De Zwift Nations Challenge

Zwift Watopia aankomst
(Last Updated On: 04/01/2021)

De Zwift Nations Challenge gaat door op 5 en 6 december. De Nations Challenge wordt gehouden in de schaduw van het eerste WK e-sports wielrennen. Niet zoals bij het WK kan iedereen aan de Nations Challenge deelnemen. Iedereen die Zwift heeft kan deel uitmaken van deze wedstrijd.

Zwift Nations Challenge in samenwerking met WTRL
Zwift Nations Challenge in samenwerking met WTRL

Wat is de Zwift Nations Challenge?

De Nations Challenge is een wedstrijd tussen landen. Het is een organisatie van Zwift in samenwerking met WTRL. Alle deelnemers van een land rijden samen het vastgelegde parcours en er zal een gemiddelde tijd worden opgesteld van alle deelnemers van dat land. Alle landen rijden op afzonderlijke tijdstippen.

Om de gemiddelde tijd te berekenen worden de snelste en traagste 10% van de deelnemers buiten beschouwing gelaten.

De winnaar zal het land zijn met de snelste gemiddelde tijd. Er is geen individuele winnaar. Je wint of verliest als land.

De draft of aanzuigeffect van een grote groep zal een grote rol spelen. Als land zal er een zekere organisatie moeten zijn om een voldoende grote groep zo snel mogelijk het parcours te laten afleggen. Gevaar bestaat dat snelle wielrenners een te snel tempo rijden waardoor je meerdere kleinere groepen krijgt. Tragere Zwifters kunnen sneller rijden als er een grote groep is.

Wanneer gaat de Nations Challenge door?

De Nations Challenge gaat door in het weekend van zaterdag 5 en zondag 6 december. Er is een tijdstip voorzien voor alle landen om te rijden. Wil je in je land deelnemen dan is het belangrijk dit in te plannen.

Voor Nederland en België gaat de rit door op zaterdag 5 december om 12 uur. De volledige kalender voor alle landen kan je hier vinden.

Nationaliteit in je profiel juist zetten.

Voor je gaat deelnemen moet je er voor zorgen dat de nationaliteit in je profiel die van het land is waarvoor je wil deelnemen.

Je kan dus ook deelnemen als een andere nationaliteit en dan wordt je tijd niet in rekening gebracht voor het bepalen van de gemiddelde tijd voor dat land.

Je kan ook voor meerdere landen deelnemen als je maar zorgt dat je nationaliteit in je profiel van Zwift gelijk is aan het het land waarvoor je gaat rijden.

Aantal deelnemers.

Het is een wedstrijd die open is voor iedereen en er is dus geen maximaal aantal deelnemers. Wel is er een minimum vastgelegd om de tijd te laten meedingen voor winst. Per land moeten er minstens 100 deelnemers zijn.

Welke parcours wordt er gereden?

De route is dezelfde als waarop het WK zal doorgaan in Zwift. De Figure 8 in omgekeerde richting . Er worden 1 rondjes gereden. De aankomst ligt boven op de Hilly KOM na 20 km in de tweede ronde. Dit geeft een totale afstand van net boven de 50 km met 485 hoogtemeters.

parcousZwift Nations Challenge
figure 8 reverse – kaart via Zwift

Het is een uitdagend parcours om een groep Zwifters van verschillend niveau bij elkaar te houden. Ik vermoed dat het heel moeilijk zal zijn als één grote groep de aankomst te bereiken.

Zwift Nations Challenge - figure 8 omgekeerde richting
figure 8 reverse – profiel op strava

Account bij zwiftpower.

Aangemeld zijn bij zwiftpower is een vereiste om je deelname te laten meetellen in de gemiddelde tijd. Hoe je moet aanmelden kan je lezen in het artikel over zwiftpower.

Voorbereiding voor de wedstrijd.

Voor 50 km ben je al snel 1 uur en 20 minuten onderweg en het is belangrijk je goed voor te bereiden op de wedstrijd. Voldoende drinken en gelletje of energiereep om energie bij te vullen is geen overbodige luxe.

Naast eten en drinken is afkoeling een belangrijk punt. Een ventilator die juist geplaatst is kan je hierbij helpen. Een handdoek binnen handbereik kan je ook wel gebruiken.

Voor de wedstrijd doe je best een korte opwarming. Dit kan je ook doen terwijl je al op de startplaats staat.

Uitslag van Nations Challenge.

De uitslag kan je raadplegen vanaf 8 december op de pagina van WTRL.

Wie gaat er deelnemen aan de Nations Challenge? Laat het weten in de reacties onder dit bericht.

Reageer op dit artikel:

Wil je een nieuwe fietstrainer? Fietstrainer bij bol kan je ook altijd overwegen. Deze link brengt je naar alle beschikbare fietstrainers. Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Categorieën