Een korte review van Bkool

Bkool - indoor fietsen
(Last Updated On: 23/12/2020)

Met Bkool kun je virtueel fietsen. Het programma bestaat al een tijdje en dus tijd om even te testen en een korte review van Bkool te delen.
De eerste keer dat ik Bkool heb gebruikt was naar aanleiding van de virtuele Ronde van Vlaanderen 2020. Als gebruiker van Zwift wou ik toch nog eens een meer uitgebreide test doen om te kijken of een extra abonnement op Bkool de moeite waard is. Lees meer in dit artikel.

Bkool - indoor trainen en wedstrijd rijden
Bkool – indoor trainen en wedstrijd rijden

Hoe ziet Bkool eruit?

Bkool is niet te vergelijken met Zwift. Waar zwift zich in een volledige virtuele wereld afspeelt zijn alle routes van Bkool routes die je ook op de echte wegen kan rijden.
Bkool heeft drie manieren waarop de routes worden afgebeeld.

2D routes met kaart.

De eenvoudigste routes zijn te volgen aan de hand van een 2D kaart net zoals je ook kan doen in de Tacx Training app. Tijdens het rijden kun je de route volgen op een kaart. Je hebt keuze tussen verschillende kaarten en satellietbeelden. De beschikbare kaart is wel gedetailleerd. Zo is er ook een topografische kaart. De satellietbeelden zijn ook van een goede kwaliteit in vergelijking met de Tacx Training App.

Eventuele andere fietsers op hetzelfde parcours zul je ook kunnen volgen op de kaart en het profiel.

3D routes rijden in Bkool.

Naast de 2D heb je ook de 3D routes. Dit is visueel al een heel pak aangenamer. Je volgt dan je vooruitgang niet alleen op de kaart maar via een virtueel gegenereerd landschap. Dit is natuurlijk nog niet hetzelfde als een video van de rit maar het komt wel erg in de buurt. Bochten in de weg lopen ongeveer gelijk met de realiteit en oplopende stukken zijn ook oplopend. Af en toe heb je wat publiek langs de kant van de weg.

Tijdens het rijden kan je altijd nog schakelen tussen de 3D en de 2D route om te volgen.

Zij die de virtuele Ronde van Vlaanderen 2020 gezien hebben zullen de beelden wel kennen.
Onderstaande afbeelding zal je een beter beeld geven van deze optie.

Bkool - Een 3D route met tegenstanders.
Bkool – Een 3D route met tegenstanders.

Zoals gezegd werd de virtuele Ronde van Vlaanderen 2020 gereden via een 3D route. Ik vermoed dan vooral omdat er geen video ter beschikking is en om de virtuele renners beter in beeld te kunnen brengen.
Herbeleef onder de virtuele Ronde van Vlaanderen.

Routes via video volgen.

De derde mogelijkheid is om een route te volgen aan de hand van een video. Dit is de meest tot de verbeelding spreken de optie van Bkool. Andere software hebben deze optie ook. Denk maar aan Rouvy en de Tacx Training app. De video van de gekozen route past zijn afspeelsnelheid aan volgens de snelheid die je ontwikkeld. Let wel dat je hiervoor de juiste sensoren en/of trainer moet hebben. Een smart trainer is de beste optie. Deze zal ook de weerstand aanpassen aan de route.

Bkool - route rijden aan de hand van een video.
Bkool – route rijden aan de hand van een video.

Andere personen die de route op hetzelfde moment rijden kun je volgen op het profiel van de rit of op het scherm. Ze worden voorgesteld door de gele markering die je op de afbeelding kan zien.

In een route met video kan je altijd overschakelen naar de 3D of de 2D weergave. Dit kan eenvoudig met de pijltjes op het toetsenbord of swipen op een tablet.

Wat kan je allemaal doen met Bkool?

Maar wat kan je allemaal doen met Bkool? Het uitzicht van de ritten is al besproken maar wat zijn de mogelijkheden met Bkool. Naast het rijden van routes zijn er nog een aantal mogelijkheden.

  • Je kan ervoor kiezen gewoon een route te rijden uit de uitgebreide catalogus van Bkool. Bij elke route zal je ook kunnen zien of er een video, 3D of 2D is. Eventueel zal je andere deelnemers zien.
  • Racen of wedstrijd rijden is ook een optie die aangeboden wordt in Bkool. Je kan aansluiten bij en wedstrijd of zelf eentje organiseren samen met wielervrienden. Het uit de wind zitten of de “draft” zit ook verwerkt in Bkool. Dat is wel een essentieel onderdeel bij het racen of wedstrijd rijden. Zonder “draft” zijn de wedstrijden eigenlijk tijdritten.
  • Gestructureerde trainingen behoort ook tot de mogelijkheden van Bkool. Er zijn trainingsplannen beschikbaar. Je kan een plan laten ontwerpen door Bkool op basis van je doelen, de periode waarin je dit wil bereiken en de tijd die je per week kan besteden aan training. Je kan hier ook aangeven of je indoor of outdoor zal trainen.
    Naast een volledig plan is er ook een aanbod van enkele trainingsessies. Natuurlijk kan je ook zelf een heel trainingsprogramma opstellen en uitwerken in Bkool.

Nog opties en mogelijkheden.

Onder een kort overzicht van de zaken die ik ervaren heb tijdens de paar ritten die ik ondertussen gereden heb op Bkool. Dat imvat zeker nit alle opties die er zijn in Bkool.

installeren, opstarten en verbinden.

Installeren, opstarten en verbinden van de fietstrainer verliep allemaal heel vlot. Ik gebruik wel ant+ om in mijn geval een Tacx Neo te verbinden. Met bluetooth moet je wel opletten dat de fietstrainer al niet verbonden is met een ander apparaat zoals je smartphone.

keuze van een route.

Het is even zoek naar welke rit je wil rijden. Misschien mag het zoeken meer filters krijgen. Eventueel in een bepaalde straal van een stad zoeken. De catalogus echt wel heel uitgebreid. Geen idee van hoeveel routes er zijn maar dat aantal ligt boven de 1500. Dit aantal ligt hoog omdat je relatief eenvoudig zelf een route kan toevoegen. Van Bkool zelf zijn er ongeveer 500 routes in de catalogus.

Wat ik wel heel graag nog wil testen is een ooit gereden rit narijden in 3D van Bkool. In Rouvy heb ik dit al gedaan via een kaart maar in de 3D optie van Bkool lijkt me dat toch nog een stuk toffer. Je kan een route maken op basis van een gps-file (GPX) en door Bkool van deze een 3D versie laten genereren. Dat is dus eentje die ik zeker nog wil testen.
Deze functie is beschikbaar op de website van Bkool.

Om je eigen video te bewerken is er een extra app waarmee je dit kan.

ERG-mode in Bkool

Wat me ook is opgevallen is dat ERG-mode die je eenvoudig kan inschakelen tijdens het rijden. De ERG-mode zorg ervoor dat je een bepaald vermogen trapt. Schakel je of trap je sneller dan zal de fietstrainer zich aanpassen zodat je nog altijd hetzelfde vermogen moet leveren. Je moet niet naar een menu gaan om dit in te schakelen maar kan dit gewoon op het scherm.
Ik had als cooldown de afdaling van de Galibier gekozen. De weerstand was op de afdaling natuurlijk onbestaande en heb ik daar de ERG mode gebruikt. Dit is wel een handige tool als je graag wil trainen op basis van vermogen.

Upload naar Strava en Garmin.

Het uploaden van activiteiten kan automatisch gebeuren naar Strva, Garmin en Trainingpeaks. Je moet dit instellen in je profiel op de website van Bkool.

Wat is mij ervaring met Bkool?

Met de ritten die ik al gedaan heb op Bkool is mijn ervaring met het programma wel positief. Ik moet daar wel bij vermelden dat ik altijd een laptop heb gebruikt en dus niet weet hoe de werking op tablet of smartphone is. Afgaande op andere apps zal deze gelijkaardig zijn. Ondrtussen heb ik de virtuele ronde van Vlaanderen, een willekeurige rit in 3D en dan eentje in video gereden in Bkool. Twee daarvan was samen met andere gebruikers en dat geeft toch een extra dimensie aan het fietsen op Bkool. Een echte wedstrijd heb ik nog niet gereden.

Ik ga Bkool toch blijven gebruiken om nog verder uit te proberen. Of ik op lange termijn een abonnement op Zwift en Bkool ga blijven hebben is nog niet zeker. Zwift is voor mij een blijver maar naast Zwift nog Bkool, Rouvy of de Tacx Training app is zeker een optie. Bkool heeft als troef het zelf kunnen maken van een 3D route. Dit heb ik zelf nog niet kunnen testen maar als dit naar behoren werkt heeft Bkool zeker een voorsprong ten opzichte van de andere twee.

Wat denken jullie?

Waat denk jullie over Bkool? Gaan jullie het testen?
Ben je al gebruiker en wil je graag je mening delen over Bkool? Is het een blijver of net niet?

Dat mag onderaan in de reacties.

Fouten in dit artikel, aanvullingen of een idee voor een artikel mag je ook altijd melden via het contactformulier.

4 reacties

  1. SportSport
  2. Ik ben één van die weinige mensen die Zwift niet zo geweldig vind. Ik mis de variatie, de mogelijkheden en de gamification. Ik heb veel geprobeerd en ben bij Bkool blijven hangen. Ik doe vaak triathlons en kan hiermee de route al fietsen voor de echte wedstrijden. Handig voor de voorbereiding en oriëntatie. Maar ze organiseren ook geregeld wedstrijden en evenementen, er zijn minigames zoals pursuit, er is de Velodrome, eindeloze echte routes, etc. Etc. Het enige echte nadeel vind ik de populariteit. Als je zelf een route start doen er vaak maar enkelen tot geen mensen mee. Bij populaire ritten is het aantal ook beperkt tot max 150 oid. Dat is bij Zwift anders, want zij hebben een enorme userbase én weinig routes. Ik doe eigenlijk alleen maar tijdritten. Goede training, maar wel saaier dan met een groep rijden, zelfs virtueel.

    Overigens heb ik al 3 jaar Bkool en heb ik wellicht 3 maanden het volle pond van 10 euro betaald. Meestal ga ik van promotie naar promotie. Gemiddeld betaal ik zo’n 6 euro per maand. Bij Zwift en veel andere is dat minimaal het dubbele.

Reageer op dit artikel:

Wil je een nieuwe fietstrainer? Fietstrainer bij bol kan je ook altijd overwegen. Deze link brengt je naar alle beschikbare fietstrainers. Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Categorieën