Fietskleding voor beginners.

Fietskleding voor beginners
(Last Updated On: 20/01/2021)

Waarom dragen al die fietser toch van die strakke pakjes? En het stopt niet bij de pakjes, maar ook de flashy bril en bijhorende helm. En dan hebben we het nog niet gehad over die gekke schoenen.
Is het omdat hun professionele wielerhelden dit dragen? Is het omdat ze willen opvallen? Zijn er andere meer praktische redenen om die strakke pakjes te dragen. Daarom dit artikel over fietskleding of wielerkleding voor beginners.

Koop je de fietskleding online of ga je beter naar een winkel zodat je kan passen? Dat is een beetje afhankelijk van wat je zal kopen. Fietskleding kan je perfect online kopen maar raadpleeg dan een maattabel die door de online verkopers ter beschikking worden gesteld. Lees ook reviews van klanten die je voorgingen. Uit deze reviews kom je vaak te weten of de maatvoering van een merk klein of groot uitvalt. Schoenen kan je beter passen voor je ze koopt.

Het wielershirt of fietsshirt.

Van de fietskleding zal het fietstruitje het eerste opvallen. Het is ook de plek waar de meeste reclame te vinden is op de shirts van de profs.
Het wielershirt of fietsshirt past meestal strak aan rond het lichaam. Er zijn verschillende pasvormen te verkrijgen aangepast aan de recreatieve fietser (comfort) tot de wielrenner die wedstrijden rijdt.
Een wielershirt is zo gemaakt zodat het comfortabel is als je in fietshouding zit. Ze zijn ook gemaakt van een ademende stof om zweet beter af te voeren en om voor verkoeling te zorgen. De strakke pasvorm is ook aangenaam omdat je met geen flapperende kleding zit.

Een fietsshirt is ook voorzien van 2 of 3 zakken op de rug. Dit is de beste plaats om het hoogstnodige mee te nemen tijdens het fietsrit. Je zou verbaast zijn wat je allemaal in die zakken kwijt kan. Telefoon, reservebandjes, bandenlichters, iets te eten, regenjasje of windstopper raken allemaal in die zakjes. De strakke pasvorm van het fietsshirtje zorgt er ook voor dat alles mooi op zijn plaats blijft op je rug.

Een lange ritssluiting vooraan is ook erg handig. Tijdens warme dagen op lange beklimmingen kan deze open om extra verkoeling te geven. Ik koop alleen wielershirts met een volledige ritssluiting aan de voorkant.

De fietsbroek.

Een fietsbroek heeft een zeem op het zitvlak. Deze is echt wel belangrijk want buiten voeten en hand maakt alleen je zitvlak contact met de fiets en dan nog op een heel klein oppervlakte. Voor langere fietsritten is een goede zeem onmisbaar. Wat type zeem je voorkeur zal wegdragen hangt van jezelf af. Sommige hebben liever een dikke soepele zeem terwijl weer anderen een voorkeur hebben voor dunnere en strakkere zemen. Ik verkies een niet te zachte zeem.
Naast dat ze zorgen dat je meer comfortabel op het zadel zit hebben ze ook als functie om je zitvlak droog te houden. Veel zweet zou voor schaafwonden kunnen zorgen en dat is geen lachertje. Dit is vooral een probleem bij het indoor fietsen.

Een fietsbroek moet goed aansluiten maar mag niet te strak of te los zitten. Te los gaat wrijving geven of je blijft haken achter het zadel met de broek. Beide zaken wil je niet. Een fietsbroek moet comfortabel voelen in fietspositie waarvoor ze ontworpen zijn.

Er zijn fietsbroeken voor elk seizoen. Lange en korte broeken al dan niet waterdicht. Kies de juiste broek voor het juiste seizoen. In het tussenseizoen kan je kiezen voor een korte broek en beenwarmers

Onderkleding bij het fietsen.

Onderkleding tijdens her fietsen houd je niet alleen warm tijdens de winter en is dus zeker niet voorbehouden voor koude temperaturen. Er is ook onderkleding om te dragen tijdens de warme zomermaanden.

Voor de koude omstandigheden is er thermo onderkleding die het zweet zal afvoer en je warm houden. Naast de thermo onderkleding heb je ook onderkleding voor hele warme dagen. Die hebben als eigenschap dat ze het zweet snel afvoeren zodat het kan verdampen en je lichaam “koel” kan blijven. Tussen deze twee uiterste heb je de gewone onderkleding.

Onderkleding dragen heeft zeker zijn nut in niet alleen in koude temperaturen. Ook in heel warm weer kan onderkleding voor comfort zorgen door zijn vermogen zweet af te voeren en zo het lichaam droog te houden. Ik verkies van altijd met onderkleding te rijden, maar het is een persoonlijke keuze die je zelf moet maken en uitzoeken wat voor jou het meeste comfort geeft.

De fietshelm.

Het dragen van een fietshelm zou niet meer ter discussie mogen staan. Het is een belangrijk onderdeel van je uitrusting tijdens het fietsen. De snelheid ligt hoger dan op een stadsfiets en bij het vallen is de kans op een hoofdwonde niet onbestaande. Een hedendaagse helm is licht. Een helm in de juiste maat zal je nauwelijks voelen. Alle helmen zijn aanpasbaar om een perfecte pasvorm te hebben. De juiste maat kiezen is essentieel en als je een helm online koopt meet dan voor het bestellen de hoofdomtrek.
Fietshelmen zijn beschikbaar in veel kleuren en modellen.

Fietshelm - fietskledij
Fietshelm – fietskledij

De fietsbril.

De fietsbril is meer dan een zonnebril. De fietsbril beschermt ook je ogen tegen wind en vliegjes. Wees maar zeker dat er zonder bril een vliegje haar of zijn weg gaat vinden naar je oog. Zeker in onze lage landen bij het fietsen langs kanalen kom je al eens een “wolkje” vliegjes tegen. Wind in de ogen kan voor tranende ogen zorgen wat je zicht zal verminderen. Afhankelijk van de snelheid zal je hier meer of minder last van hebben. Bij het afdalen vormt dit zeker een probleem en is een fietsbril zeker geen trendy accessoire. Prijzen van fietsbrillen lopen nogal erg uiteen. Lenzen maken een fietsbril duur. Van de echt heel goedkope brillen blijf je beter weg. Voor 50 tot 100 euro kan je al wel een goede fietsbril vinden.

De fietsschoenen.

Fietsschoenen zijn geen must als je geen klikpedalen hebt. Je kan perfect met sportschoenen rijden op gewone vlakke pedalen of pedalen met riempjes. Heb je klikpedalen dan zijn fietsschoenen wel een must. Het rijden met klikpedalen heeft veel voordelen. Je voeten staan stabieler op de pedalen en geeft je meer controle over de fiets. Als je klikpedalen gewoon bent, zal je niet meer zonder willen rijden.

Het vinden van de juiste fietsschoen is belangrijk. Niet elke schoen zal passen bij je voeten net als bij gewone schoenen. Bepaalde merken zoals Northwave en Fizik zijn meer geschikt voor brede voeten terwijl Sidi en Shimano dan weer geschikter zijn voor smallere voeten. Het is belangrijk van de juiste maat te kiezen. Of een schoen goed past, weet je maar als je hem aan je voeten hebt. Dit is niet anders bij fietsschoenen.

Een regenjasje voor op de fiets.

Een regenjasje hoop je niet te vaak nodig te hebben op de fiets. Het aanbod van regenjasjes is groot voor elk type weer. Voor de zomer voorzie je best een regenjasje dat compact op te bergen is in de achterzakken van je truitje. Voor de koudere maanden kan je kiezen voor een jas die je je zowel zal beschermen tegen de regen en koude. Op die manier moet je hele collectie jassen te bezitten voor elk type weer. Er zijn goede jassen op de markt die wind- en waterdicht zijn. Meestal wordt ook vermeld voor welke temperaturen de jas geschikt is.

Naast een regenjas heb ik ook een windjas die ik vooral gebruik bij het fietsen in de bergen. Bij het afdalen kan je echt afkoelen en dan kan een windjasje, al dan niet mer armwarmers, dit voorkomen. Vergis je niet, tijdens het afdalen kan je echt kou hebben. Wees hier op voorbereid.

Handschoenen op de fiets.

Fietshandschoenen - fietskledij
Fietshandschoenen – fietskledij

In de winter zijn handschoenen onoverkomelijk tijdens het fietsen. Bij welke temperatuur je welke handschoenen nodig hebt, hangt van jezelf af. Voor lij ligt de grens voor winterhandschoenen wel of niet rond de 15°C. Hier ook weer zijn er verschillen in welke handschoenen voor welke temperaturen geschikt zijn. Er zijn ook handschoenen op de markt met ingebouwde “verwarming”.

In de zomer kan je wielerhandschoenen zonder vingers dragen. Ze helpen voor een betere grip te hebben op het stuur en zorgen voor een beetje comfort door de kussentjes op de handpalmen. Een tweede reden om handschoenen te dragen in de zomer is dat ze je handen beschermen bij het vallen. Je moet zelf de afweging maken of je al dan niet handschoenen draagt.

Handschoenen moet de juiste maat hebben en goed aansluiten rond de hand. Ze mogen zeker niet ongemakkelijk voelen omdat ze te strak zitten. Te los is ook niet goed omdat je dan een minder goede grip hebt op het stuur.

Reageer op dit artikel:

Populairste berichten van de laatste zeven dagen op hobbyfietser..
Wil je een nieuwe fietstrainer? Fietstrainer bij bol kan je ook altijd overwegen. Deze link brengt je naar alle beschikbare fietstrainers. Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen