
Ik heb al een hele tijd een Tacx i-Genius Multiplayer die ik gekocht heb ter vervanging van een tacx i-magic die ik al een heel aantal jaren had. De i-magic was zeker geen slechte trainer en ik heb er over de jaren heel veel plezier aan gehad. Je kan hem ook nog altijd kopen onder de productnaam Tacx I-Flow VR-Trainer T2270. De mogelijkheden van de Tacx i-Genius Multiplayer waren echter te verlokkelijk en heb dan toch maar besloten hem in huis te halen. Ik moet zeggen dat ik er nog geen spijt van gehad heb. De Tacx i-Genius komt deels gemonteerd en je hebt niet echt veel werk om hem klaar te maken voor actie. Enkele schroefjes om de motorrem vast te zetten en enkele batterijtjes plaatsen en je bent bijna klaar om te starten.
ervaring met Tacx i-Genius Multiplayer
Het gevoel van fietsen is helemaal anders dan met de tacx i-magic of flow. Voelt veel realistischer aan en dan vooral in het bergop rijden merk je dit. Het afdalen is ook even aanpassen omdat je assistentie krijgt bij het afdalen. Je moet bij wijze van spreken bijna niet meer trappen in de afdalingen. Deze twee dingen maken een veel realistische fietservaring. Volgens de specificaties van de I-genius kan hij een maximale weerstand ontwikkelen van 150 watt (ik zou het niet weten want dat ligt niet binnen mijn mogelijkheden) en een hellingspercentage simuleren tot maximaal 20%. Ik veronderstel dat dit ook afhankelijk is van de snelheid die je haalt.Mijn ervaring met tacx i-Genius multiplayer is toch vooral positief. Ik gebruik hem nu al bijna twee jaar en ik ben er nog lang niet op uitgekeken.
Tacx i-Genius = draadloos
Na alle kabeltjes die je nodig had voor de i-magic of flow is de volledig draadloos werkende i-Genius een echt plezier. Terwijl je bij de i-magic en flow je nog een kabeltje had van de pc naar de sturing op de fiets, een kabeltje van de motorrem naar de sturing op je fiets en een kabeltje van de cadanssensor dat je zo moet leggen dat het niet hindert bij het fietsen is erbij de i-Genius Multiplayer geen kabel te bespeuren buiten de stroomkabel voor de motorrem. Ik moet nu wel toegeven dat de registratie van cadans trager reageert dan met een cadanssensor het geval is. Ook heb ik soms rare sprongen in de registratie van de hartslag hoewel dit met de laatste updates steeds beter wordt.
Ik heb ook de oorspronkelijke Tacx Ant vervangen door de Tacx ANT II USB Stick met Antenne en deze werkt veel beter dan de oorspronkelijk bijgeleverde tacx ant.
mogelijkheden van de tacx i-Genius
Waar te starten. Veel hangt natuurlijk af van welke software je gebruikt en hoeveel extra’s je bij wenst te kopen. Standaard in het Tacx trainingsoftware zitten de VR-terreinen waar je hal een hele boel fun in kan hebben. Het zijn er ondertussen al 6. Paradise Island (triathlon terrein, 35km), Montagna (bergachtig terrein in Italië), Valeggio (glooiend terrein in Italië plus een criteriumrace in een Italiaans dorp), Downhill Valley (overweldigende natuurbeleving in Amerika) en US Metropolitan (criteriumrace in een Amerikaanse stad)en nu is er onlangs nog Golden Circle (wegennet van meer dan 40 kilometer in Aziatisch landschap) aan toegevoegd.
Daarnaast heb je de mogelijkheid te trainen met catalyst. In catalyst kan je trainen op hellingshoek, watt of hartslag en dit kan je vooraf bepalen of tijdens je training aanpassen.
Verder heb je ook de real life video of GPS training met Google functies. Voor deze laatste twee moet je nog wel een kleine extra investering doen. Voor de GPS trainingen heb je nog een afzonderlijke licentie nodig die 37,95 euro per jaar kost. Om te trainen met de real life video heb je natuurlijk een aantal films nodig. Ondertussen is er een uitgebreid assortiment beschikbaar waarin ieder zijn gading vind. Al deze zaken kunnen je ervaring met ervaring met Tacx i-Genius Multiplayer alleen maar positief maken voor iedereen die van fietsen houdt.
Specificaties I-Genius Multiplayer T2000 VR-Trainer
- Weerstandsysteem maximaal 1500 Watt
- Simulatie stijgingspercentage van -5% tot maximaal tot 20%
- Toegestaan berijdersgewicht (max 120 kg)
- Geschikt voor wielmaten van 26” tot en met 29”.
- Software: Tacx Trainer software 4.0 en MultiPlayer licentie
- Stuurcomputer zonder scherm
- Enkel te gebruiken als de trainer is verbonden met een computer
- Compatibel met ANT+ hartslagsensor
- PowerBack systeem
- Gewicht trainer 11 kg
Tacx Genius niet meer leverbaar
De Tacx Genius is niet meer leverbaar. Na de versie van de Genius die ik had is er nog een smart versie geproduceerd. De Tacx Genius Smart. Tacx heeft dan een direct drive trainer ontworpen. De Tacx Neo was een grote verbetering ten opzichte van zijn voorgangers. Na de Tacx Neo is ook nog de Tacx Flux gekomen en ondertussen al twee verbeterde versies van de Tacx Neo.
UPDATE Tacx Genius naar Tacx Bushido
Een kleine update. De Tacx i-Genius is in 2016 vervangen door een Bushido. De motorrem heeft het begeven en het was tijd om een smart trainer in huis te halen. Zwift maakte zijn opgang in 2016 en dan is een smart trainer echt wel een pluspunt. Wat me wel erg opvalt is dat de Genius na een jaar of twee veel luidruchtiger werd om dan uiteindelijk de geest te geven. De Bushido die nu ondertussen ook al ruim twee jaar in gebruik is vertoont hetzelfde probleem. Hopelijk gaat hij nog een tijdje mee voor hij vervangen dient te worden.
UPDATE 2 Tacx Bushido naar Tacx Neo
Ondertussen zijn we bijna eind 2018 en Zwift heeft echt wel zijn plaats veroverd binnen de wereld van het indoor fietsen.
Hoewel de Tacx Bushido zeker zijn gebruik heeft gehad is hij nu vervangen door een Tacx Neo. De Tacx Neo is echt een heel ander en veel realistischer fietsgevoel.
Met de Bushido zijn zo’n 20.000 km gereden op Zwift en aanvankelijk ook nog in de Tacx Training Software. De Bushido gaat nu door het leven als een backup.