Fietsen op Lanzarote

Fietsen op lanzarote - Heel het jaar door ideaal fietsweer
(Last Updated On: 13/10/2021)

Fietsen op Lanzarote kan een uitdagende onderneming zijn, maar je kan ook kiezen voor een vlakkere rit wat op Gran Canaria al iets moeilijker is. De afgelopen zomer was niet de meest zonnige van de afgelopen jaren. Een last minute naar Lanzarote heeft toch voor twee weken zonovergoten fietsen gezorgd. Ik heb Lanzarote als een perfecte bestemming voor een fietsvakantie ervaren.

Lanzarote – het eiland en klimaat

Lanzarote is het eerste Canarische Eiland dat je tijdens de vliegreis ontmoet. Met zijn lengte van 61 km en 21 km breed en oppervlakte van 845 km2 is het zeker niet het grootste van de Canarische eilanden. De hoogste top is 671 meter hoog. Het eiland heeft ongeveer 151.000 permanente bewoners. Het is heel het jaar door een ideale bestemming om te gaan fietsen. Ondanks dat er geen enorme bergen zijn op Lanzarote is er toch heel weinig vlakke weg. Is het terrein te zwaar, dan is een elektrische fiets ook nog een optie om Lanzarote te verkennen met de fiets.

Op Lanzarote zijn drie gemeenten die helemaal rond toerisme zijn gebouwd. Costa Teguise, Puerto del Carmen en Playa Blanca zijn te vinden op de zuidelijke kustlijn van Lanzarote. Puerto del Carmen is de drukste van de drie.

In de winter kan je rekenen op temperaturen tussen de 18 en 20 °C en dan heb je wel een zeldzame kans op neerslag. In de winter heb je meer uren daglicht dan in Nederland en België. Dat geeft je meer tijd om te fietsen. 11 uren daglicht in januari is bijna 3 uur meer dan in onze streek. In de winter is het geen luxe om een fietstruitje met lange mouwen te voorzien. Persoonlijk verkies ik arm- en beenstukken eventueel in combinatie met een jasje zonder mouwen of windstopper. Zorg dat je deze kan opbergen al het warmer wordt in de loop van de rit..

In de zomers kan je rekenen op temperaturen tussen de 25 en 30°C. Deze worden alleen maar hoger als er warme lucht uit Afrika wordt aangevoerd. Tijdens de twee weken op Lanzarote in augustus heb ik maar twee dagen warmer dan 30°C gehad. De meeste dagen bleef het bij 26*C. Best wel warm, maar mits voldoende drinken zeker goed te doen. Neerslag in de zomer is heel zeldzaam.

Lanzarote een ideale bestemming als bestemming voor een fietsvakantie heel het jaar door.

Fietsen op Lanzarote – staat van de wegen.

De wegen op Lanzarote zijn uitstekend om te fietsen. Het wegdek is over het algemeen in goede staat. In de twee weken op het eiland ben ik maar twee maal op een zeer slecht stuk asfalt gestoten. De LZ-58 vanuit Masdache is in erg slechte staat en ik heb deze vermeden tijdens mijn ritten. Ook de LZ-408 is in heel slechte staat. Bij het plannen van een rit moet je er wel rekening mee houden dat er ook redelijk wat onverharde wegen zij.

De verkeersdrukte valt heel goed mee op Lanzarote. Net als op de andere Canarische eilanden gaan autobestuurders erg respectvol om met fietsers. Bij het voorbij rijden van een fietser wordt voldoende afstand gelaten. Je hebt ook nog de Via Ciclista. Hier is de snelheid voor auto’s beperkt tot 60 km/u en wordt extra aandacht gevraagd voor fietsers. Het wegdek op deze wegen is ook altijd in perfecte staat. Lanzarote probeert zich ook te profileren als fietseiland en het heeft alle troeven om dit ook te zijn.

Strava is hiervoor een goed hulpmiddel. Je kan bij het aanmaken van een route in de routebouwer van strava de keuze maken alleen over verharde wegen te rijden. 100% zekerheid geeft dit je niet, maar met een extra controle zal het wel lukken de onverharde wegen te vermijden.

Fietsen op Lanzarote - LZ-410 richting Caleta de Famara
Fietsen op Lanzarote – LZ-410 richting Caleta de Famara

Fiets huren op Lanzarote of eigen fiets?

Persoonlijk huur ik altijd een fiets als ik op vliegvakantie ga. Voor een langere vakantie is een eigen fiets meebrengen natuurlijk altijd een goedkopere optie. Je eigen fiets ben je natuurlijk ook gewoon.

Wil je toch een fiets huren dan zijn er voldoende verhuurbedrijven te vinden op Lanzarote. Zelf heb ik een fiets gehuurd bij Free motion in Puerto del Carmen. Ik heb al vaker een fiets gehuurd bij Free motion op Gran Canaria en altijd tevreden geweest over het materiaal. Op Lanzarote was dit niet anders. Het is wel altijd best bij het kiezen van verhuurbedrijf kritisch te blijven. Zoek naar beoordelingen van vorige klanten. Weet ook dat je voor 5 euro per dag geen degelijke racefiets gaat huren.

Fietsen op Lanzarote.

Zoals al vermeld zal het moeilijk zijn van lange stukken vlakke weg te vinden op Lanzarote. Tussen Puerto del Carmen en Arrecife kan je wel de kustlijn volgen over een voor een groot deel autovrije weg. Het pad loopt voor een deel tussen de zee en de luchthaven. Van Puerto de Carmen tot Arrecife heb je zo een kleine 17 km over verkeersarme vlakke wegen.

Blijf je niet langs de kust, maar rij je landinwaarts dan zal het altijd bergop gaan. Over het algemeen loopt de weg niet heel steil op, maar de wind kan het extra uitdagend maken. De langste klim die je kan doen loopt net geen 10 kilometer bergop aan gemiddeld 5%. De klim start in Arrieta op het noorden van het eiland. Het gaat dan via Haria naar de Mirador de Haria langs 5 haarspeldbochten. De top van de klim volgt een paar 100 meter verder. Het is een heel geleidelijke klim met weinig tot geen uitschieters in het stijgingspercentage.

Centraal op het eiland heb je een groot lavaveld waar de wegen vlakker zijn en lang rechtdoor lopen. Net al in het noorden van het eiland heb je hier meer kans op wolken. De wind ka je hier ook echt parten spelen door de lange rechte wegen. Heb je wind op kop dan zal je er een aantal kilometers tegen moeten vechten.

Fietsen door lavavelden op Lanzarote
Fietsen door lavavelden op Lanzarote

Waar logeren om te fietsen.

Playa Blanca in het uiterste zuiden van het eiland lijkt me een minder interessante uitvalsbasis om te fietsen op Lanzarote. Puerto del Carmen of Costa Teguise zijn interessanter door hun meer centrale ligging langs de kust. Zo heb je heel het eiland binnen bereik per fiets. In deze twee toeristische centra zijn ook voldoende verhuurders van racefietsen.

La Santa is ook een optie. Hier vind je een groot hotelcomplex dat zich toespitst op sporters. Veel professionele sporters komen hier op stages tijdens de wintermaanden. Het huren van een fiets is hier dan weer minder gemakkelijk en de afstand naar de luchthaven is iets groter al is dit natuurlijk relatief op een klein eiland zoals Lanzarote.

Logeer je graag in het binnenland dan zijn er voldoenden idyllische plekken. Teguise is een erg aangename gemeente vol charmes en centraal gelegen op het eiland. Zoek je graag de rust op? Ook geen probleem. Er zijn voldoenden verschillen soorten logies te vinden.

Reageer op dit artikel:

Wil je een nieuwe fietstrainer? Fietstrainer bij bol kan je ook altijd overwegen. Deze link brengt je naar alle beschikbare fietstrainers. Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Categorieën