Garmin edge 130 eerste gebruik en ervaring

(Last Updated On: 23/12/2020)

De Nieuwe Garmin Edge 130 is er gekomen ter vervanging van een Garmin Edge 1000 die halsstarrig weigerde te functioneren. Spijtig want algemeen gesproken was ik best wel tevreden over de Garmin Edge 1000

Garmin Edge 130
Garmin Edge 130. Klein maar veelzijdige fietscomputer.

Garmin Edge 130, betaalbare fietscomputer

Tijdens het zoeken naar een vervanging voor de Edge 1000 kwam ik redelijk snel uit bij de Garmin Edge 130. Hij heeft alles wat ik van een fietscomputer verwacht en dat aan een betaalbare prijs. Voor een kleine 170 euro mag je de Edge 130 al monteren op je fiets.

Zonder extra’s kan je dan al de gegevens registreren met betrekking tot snelheid, afstand en hoogtemeters. De temperatuur krijg je er gratis bij.
De ingebouwde navigatie die verbinding kan maken met GPS, Glonass en Galileo satellieten zal ook de gereden route registreren en werk erg nauwkeurig.

De aangegeven batterijduur van 15 uur zal voor de meesten onder ons meer dan voldoende zijn. Je mag dan wel geen extra sensoren gebruiken om die 15 uur te halen. Met sensoren en navigatie zal de duur van de batterij wel wat lager liggen. Om en bij de 9 uur.
Na een eerste rit van ongeveer 3 uur schat ik dat met de cadanssensor en hartslagband verbonden 10 uur eker moet gehaald worden. Dit is voor mij zeker meer dan voldoende.

De klein Edge 130

De Edge 130 is een pak kleiner dan de Edge 1000 die ik gebruikte. Ondank zijn kleine formaat is het scherm duidelijk te lezen en overzichtelijk. Je hebt ook een ruime keuze van instellen hoeveel en welke velden je op het scherm wil. Net als bij zijn grotere broers kan je ook meerdere schermen instellen. De navigatie gebeurt dan wel via de knoppen en geen touchscreen.
De bediening via knoppen is iets minder vlot dan een touchscreen, maar al bij al werkt dit toch heel vlot en voelt het zelfs na één ritje al niet meer als een gemis.

Garmin Edge 130
Garmin Edge 130

Veelzijdige fietscomputer

De Edge 130 mag dan wel klein zijn maar het is best wel een veelzijdige fietscomputer. De meeste van de functies die op de Edge 1000 te vinden zijn kunnen ook gevonden worden op de Edge 130.
Zo kan de Edge 130 zowel als turn-by turn standaard navigatie als GPS-fietscomputer gebruikt worden met vele trainingsmogelijkheden. Volg je prestaties en gebruik functies zoals: training stress score, standaard cycling dynamics, watt/kg tracking, FTP waarde, hersteltijd en VO2 max om je vorm te verbeteren. De barometrische hoogtemeter zorgt voor nauwkeurige data tijdens het stijgen en dalen. 
Voor enkele van die functies heb je wel en vermogensmeter nodig. Ik vraag me af of je deze functies wel niet kan gebruiken als je de edge verbindt met een tacx neo of andere indoor trainer. Nog een testje om uit te voeren tijdens een indoor rit.

Voorlopige conclusie

Na het eerste gebruik ben ik echt tevreden over de Garmin Edge 130. Zijn kleine afmeting is niet hinderlijk en de gegevens op het scherm blijven duidelijk te lezen. Ik verlies geen functionaliteit ten opzicht van de Edge 1000 die ik had. Ik gebruikte deze bijna nooit om te navigeren en ik vermoed dat de Edge 130 daar iets minder geschikt voor is. Er zijn online wel veel reviews te vinden die de navigatie ook als goed omschrijven.
De prijs is ook zeker een groot pluspunt. Zijn grotere broers zijn toch een stuk duurder.

Waar de Garmin Edge 130 kopen?

De Garmin Edge 130 is op verschillende plaatsen te kopen. Bij het schrijven van dit artikel is hij te vinden bij Coolblue voor 129,99 euro of 163,99 euro voor de bundel met hartslagsensor.

Wiggle heeft ook een aantal verschillende bundels in de aanbieding. Deze kosten wel net iets meer dan bij Coolblue.

Bol is ook een mogelijkheid om een Garmin Edge 130 aan te kopen.

Naast deze aanbieders zijn er nog verschillende online mogelijkheden te vinden om aan een goedkope prijs een Garmin Edge 130 te kopen. De lokale fietsenhandelaar is ook een mogelijkheid en daarmee steun je dan ook nog een die lokale handelaar.

Reageer op dit artikel:

Wil je een nieuwe fietstrainer? Fietstrainer bij bol kan je ook altijd overwegen. Deze link brengt je naar alle beschikbare fietstrainers. Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Categorieën