eerste rit en ervaring op Tacx Neo

(Last Updated On: 18/06/2020)

De eerste rit en ervaring met een Tacx Neo.
Was het Black Friday of gewoon het juiste moment om een een nieuwe fietstrainer aan te kopen? Ik weet het niet maar afgelopen weekend is dan eindelijk de knoop doorgehakt om een nieuwe fietstrainer te kopen.

Tacx Neo nog in de doos
Tacx Neo nog in de doos met kat die interesse toont

De Keuze was tussen de Tacx Flux, Tacx Flux 2, De Tacx Neo of de Tacx Neo 2.  Uiteindelijk is het de Tacx Neo geworden.
De verlaagde prijs en de reviews van Shane Miller (GPLama) en DCRainmaker hebben de doorslag gegeven. Beiden zijn trouwens een echte aanrader om op te abonneren op Youtube.
Vooral de Long time review van Shane Miller was doorslaggevend voor de keuze van de Tacx Neo.

En waarom niet de nieuwe Tacx Neo 2? Dat is vooral een financiele reden en ook wel omdat die maar net uit is en de kans op kleine problemen is dan groter. Die laatste reden is wel niet doorslaggevend geweest. 400 eurootjes uitgespaard is ook belangrijk.

Aankoop en levering Tacx Neo

Ik heb de fietstrainer uiteindelijk aangekocht bij Coolblue waar op dat moment de prijs het laagst was. In het verleden heb ik ook alleen maar goede ervaringen gehad met Coolblue. Online koop ik ook wel vaak aan bij Wiggle maar in dit geval hadden zij deze versie van de Tacx Neo niet meer op voorraad. Bol heeft ook fietstrainers en de Tacx Neo is daar ook te verkrijgen. Er zjn natuurlijk nog verschillende andere aanbieders online te vinden of je lokale fietsenwinkel kan ook een optie zijn.
De levering was wel een dag later dan aangegeven maar daar lag de fout bij BPost. Een dagje later dan verwacht de trainer ontvangen en de eerste rit op de Tacx Neo kunnen maken.

installeren van de Tacx Neo

Installeren van de Neo is gewoon uit de doos halen en de poten open klappen. Bij voorgaande trainers die ik heb gehad kwam er nog wel een inbussleutel of schroevendraaier bij kijken. 

Met het direct drive systeem moet je wel nog een cassette plaatsen op de freehub van de trainer. Er is een vulring voorzien voor het plaatsen van een 10-speed. Idem voor snelspanner.
In de doos zit ook een korte handleiding die je bij deze handelingen begeleidt.
Cassette klaar en dan is het tijd om de fiets op de Tacx Neo te plaatsen en de tacx neo aan te sluiten op de netstroom.

Installeer de tacx utility app die je kan vinden via tacx. Je kan nu indien nodig de firmware van de Neo updaten. Dit doe je best voor elke nieuwe trainer die je de eerste keer gaat gebruiken. In mijn geval was de firmware helemaal up to date.

Hij is nu helemaal klaar voor het eerste gebruik met de desktop app van Tacx, zwift of één van de andere mogelijkheden.

Tacx Neo verbinden met Zwift

Ik gebruik vooral of zelfs exclusief zwift met de indoor fietstrainer en moet ik dus nu proberen de Neo verbinding te laten maken met Zwift. Er is de optie via bluetooth of ANT+.
Voor mij is het ANT+. Zwift opstarten en laten zoek naar de trainer. Zwift kon eerst enkel contact maken met de controllable trainer maar niet als vermogensmeter en de omwetelingen. Met een beetje geduld werd de Neo ook als vermogensmeter gevonden. Om te wachten op de registratie van omwentelingen had ik geen geduld meer en ben zo maar gestart zonder omwentelingssensor.

En we zijn vertrokken.

De eerste rit heeft ongeveer een uur geduurd en het was een rondje Watopia “Vulcano Flat” met een extra rondje naar de top van de vulkaan en één keer Watopia KOM en een sprintje.

Over de ervaring kan ik heel kort zijn. Deze was geweldig. Het gevoel van de rijden op de Neo is totaal anders dan de voorgaande fietstrainers die ik heb gehad. De Genius en Bushido kan je gewoon niet vergelijken met de Neo. Het fietsgevoel is veel natuurlijker op de Neo. De overgang van vlak naar beklimming is ook veel realistischer dan de voorgaande trainers.
Het grotere “fictieve-berekend” vliegwiel van de Neo zal hier wel een grote rol in spelen.

Tacx Neo met Cannondale CAAD10
Tacx Neo met Cannondale CAAD10 als fiets

De fiets kan ook een beetje bewegen op de trainer en dat voelt ook veel natuurlijker aan. Dan hebben we het nog niet over het geluid gehad. De Neo is zo goed als gruisloos. Wat een verschil met de Bushido die best wel luidruchtig geworden. In die mate dat ik oortjes moest gebruiken om tijdens het fietsen voor muziek of het volgen van een film op Netflix.Bij aankoop was hij ook veel stiller maar de Neo doet het op dat vlak veel beter. Een hele verademing.

De roadfeel is een fijne extra maar ik veronderstel dat na een tijdje het nieuwe er wel af zal zijn. 
Toch blijft de roadfeel na een aantal ritten nog altijd een pluspunt. Het brengt verandering en dat zorgt er dan weer voor dat ik langer op de trainer blijft fietsen. 

Nauwkeurigheid van de Tacx Neo

Ik ga de nauwkeurigheid van de Tacx Neo zelf niet controleren omdat ik niet de juiste tools heb. Er is online voldoende te vinden waarin het weergegeven vermogen van de Tacx Neo wordt vergeleken met verschillende vermoegensmeters. DC Rainmaker heeft dit uitvoerig gedaan en geeft een duidelijke uitleg in onderstaande filmpje van Youtube.

De 1% nauwkeurigheid lijkt dus wel zeker te kloppen. Dit was voor mij ook een vereisten de nieuw gekochte fietstrainer. Zelfs als bescheiden fietser weet je toch ook graag de vermogens die je kan ontwikkelen. Ik heb het gevoel dat de Bushido een beetje laag was in de waarde die hij registreerde. Veel verschil zal het niet zijn en dat was zeker geen hoofdreden om de Bushido te vervangen.

eerste ervaring met de Tacx Neo

Ik heb ondertussen een tweede rit gedaan met ook de epic kom in omgekeerde richt. Dus al een beetje meer klimwerk en ik ben nog altijd even enthousiast over de aankoop van de Tacx Neo. Dit geeft nog meer zin om bij slecht weer of op werkdagen de nodige fietskilometers te doen. Indoor telt wel degelijk mee. Het zijn je benen die het werk doen en je hart moet voor de nodige brandstof zorgen. Slechter zal je er niet van worden.

UPDATE: Eerste race op de Tacx Neo

De eerste race is ondertussen ook een feit. Het is een race van GCN series geworden. 
Heb ik van de race genoten? Genoten en ook afgezien. De Tacx Neo stelde ook hier niet teleur. Ik heb het gevoel dat veranderingen in geleverde vermogen veel beter worden vertaald in Zwift dan met de Bushido en dat maakt racen op Zwift wel eenvoudiger. Let wel: eenvoudiger en niet gemakkelijker.

UPDATE 2: 100 kilometer met de Tacx Neo op Zwift

Nat het rijden van wedstrijden is het doen van iets langere ritten op Zwift en dat Tacx Neo toch ook een belangrijk gegeven. 
Elke weekend zijn de de ZHR Audax ritten die over 100 km gaan en ik heb me daar bij aangesloten op zaterdag.  De Neo deed het ook hier geweldig. Het geluidsniveau of gebrek aan is echt een plezier. De laatste 6 7 km waren een echte marteling maar dat had alles te maken met een onvoldoende groot (1 mini Baby Bell)ontbijt. Gewoonweg vergeten te eten. Dus een goede tip eet voldoende en heb voldoende drinken en iets te eten bij de hand.

Update 3: langer dan een jaar in gebruik

Ondertussen is de Tacx Neo al langer dan een jaar in gebruik en hij doet het nog altijd voorbeeldig. Ondanks dat het al een ouder model is en er ondertussen de Tacx Neo 2 en ook al de tacx Neo 2T uit zijn, ben ik nog altijd heel tevreden over mijn aankoop.

Een jaar in gebruik en ik schat tussen de 7000 en 8000 kilometer op de teller van de Tacx hebben nog geen problemen gegeven. Wat ik wel eens moet doen is de cassette en freehub demonteren om te reinigen en opnieuw invetten. Dit is dan preventief en niet om een probleem te verhelpen.
Na een jaar kan ik enkel maar aanmoedigen om een Tacx Neo aan te kopen. De indoor fietservaring is er alleen maar realistischer door geworden.

Reageer op dit artikel:

Wil je een nieuwe fietstrainer? Fietstrainer bij bol kan je ook altijd overwegen. Deze link brengt je naar alle beschikbare fietstrainers. Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Categorieën