Fiets onderhouden bij indoor fietsen.

fietsonderhouden bij indoor fietsen
(Last Updated On: 16/02/2021)

Bij het indoor fietsen krijgt de fiets ook wel wat te verduren. De natuurlijke elementen zijn er niet om onze fiets te geselen, maar je moet wel met een aantal andere zaken rekening houden. Bij het indoor fietsen is de fiets wel onderhevig aan een aantal krachten en niet te vergeten, zweet. De fiets onderhouden bij het indoor fietsen mag je dus niet verwaarlozen alsook niet het gebruiken van de juiste materialen om problemen te voorkomen.

Gebruik band voor fietstrainers.

Dit is alleen van toepassing als je een weel-on trainer gebruikt. Bij dit type trainer is de achterband heel onderhevig aan slijtage. Een band speciaal ontworpen voor gebruik op een fietstrainer heeft een aantal voordelen. Ze gaan langer mee, slipt minder door en maakt minder geluid. Veel gebruikers van een weel-on trainer hebben een wiel waarop een speciale band is voorgemonteerd enkel voor gebruik op de fietstrainer. Dit type banden zijn niet geschikt om buiten op de weg mee te rijden.
Je kan natuurlijk perfect je gewone banden gebruiken op een weel-on trainer maar weet dat ze dan sneller zullen slijten.

Ontkoppel de rol als deze niet in gebruik is.

Er zijn veel gebruikers van een weel-on trainer die de rol altijd tegen het achterwiel aangedrukt laten bij niet gebruik. Dit zorgt voor een constante druk op één bepaalde plek van de band waardoor deze hier zijn vorm zal verliezen. Dit is niet bevorderlijk voor de levensduur van de band.

Gebruik een speciale wielspanner.

Gebruik de snelspanner of steekas die bij de fietstrainer wordt geleverd. Ook op een direct drive trainer. Zo speciaal zijn deze snelspanners niet. Ze zijn van een stevigere kwaliteit van de snelspanners die vandaag op racefietsen worden gebruikt.
Het is belangrijk om deze stevigere snelspanners of steekas te gebruiken omdat bij het fietsen op deze veel meer krachten krijgt te verwerken dan bij het fietsen op de weg. De wielspanner

Voorwiel doordraaien.

Deze tip klinkt misschien raar, maar als het voorwiel gedurende lange tijd druk op dezelfde plek heeft zal daar de band zwakker worden en meer kans geven om op die plek lek te rijden tijdens een ritje buiten. Maak er een gewoonte van het wiel een beetje door te draaien na elke trainingssessie. Op deze manier zal de druk bij een volgende trainingssessie op een andere plek komen te liggen.

Vloer beschermen tegen zweten.

Dit is al eens aan bod gekomen bij onze post over zweten en indoor trainen. Je kan een trainersmat gebruiken onder de trainer om de vloer te beschermen. Deze zal niet alleen beschermen tegen zweet maar ook tegen eventuele krassen door de fietstrainer en de voorwielsteun. Als je trainersmat en fietstrainer op dezelfde plek blijven staan vergeet dan niet regelmatig ook onder te maat te kuisen. Zweet zoekt zijn weg en komt uiteindelijk ook onder de mat terecht.

Fiets tegen zweet beschermen.

Zweet is niet de vriend van je fiets. Bij het buiten rijden geeft dit minder problemen omdat er minder zweet op de fiets terecht zal komen. Op de fietstrainer is dit een andere verhaal zelfs bij het gebruik van een ventilator. Niet iedereen zal evenveel last hebben met zweet maar het is een goede gewoonte na elke training de fiets te reinigen zodat het zweet geen schade kan aanrichten. Plekken die je hier niet mag vergeten zijn het stuur en alle schroeven war zweet op kan druppelen. Dit zijn de zwakke plekken war zweet zich een weg kan banen in het frame en tussen de verflaag met op termijn alle gevolg van dien. Dit kan zelf leiden tot loskomende verflaag. Vergeet ook niet de vrij liggende kabels droog te maken.

Zweetdoek gebruiken.

Je kan een zweetdoek gebruiken om de fiets te beschermen tegen zweten. Dit zal er niet voor zorgen dat er geen zweet meer op de fiets terecht komt, maar kan dit wel beperken. Er zijn zweetdoeken die ook een ingebouwde hoes hebben voor een smartphone. Spreekt voor zich dat je deze ook moet beschermen tegen het zweten.

Fiets onderhouden bij indoor fietsen.

Naast de bovenstaande tips is een gewoon onderhoud van de fiets ook nog belangrijk. Het onderhoud van de fiets blijft belangrijk ook als deze uitsluitend voor indoor fietsen wordt gebruikt. Natuurlijk zijn remmen van minder belang maar een goed onderhouden ketting heeft nog altijd zijn belang. Op tijd reinigen, smeren, schakelkabels nakijken en de fiets eens grondig poetsen zal de levensduur van je fiets alleen maar verlengen.

Reageer op dit artikel:

Wil je een nieuwe fietstrainer? Fietstrainer bij bol kan je ook altijd overwegen. Deze link brengt je naar alle beschikbare fietstrainers. Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Categorieën