over eens. Bij de keuze van fietsschoenen is dit niet anders. De juiste, goed passende, fietsschoenen zullen het fietscomfort sterk bevorderen. Niet iedereen heeft dezelfde grootte en vorm van voet. Het is dus belangrijk om de juiste schoenen te kiezen voor de vorm van je voet.

Breedte van de fietsschoen.

De breedte van de schoenen is vaak merkgebonden. Zo hebben schoenen van Shimano, Sidi of Giro en smalle pasvorm en de merken Northwave, Spiuk of Fizik en bredere pasvorm. Te smalle fietsschoenen kunnen een echt probleem vormen tijdens het fietsen. Ik heb een relatief brede voet en als ik die een fietsschoen prop met een smalle pasvorm is na een uur of 2 het fietsplezier een stuk minder aangenaam. Pijnlijke voeten is dan je deel. Dit heb ik kunnen ondervinden door een miskoop.

Juiste maat kiezen van je fietsschoenen.

De maat van fietsschoen is ook merkgebonden. Over het algemeen moet je een maatje groter nemen dan je schoenen voor dagelijks gebruik. Er wordt soms aangeraden van twee maten groter te nemen. Voor mij is 1 maat groter altijd ruim voldoende geweest.

Soorten sluitingen van fietsschoenen.

Je komt vier verschillende soorten sluitingen tegen op fietsschoenen. Mijn voorkeur gaat naar de BOA-sluiting (draaiknop). Ze zijn eenvoudig te bedienen en je kunt gemakkelijk tijdens het rijden de spanning aanpassen. Je kunt ook precies de juiste spanning aanbrengen.

Klittenbandsluiting.

Dit zijn de gewone sluitingen met klittenband zoals je ook op kinderschoenen veel ziet. Als sluiting werkt dit perfect, maar hou er rekening mee dat je de klittenband zuiver moet houden voor een goede werking. Klittenbandsluitingen vind je vooral op de goedkopere fietsschoenen of in combinatie met een gesp of BOA-sluiting.

Sluiting met een gesp.

Een gespsluiting is strakker aan te trekken dan een klittenbandsluiting. Je trekt de gesp tand per tand aan en dit geeft je de mogelijkheid de sluiting nauwkeurig af te stellen. Als je de juiste spanning hebt gevonden zal deze ook blijven zitten. Bij de betere merken kun je de gespen ook vervangen als ze versleten zijn.

BOA-sluiting.

De BOA-sluiting is een draaimechanisme waarmee je de schoen rond je voet doet aansluiten. De draad die je aanspant, ziet er oncomfortabel uit, maar dat is hij niet. Je kunt nauwkeurig bepalen hoeveel spanning je op je voet wil. Tijdens het rijden de schoenen aanspannen of losser zetten is ook geen probleem met een draaisluiting.

De zool van een fietsschoen.

De zool van fietsschoen voor de racefiets zijn stijf en zijn voorzien om schoenplaatjes op aan te brengen. Met stijve zolen gaat er minder kracht verloren bij het trappen. Voor een gewone wielertoerist maakt dit niet echt veel uit.
De schoenplaatje en de stijve zolen maken het niet eenvoudig om op fietsschoenen te stappen. Ze zijn wel altijd voorzien van antislip op de hiel en onder de schoenplaatjes. Ik gebruik altijd schoenplaatjes voor Shimano en kan dus niet beoordelen hoe dit voor andere merken van schoenplaatjes zit.
De zool is bij schoenen voor racefietsen is meestal voorzien van gaten om de voeten te ventileren. Ideaal voor warm weer maar iets minder ideaal in e koude wintermaanden. Voor koude dagen heb je dan weer schoenen die voor die temperaturen zijn ontworpen. Als je even op hobbyfietser rondkijkt, kun je wel raden dat mijn voorkeur in de winter naar indoor fietsen gaat.

Online of in de winkel kopen?

Ideaal pas je de schoenen voor je ze koopt dus is de winkel de meest voor de hand liggende plek om je nieuwe fietsschoenen aan te kopen. Je bent dan wel beperkt tot het aanbod van de winkel en niet alle winkels hebben een grote voorraad aan fietsschoenen.
Online kopen is zeker een optie, maar dan moet je de zekerheid hebben dat je de schoenen retour kan sturen als ze niet goed zijn. Zoek voor het kiezen of er geen keuzehulp is ter bepaling van de juiste maat van schoen en pasvorm. Sommige online winkels zullen ook vermelden of de schoen voor smalle of brede voeten is.
Sommige modellen zijn ook beschikbaar in een smalle en brede versie.

Uit ervaring weet ik dat je veel aandacht moet besteden aan de juiste maat bij het online kopen. Maten durven als eens te verschillen tussen merken. Dit geldt overigens niet alleen voor schoenen. Als er een maattabel aanwezig is, gebruik die dan. Meet je voet op en zoek de overeenkomende maat. Herhaal dit nog eens ter controle. Als je al deze stappen volgt en de online winkel verschaft alle nodige informatie kan er uit mijn ervaring niet veel misgaan. Zorg er toch nog voor dat je de schoenen kan retourneren als ze toch niet zouden passen.

Aankopen in je lokale fietsenwinkel heeft de voorkeur boven online aankopen. Je kan passen en je steunt de lokale handel wat ook best belangrijk is. Wie gaat je fiets herstellen als dit nodig is? Heeft deze niet de schoenen die bij je passen of die je echt wil hebben dan kun je online gaan zoeken. Je moet natuurlijk geen schoenen kopen die je eigenlijk niet wil alleen om je lokale handelaar te plezieren.

Nog opmerkingen, vragen of aanvullingen bij dit artikel dan kun je die in de reacties onder vermelden.

Andere opmerkingen, een idee voor een artikel of wil je zelf een artikel schrijven dan mag je dit melden via het contactformulier.

Reageer op dit artikel:

Populairste berichten van de laatste zeven dagen op hobbyfietser..
Wil je een nieuwe fietstrainer? Fietstrainer bij bol kan je ook altijd overwegen. Deze link brengt je naar alle beschikbare fietstrainers. Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen