groepsritten in Zwift

(Last Updated On: 12/12/2020)

Groepsritten in zwift kunnen ook zorgen om het indoor fietsen een stuk aangenamer te maken. Heel de dag door worden er wel groepsritten aangeboden door verschillende organisatoren. Let wel op want de groepsritten en wedstrijden staan in één lijst vermeld. Je kunt de lijst op de website van zwift, in de companion app of bij het opstarten van Zwift vinden.

Kies een activiteit die binnen je mogelijkheden en wensen van dat moment vallen. Voor de groepsritten zal je meestal geen categorie moeten kiezen. Soms heb je wel twee of meer mogelijkheden en dan kan het verschil liggen in de afstand of de snelheid. Een lijst van alle georganiseerde activiteiten kun je dus op de website van Zwift vinden. In deze lijst staan de groepsritten, wedstrijden en de groepsritten in work-out mode en dit zowel voor het fietsen als lopen. Op de website kun je filteren op type en intensiteit. In de companion app is er ook de mogelijkheid om de groepsritten uit de lijst te filteren.

Wil je met vrienden een eigen groepsrit? Lees dan het artikel over een eigen groepsrit maken.

groepsritten in zwift

Zwift heeft veel inspanningen gedaan om de groepsritten veel aangenamer te maken. Zij geven een overzicht van alle organisaties met vermelding van datum, uur, route, het tempo en eventueel wat extra info. Het tempo van een rit zal meestal worden aangegeven in watt per kilogram. Heel soms kom je ook snelheid tegen. Er is een speciaal voorziene startplek voor de groepsritten en wedstrijden. Deze startplek varieert van welk parcours er zal gereden worden

groepsritten in zwift
groersritten in zwift – een SZR sub 2 watt per kg rit

Deelnemen aan een groepsrit kan via de Zwift Companion app of bij het opstarten van zwift. De voorkeur gaat wel naar de Zwift Companion app omdat je daar de nodige info krijgt over de rit. Als je een beginnend fietser ben kan je best een rit kiezen die sub 1,5 of 2 watt per kilogram zit. Die zijn meestal redelijke rustig. Het voordeel van al de groepsritten is dat je een rustige rit kan kiezen of net een uitdagende rit waarbij je tot aan je limieten moet gaan zonder te racen. Vergis je niet, een groepsrit kan ook heel veel van je vergen en je tot de limiet drijven.

Zoals bij elk event van Zwift kan het zijn dat je enkel de deelnemers van dat event kan zien. Het zijn de organisatoren die dit vooraf bepalen. Voor wedstrijden kan dit van groot belang zijn omdat je dan enkel kan genieten van de “draft” van de andere deelnemers en niet een willekeurige zwifter die zijn eigen ding aan het doen is.

Ik heb me aangemeld voor een rit en wat nu?

Eens je bent aangemeld voor een groepsrit krijg je op het scherm bij het rijden links onder een melding van welke rit je zal gaan rijden en hoe lang het nog is tot de start. Je kan al aansluiten en wachten bij de start van de rit maar dat doe ik nooit. Een 5-tal minuten voor de start krijg je een extra uitnodiging die je kan sluiten, aanvaarden of na x-aantal seconden ga je automatisch naar de start. Het is een persoonlijke keuze maar bij groepsritten zal ik maar de laatste minuut naar de start gaan.

Zwift zet je avatar klaar aan de start en dan is het gewoon wachten tot de rit vertrekt. Eventuele volgt er nog info door de wegkapitein(s) in verband met de rit maar dat is weer afhankelijk van rir tot rit. Je hebt zeer georganiseerde ritten en iets lossere organisaties.

De ride leader of wegkapitein

wegkapitein in groepsritten van Zwift
wegkapitein in groepsritten van Zwift

Voor bijna elke groepsritten is er ook een ride leader of wegkapitein. Hij of zij krijgt een duidelijke aanduiding in een gele kleur. Zij bepalen het tempo van de rit. Je kan ze spotten door de gele aanduiding (pijl?) die boven hen zweeft. Ook op het kaartje rechts boven krijgen ze dezelfde aanduiding. Algemeen genomen kan je aannemen dat een gele aanduiding voor de ride leader of wegkapitein staat. Als de afstand tot de wegkapitein te groot wordt zal de gele pijl een geel straal worden.Ze kunnen ook instructies geven via de chat en deze worden dan centraal op het scherm weergegeven.

ride leader of wegkapitein in Zwift
ride leader of wegkapitein in Zwift

Bij sommige ritten heb je ook iemand met een rode aanduiding. Deze staan in om de renners die problemen hebben met het tempo bij de groep te houden. De “sweeps” worden deze genoemd en zij helpen je om terug aansluiting te vinden met de groep. Vraag wel voor hulp in de chat en wacht niet tot je ver achter ligt.

Er is een tijdje nog een beperking geweest van de afstand die je voor de weegkapitein kon rijden. Deze beperking ging door het leven als de “fence“. Het was een rode banner over de weg die je niet voorbij mocht rijden. Ondertussen is deze feature terug beschikbaar voor groepsritten maar in een afgezwakte versie. Je wordt niet meer verwijderd uit de groepsrit bij het inhalen van de fence voor meer dan 59 seconden.

info op het scherm bij groepsritten in Zwift

Tijdens een groepsrit zijn in het schermpje rechts enkel zwifters te zien die deel uitmaken van de groepsrit. Boven onder de snelheid afstand en tijd zal vermeld staan hoe ver je nog te gaan hebt tot het einde van de rit. Dit kan in afstand of tijd zijn naargelang het doel van de rit. Bij de KOM’s wordt er enkel een klassement getoond met deelnemers van die groepsrit.
Het kan ook zijn dat je enkel deelnemers van de rit op het parcours zal zien. Waar dit vroeger zelden het geval was voor groepsritten is dit nu meer regel dan uitzondering. De groei van Zwift heeft hier zijn rol zeker in gespeeld.

communicatie met andere deelnemers

Voor zij die willen kan je communiceren via de app of gewoon het toetsenbord van de PC met de andere deelnemers. Discord wordt ook gebruikt. persoonlijk gebruik ik de chat niet. Ik ben meestal te vermoeid om nog te kunnen typen of zelfs praten. 😉
Groepsritten in zwift zijn ideaal om kennis te maken met Zwift.

Te laat voor je groepsrit.

Ben je niet op tijd klaar of duurt het opstarten van de PC langer dan verwacht? Je kan nog altijd laattijdig aansluiten bij een groep. De late join. Je moet dan wel de keuze van rit maken bij het opstarten van Zwift op computer, tablet op smartphone. Deze optie heeft de companion app dan weer niet.

Dit is wel niet mogelijk bij alle groepsritten. Het is een keuze die de organisatoren van een groepsrit kunnen maken en er is een beperking in hoe laat na aanvang je nog kan aansluiten.

Bij laattijdig aansluiten ga je eerst naar de startplek van de rit voor je in de groep wordt geplaatst. Je krijgt dan even nog extra ondersteuning zodat je kans krijgt het tempo aan te passen aan de groep.

Het einde van de rit.

Op het einde van de rit kom je terug in de gewone situatie terecht met alle Zwifters rond je. Je krijgt een kort overzicht van de rit en de gegevens. Dit kan je sluiten of na 30 seconden verdwijnt het vanzelf. Naargelang op welke kaart je aan het rijden was bij toetreden van de rit, kan je nu gewoon je weg verder zetten of krijg je de vraag of je al dan niet naar de kaart waaruit je kwam terug wenst te gaan.

En nu ben je helemaal klaar met de rit en kan je nog wat extra kilometers maken of een cooldown.

Zelf een groepsrit aanmaken?

Zelf een groepsrit aanmaken die in de lijst met events komt is niet mogelijk. Deze worden aangemaakt door Zwift zelf en de plaatsjes zijn duur.

Er is echter een zeer goed alternatief onder de vorm van “meetup”. Om een “meetup” aan te maken heb je de “Zwift Companion App” nodig. Een meetup kan wel enkel met mensen die je volgen.

Een uitgebreidere uitleg over meetups vind je in ons bericht over meetup. Het is perfect alternatief voor een groepsrit.

Pace partner in zwift

Zwift blijft maar innoveren en heeft eind augustus 2020 de pace partner geïntroduceerd. Je kan het vergelijken met een groepsrit maar eentje waar het tempo wordt bepaald door een virtuele groepsleider en waar je ten allen tijden kan bij aansluiten. Je kan meer lezen in het artikel over de pace partner.


Nog opmerkingen, vragen of aanvullingen bij dit artikel dan kun je die in de reacties onder vermelden.

Andere opmerkingen, een idee voor een artikel of wil je zelf een artikel schrijven dan mag je dit melden via het contactformulier.

Reageer op dit artikel:

Wil je een nieuwe fietstrainer? Fietstrainer bij bol kan je ook altijd overwegen. Deze link brengt je naar alle beschikbare fietstrainers. Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Categorieën