fietsen en afvallen gaan hand in hand

(Last Updated On: 28/11/2020)

Fietsen en afvallen gaan hand in hand.  Is het echt zo simpel of moet je op meer dingen letten om iets aan je gewicht te doen door te fietsen? Alleen fietsen gaat je niet alleen voorruit helpen. Natuurlijk beweeg je meer en verbruik  je dus ook meer energie dan met in de zetel te zitten.

afvallen door te fietsen - beweging en voeding gaan hand in hand
afvallen door te fietsen – beweging en voeding gaan hand in hand

Fietsen helpt bij afvallen

Fietsen is een ideale vorm van beweging om te helpen bij het afvallen. De intensiteit van het fietsen kan je gemakkelijk en het is ook niet belastend voor de gewrichten. Wandelen en fietsen zijn ideale vormen van beweging om een meer actieve levensstijl te ontwikkelen.

Een actievere levensstijl zal je helpen op een gezond gewicht te komen en dit ook te handhaven. De drempel om te gaan fietsen is ook niet zo hoog. De meeste mensen bezitten wel een fiets en reserveren of iets dergelijk moet je niet doen om de openbare weg te kunnen gebruiken. De fietsinfrastructuur heeft ook grote stappen voorwaarts gezet en via onder andere een fietsroutenetwerk is een route uitstippelen niet moeilijk.

De duur van je bewegingsmomenten kan je ook makkelijk zelf bepalen en rustig aan opbouwen.
Het belangrijkste is dat je er een fijn moment van maakt. Iets wat je graag doet, zal je blijven doen.

Beweging en voeding gaan hand in hand

Met alleen bewegen zal je er niet komen. Uiteindelijk zal je om af te vallen minder calorieën moeten eten dan je op een dag verbruikt. Dat is de kort en simpele uitleg maar wel de essentie.
Natuurlijk zijn er bepaalde voedingsmiddelen die de voorkeur genieten. De aangepaste voedingsdriehoek geeft een goede indicatie van een uitgebalanceerd voedingspatroon.

Voedingsdriehoek
Voedingsdriehoek

Natuurlijk zijn er verschillende diëten op de markt die je spectaculaire resultaten beloven. Al deze diëten hebben als gemene deler het beperken van de calorie-inname.  Als jemooi de regeltjes volgt zal je ook afvallen het is alleen de vraag wat er gaat gebeuren als je stopt met het dieet en terug een normaal voedingspatroon gaat aannemen. Velen hervallen dan in het oude patroon en komen terug bij.

Het is dus belangrijk een voedingspatroon te vinden dat je kan blijven aanhouden en waarin je niet verlangt naar het oude voedingspatroon. Natuurlijk zal je soms zin hebben in bepaalde zaken die je vroeger in overvloed at maar dat gevoel mag niet overheersen.

Myfitnesspal als hulpmiddel

Om jezelf eigen te maken wat je nu eet en hoeveel calorieën er in welke voedingsmiddelen zitten zijn er verschillende hulpmiddelen.
Er zijn websites waar je dit kan opzoeken per voedingsmiddel. In de winkel kan je naar de etiketten van de voedingsmiddelen kijken of je kan een app gebruiken.
Ik gebruiken myfitnesspal en vind deze heel handig. Er zijn heel veel voedingsmiddelen opgenomen in de database met de voedingswaarden. Een kritische blik is wel nodig want de database is opgebouwd door de gebruikers en niet alles is even nauwkeurig.

De eerste weken kan je ook ergens thuis een lijsje hebben met bepaalde zaken die zeker ok zijn en binnen het door jou gekozen dieet passen.

Welk dieet ga je volgen

Je kan hier weer heel veel richtingen uit door bepaalde voedingsgroepen te minderen en dit te compenseren met anderen.
Het is wel geen slecht idee om naar een diëtist te gaan en info in te winnen. Je moet zeker ook rekening houden met je algemene gezondheid. 

Neem je tijd en probeer informatie te verzamelen om te bepalen wat de beste optie is. Uiteindelijk gaat het om je gezondheid en ik veronderstel dat die ook een belangrijke motivatie is om af te vallen.

Het simpelste dieet is je calorieën tellen en zo gevarieerd mogelijk eten. Laat al het snoep, koeken en dergelijke achterwege. Vervang deze door fruit en groenten. Ga zoveel mogelijk voor volkorenproducten en overdrijf niet met vlees, aardappelen, rijst, pasta en brood.  
Stel een doel voorop om x-aantal calorieën per dag te eten. Neem hiervoor een haalbare hoeveelheid.  Als je Myfitnesspal gebruikt kan je dit ook door de app of via de website laten bepalen aan de hand van hoeveel je wil afvallen.
Vergeet vooral niet te bewegen en schaf je eventueel en activity tracker aan die ook je verbruikte calorieën berekend. Altijd handig om te weten en kan ook een motivator zijn.

Welk dieet dat je ook gaat volgen, weet dat eens je op het streefgewicht zit je niet terug kan naar je oude levensstijl. Dat zal je gewoon terug bij je oude gewicht brengen en daar zijn de producenten van dieetproducten heel erg blij mee.
Neem dus de beslissing van je levensstijl aan te passen. Beter voedingsgewoonten en meer bewegen zullen je helpen het gewicht dat je wil te halen en dit ook te behouden.

Koolhydraatarmer eten

Koolhydraatarmer eten is ook een mogelijkheid. Je gaat dan de hoeveelheid koolhydraten die je zal eten verminderen. Om echt koolhydraatarm te eten moet dit rond of liefst onder de 50 gr per dag. Je zal deze dan vervangen door eiwitten en gezonde vetten in de voeding. Brood, aardappelen en deegwaren eet je dan niet meer. Deze bevatten teveel koolhydraten.

Ik eet nu koolhydraatarm en dit lijkt voor mij te werken. Afvallen lukt maar nu is het nog de vraag hoe dit op lange termijn verder zal gaan en of ik op gewicht zal kunnen blijven.

Reageer op dit artikel:

Wil je een nieuwe fietstrainer? Fietstrainer bij bol kan je ook altijd overwegen. Deze link brengt je naar alle beschikbare fietstrainers. Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Categorieën