Fietsketting vervangen

fietsketting vervangen
(Last Updated On: 04/03/2021)

Voorvertoning in nieuwe tab

Een fietsketting vervangen is een werkje dat je perfect zelf kan doen. En de ketting verwijderen maakt het ook gemakkelijker om fietsketting heel grondig te reinigen. Het is dus handig om zelf een ketting te kunnen vervangen op je fiets.

De fietsketting zelf vervangen

De fietsketting zelf vervangen is een werkje dat niet onoverkomelijk is. Veel speciaal gereedschap heb je er niet voor nodig. Als je ketting niet is verbonden door middel van een missing link heb je een kettingpons nodig en natuurlijk een nieuwe ketting van de juiste afmeting.

Wacht niet te lang met het vervangen van de fietsketting. Een versleten ketting zal ook je tandwielen sneller het einde van hun levensduur bereiken.

Onderhoud van de fietsketting heeft een gunstig effect op de levensduur van de ketting en dat mag je ook niet verwaarlozen.

Moet de fietsketting dan toch vervangen worden, kan je met wat zoek betaalbare opties vinden. Via deze link vind je de aanbiedingen op Wiggle. Bij het schrijven van dit artikel kost een 10-speed Shimano Ultegra 25,30 euro.

10-speed Shimano Ultegra

11-speed Shimano Ultegra

Wanneer fietsketting vervangen?

Wanneer moet je nu je fietsketting vervangen? Algemeen wordt aangenomen dat je na 3000 tot 5000 km toe bent aan een nieuwe ketting. Dit zal sterk afhangen van welke type rijder je bent. Gewicht, versnelling spelen allemaal een rol. Onderhoud is ook een belangrijke factor voor de levensduur van de fietsketting.

Om te weten wanneer je de fietsketting moet vervangen zijn er drie mogelijke testjes om uit te voeren?

 • Je kan de ketting meer dan 5 mm van het voorblad tillen.
 • Meten met een meetlat in inch-schaal. Tussen elke klinknagel van de schakels zit 0,5 inch. Je meet van een verbindingspen tot de 12 inch. Die verbindingspen mag niet meer dan 1,5 mm of 1/16 inch voorbij de 12 inch zitten.
 • Makkelijker is meten met een kettingchecker. Die plaats je op de ketting en als hij tussen de schakel valt is de ketting aan vervanging toe.

De ketting vervangen.

Benodigde tijd: 15 minuten

Het vervangen van de fietsketting in een aantal overzichtelijke stappen.

 • Oude fietsketting verwijderen.

  De eerste stap is de oude fietsketting verwijderen. Als hij met een missing link is verbonden kan je een kettingtang voor missing links gebruiken. In het andere geval heb je een kettingpons nodig.
  Je plaats de ketting in de kettingpons en duwt door te draaien de pen of klinknagel uit de ketting. Let op bij het verwijderen dat de ketting niet tegen het frame slaagt.

 • De ketting plaatsen.

  Let op dat je de ketting op de juiste manier plaatst. Achter het onderste derailleurwieltje en voor het bovenste om dan over de cassette te gaan. Ik ga hier soms nog wel eens de mist in en dat geeft dan een raar resultaat. Raadpleeg de handleiding om de ketting in de juiste richting te plaatsen. Bij een ketting van shimano moet de zijde met merkteken naar je toe en de andere zijde naar het frame toe.richting ketting Shimano

 • Nieuwe ketting op maat maken manier 1.

  De nieuwe ketting zal niet de juiste maat hebben. Hier moet je nog een aantal schakels van verwijderen.
  Dit kan door de ketting op de kettingbladen te plaatsen. Dit moet op het grote kettingblad vooraan en ook achteraan. Je trekt nu de ketting samen tot de derailleur bijna gestrekt naar voor staat. Als je gaat verbinden met een breekpen en kettingpons heb je binnen en buitenschakel nodig om te kunnen verbinden. Met een missing link één link minder zodat je twee binnenschakels hebt om te verbinden.

 • Ketting op maat maken manier 2.

  Bij deze manier moet je op het kleinste blad vooraan en achteraan schakelen. Je trekt nu weer de ketting samen tot er een heel klein beetje spanning op de ketting komt. Dit is de juiste lengte van de ketting. Hou rekening met hoe je de ketting gaat verbinden bij het inkorten.

 • Ketting op maat maken manier 3.

  Deze manier is de gemakkelijkste. Je legt de nieuwe ketting naast de oude op de grond en meet de nieuwe af met de oude. Je kan dan ook goed zien hoeveel de oude ketting uitgerekt is. Over de hele lengte kan dit wel 1 cm zijn.
  Hou bij het inkorten weer rekening met de manier van verbinden die je gaat gebruiken.

 • Ketting verbinden met verbindingspen.

  Bij het verbinden met een kettingpons kan het handig zijn om de ketting op zijn plaatst te houden met een hulpmiddel. Dit kan je zelf maken door een stukje oude spaak om te buigen en rond de schakels te klemmen zodat de ketting blijft zitten.
  De verbindingspen door de schakels steken en de met de kettingpons op zijn plaats duwen. Let bij het indraaien op dat je stopt als de verbindingspen gelijk zit met de schakel.hoe breekpen in ketting Shimano

 • Verbinden met een missing link.

  Mijn voorkeur voor verbinden gaat uit naar een missing link. Deze is heel makkelijk te verbinden zonder extra gereedschap en later ook gemakkelijk terug los te maken. Je kan de links altijd terug gebruiken.
  Je plaats de link gewoon door de linken van de ketting en verbind de twee uiteinden. Je trekt ze op zijn plaats of je kan spanning op de ketting zetten tot ze vast zijn geklikt. Let wel op deze goed in elkaar zitten.missing link Shimano

 • Verbinden van een missing link van KMC.

  De stappen zij dezelfde als bij Shimano.missing link KMC

kettingtang van KMC

kettingpons BBB

Een aantal opmerkingen

 • Bekijk altijd de handleiding die bij de ketting wordt geleverd. Er kan een afwijking zijn op de manier van plaatsen voor bepaalde merken.
 • Let op dat je de juiste missing link aankoopt. Als je 10 kroontjes hebt achteraan moet je eentje kopen voor een 10-speed. Heb je er maar 9 dan is het een 9-speed en zo verder.
 • Dit stappenplan kan ook gebruikt worden voor het vervangen van de fietsketting op een stadsfiets. Hier kan het wel van belang zijn om een ketting van de juiste lengte te bestellen. Dit zal afhankelijk zijn van de kettingbladen op je fiets.
 • Voel je de ketting over de tandwielen springen bij het aanzetten dan zijn de tandwielen ook aan vervanging toe. Vervang altijd de ketting als je nieuwe tandwielen steekt.

Reageer op dit artikel:

Wil je een nieuwe fietstrainer? Fietstrainer bij bol kan je ook altijd overwegen. Deze link brengt je naar alle beschikbare fietstrainers. Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Categorieën