Hoe een binnenband vervangen.

vervangen binnenband buitenband plaatsen
(Last Updated On: 07/12/2020)

Hoe moet je een binnenband vervangen? Als startende sportieve fietser is dit een werkje dat je beter onder de knie hebt. Een platte band komt wel vaker voor met een racefiets of koersfiets. Een binnenbandje onderweg vervangen kan je rit redden.

vervangen binnenband van een fiets
Fanny Schertzer / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)

Wat heb je nodig om een binnenband te vervangen?

Veel heb je niet nodig om een binnenband te vervangen. Natuurlijk heb je een nieuwe binnenband nodig met de juiste afmeting en niet te vergeten, het juiste ventiel dat lang genoeg is.
Naast een nieuwe binnenband heb je ook minstens twee bandenlichters nodig. Gebruik geen metalen bandenlichter.
Natuurlijk heb je ook nog een fietspomp nodig om de nieuwe band op te pompen. Ben je thuis dan is een voetpomp de beste oplossing. Voor onderweg zijn er voldoende kleine fietspompen te verkrijgen die krachtig genoeg zijn. Je wil natuurlijk graag je weg vervolgen met een voldoende hard opgepompte band.

Collectie bandenlichters.
Collectie bandenlichters – ©hobbyfietser

Onderweg of thuis

Als sportieven fietsen is het onvermijdelijk dat je wel eens te maken krijgt met een lekke band. Zorg er dus voor dat je altijd een extra binnenband, bandenlichters, fietspompje een bandenplakkers in je achterzak of zadeltasje hebt zitten. Veel plek neemt dit niet in.

Je kunt ook preventief de binnenband vervangen maar dat gaat je niet vrijwaren van het lek rijen onderweg. Ik heb al de meeste vervangingen gedaan onderweg. Alleen als ik nieuwe buitenband plaats of bij een nieuwe wielset vervang ik ook meestal de binnenbanden.

Ook voor een stadsfiets

Dit stappenplan kan ook gebruikt worden door het vervangen van een binnenband bij een stadsfiets. Wel is de kans dat je geen snelspanner of steekas hebt maar gewoon bouten. Het achterwiel uit de fiets halen kan wel wat omslachtiger zijn als je een gesloten kettingkast hebt. Met een beetje studiewerk zal dit ook wel lukken en anders kun je e band plakken. Daar moet je hel wiel niet voor verwijderen.

Vervangen van de binnenband van een fietswiel.

  1. Verwijderen van het wiel.

    Om de binnenband te kunnen vervangen moet je eerst het wiel verwijderen van de fiets. Ben je thuis dan kun je eventueel gebruik maken van een fietsmontagestandaard. Bij een lekke achterband schakel je eerst op het kleinste kroontje, zodat de ketting helemaal rechts ligt. Zet ook de rem helemaal open. Dit zal het verwijderen en terug plaatsen van het wiel vergemakkelijken.
    Je kunt nu de snelspanner lossen of de steekas verwijderen.

  2. Fiets neerleggen

    Als je geen montagestandaard gebruikt leg je de fiets neer op de zijde zonder de versnellingen. Zet de fiets ook niet ondersteboven op het stuur en zadel zoals je wel vaker ziet. Schade aan de remgrepen en/of zadel is dan heel waarschijnlijk.

  3. Buitenband van de velg.

    Het verwijderen van de buitenband doe je met de bandenlichters.
    Als je band nog niet leeg is laat hem dan leeglopen door het ventiel in te drukken. Als er een ventielringetje is moet je dit eerst van het ventiel draaien.
    Plaats de eerste bandenlichter tussen buitenband en vel en duw deze naar beneden. De buitenband zal nu van de velg komen. Je kunt de bandenlichter klemmen achter een spaak of hou hem op zijn plaats, zodat je met de tweede bandenlichter een 10-tal centimeter verder de buitenband van de velg kan lichten. Schuif deze dan weg van de eerste bandenlichter en de hele band zal van de velg komen. Eventueel kan dit ook met maar 1 bandenlichter.
    Laat de andere zijde van de buitenband wel op de velg liggen.

  4. Binnenband verwijderen

    Je kunt nu de binnenband verwijderen en vervangen door het nieuwe exemplaar. Als je wenst, kun je ook de band plakken. Mijn voorkeur gaat dan naar de zelfklevende bandenplakkers. Duur zijn ze niet en het is veel eenvoudiger om een band te plakken. Zeker als je onderweg bent ban je het gedoe met lijm best missen. Ik kies altijd om de band te vervangen. Het is wel niet de meest milieu vriendelijke optie, maar er zijn wel enkele mogelijkheden om binnenbanden een tweede leven te geven.

  5. Buitenband controleren.

    Doe een controle van de buitenband. Het zou dom zijn een nieuwe band te plaatsen en 5 kilometer verder terug lek rijden, omdat er iets in de buitenband zit. Een tip geput uit eigen ervaring.
    Bekijk de band langs de buitenkant en voel met de vingers langs de binnenkant na een visuele inspectie. Je wil ook niet langs een groter stukje glas met je vinger glijden. Het kan echt maar iets klein zijn dat ervoor zorgt dat je lek rijdt.
    Bekijk ook even het velglint. Daar kan ook een scheurtje zijn of een spaak die door het lint is gekomen.

  6. Nieuwe binnenband plaatsen.

    Plaats eerst het ventiel op zijn plaats en schroef het ventielringetje losjes op het ventiel. Laat voldoende speling.
    Pomp nu een beetje lucht in de band net tot deze een beetje vorm krijgt. Leg de band op zijn plaats op de velg en onder de buitenband.

  7. Buitenband op de velg plaatsen.

    De buitenband op zijn plaats krijgen is het gemakkelijkste door het wiel voor je op de grond te zetten en met de duimen de buitenband van boven naar onder op de velg te duwen. Het laatste stukje kan moeilijk gaan. Gebruik dan de bandenlichter om deze op zijn plaats te wippen. Dit kun je ook zin in het filmpje van GCN (Global cycling Network) onderaan dit artikel.
    Contoleer altijd nog eens goed of de buitenband goed op de velg ligt en of de binnenband nergens gekneld zit.vervangen binnenband buitenband plaatsen

  8. Pomp je band op.

    Nu is het even pompen met de handpomp. Thuis gebruik ik een voetpomp, maar onderweg heb ik altijd een klein pompje bij. Ik gebruik geen CO2 patronen. Je hebt extra afval zoveel werk is het op spanning brengen van een band nu ook weer niet.

  9. Wiel terug op de fiets plaatsen.

    Het wiel terug op de fiets plaatsen en de steekas plaatsen of de snelspanners terug aanspannen. Zorg er wel voor dat het wiel goed op zijn plaats zit. De remmen terug aanspannen mag je zeker niet vergeten als je deze open hebt gezet.

  10. Oude band in de achterzak.

    Laat de oude band niet liggen. Neem hem mee naar huis om daar te plakken of een tweede leven te geven. Tip: informeer eens bij een jeugdvereniging in je buurt.

Filmpje binnenband vervangen GCN

Afbeeldingen bij dit artikel zijn van Fanny Schertzer / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)

Opmerkingen of aanvullingen?

Nog opmerkingen, vragen of aanvullingen bij dit artikel dan kun je die in de reacties onder vermelden.

Andere opmerkingen, een idee voor een artikel of wil je zelf een artikel schrijven dan mag je dit melden via het contactformulier.

Reageer op dit artikel:

Populairste berichten van de laatste zeven dagen op hobbyfietser..
Wil je een nieuwe fietstrainer? Fietstrainer bij bol kan je ook altijd overwegen. Deze link brengt je naar alle beschikbare fietstrainers. Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen