Hoe kies je de beste vermogensmeter voor de fiets?

vermogensmeter voor de fiets
(Last Updated On: 06/07/2023)

Vermogensmeters zijn apparaten die het vermogen dat je in de fiets stopt in watt meten. Ze zijn een van de betrouwbaarste en objectieve manieren om je prestaties en conditie op de fiets te beoordelen en te verbeteren. Maar hoe kies je de beste vermogensmeter voor de fiets? In dit artikel geven we je enkele tips en adviezen om je te helpen de juiste keuze te maken, zoals:

 • Wat zijn de voordelen van vermogensmeters voor fietsen?
 • Welke soorten vermogensmeters zijn er?
 • Welk type vermogensmeter past het beste bij jou?

Wat zijn de voordelen van vermogensmeters voor de fiets?

Vermogensmeters bieden twee grote voordelen voor fietsers in wedstrijden en trainingen. Ten eerste stellen ze een rijder in staat om zijn of haar prestaties nauwkeurig te meten en aan te passen in real time. Ten tweede stellen vermogensmeters fietsers in staat om hun capaciteiten objectief te beoordelen.

Met een vermogensmeter kun je waardevolle gegevens krijgen om je trainingen effectiever en preciezer te maken. Je kunt bijvoorbeeld je trainingszones bepalen op basis van je functionele drempelvermogen (FTP), dat is het hoogste gemiddelde vermogen dat je kunt volhouden voor een uur. Door te trainen in verschillende zones, kun je verschillende aspecten van je conditie trainen, zoals uithoudingsvermogen, tempo, drempel, VO2 max, etc.

Je kunt ook je sterke en zwakke punten als fietser identificeren en je trainingsplan daarop aanpassen. Je kunt bijvoorbeeld zien wat voor soort rijder je bent en waar je goed of slecht in bent. Bijvoorbeeld, als je een hoog vermogen hebt voor korte duur maar een laag vermogen voor lange duur, ben je misschien een sprinter of een puncher. Als je een hoog vermogen hebt voor lange duur maar een laag vermogen voor korte duur, ben je misschien een tijdrijder of een klimmer.

Je kunt ook objectief beoordelen of je training (plan) werkt of niet. Je kunt verschillende statistieken gebruiken om te zien of je vooruitgang boekt of stagneert, zoals genormaliseerd vermogen (NP), intensiteitsfactor (IF), training stress score (TSS), etc. NP is een schatting van het vermogen dat je zou hebben geproduceerd als je inspanning perfect constant was. IF is de verhouding tussen je NP en je FTP. TSS is een maat voor de totale werklast van je rit.

Je kunt ook experimenteren met verschillende uitrustingen en posities om te zien welke invloed ze hebben op je vermogen. Bijvoorbeeld, kun je verschillende banden, wielen, frames, zadels, sturen, pedalen, schoenen, etc. uitproberen om te zien welke de minste weerstand of de meeste efficiëntie bieden. Je kunt ook verschillende posities op de fiets proberen om te zien welke de beste balans tussen aerodynamica en comfort bieden. Je kunt ook een bikefit laten doen om je optimale positie te vinden.

Welke soorten vermogensmeters zijn er?

Er zijn verschillende soorten vermogensmeters voor fietsen, die het vermogen meten op verschillende plaatsen van de aandrijflijn. De meest voorkomende soorten vermogensmeters zijn:

 • Pedalen. Dit zijn pedalen die het vermogen meten dat je in de pedalen stopt. Ze zijn gemakkelijk over te zetten tussen fietsen en bieden nauwkeurige en consistente gegevens. Ze kunnen ook gegevens geven over je linker/rechter balans, pedaalslaganalyse, etc. Sommige voorbeelden van pedaalvermogensmeters zijn Favero Assioma, Garmin Rally en PowerTap P2.
 • Crankarmen. Dit zijn crankarmen die het vermogen meten dat je in de crankarm stopt. Ze zijn relatief eenvoudig te installeren en gebruiken, en bieden betrouwbare gegevens. Ze kunnen ook gegevens geven over je cadans, links/rechts balans, etc. Sommige voorbeelden van crankarmvermogensmeters zijn 4iiii Precision, Stages Power en Rotor INpower.
 • Crankstellen. Dit zijn crankstellen die het vermogen meten dat je in de crankstel stopt. Ze zijn meestal duurder en moeilijker te installeren dan crankarmvermogensmeters, maar bieden ook nauwkeurigere en consistente gegevens. Ze kunnen ook gegevens geven over je cadans, links/rechts balans, etc. Sommige voorbeelden van crankstelvermogensmeters zijn SRAM Rival AXS Quarq, Shimano Dura-Ace R9100-P en FSA Powerbox.
 • Spiders. Dit zijn spiders die het vermogen meten dat je in de spider stopt. Ze zijn meestal compatibel met verschillende crankstellen en kettingbladen, en bieden zeer nauwkeurige en consistente gegevens. Ze kunnen ook gegevens geven over je cadans, links/rechts balans, etc. Sommige voorbeelden van spidervermogensmeters zijn Quarq DZero, Rotor INspider en Power2Max NGeco.
 • Wielen. Dit zijn wielen die het vermogen meten dat je in de wielen stopt. Ze zijn meestal gemakkelijk te gebruiken en te wisselen tussen fietsen, maar kunnen ook beperkt zijn in de keuze van banden, velgen, naven, etc. Ze kunnen ook beïnvloed worden door externe factoren zoals wind, weerstand, etc. Een voorbeeld van een wielvermogensmeter is PowerTap G3.

Welk type vermogensmeter past het beste bij jou?

Dat hangt af van je persoonlijke voorkeuren, budget, fiets, doelen en behoeften. Er is niet één type vermogensmeter dat het beste is voor iedereen. Hier zijn enkele factoren die je kunt overwegen om het beste type vermogensmeter voor jou te kiezen:

 • Compatibiliteit. Je moet ervoor zorgen dat de vermogensmeter die je kiest compatibel is met je fiets, crankstel, pedalen, wielen, etc. Je moet ook controleren of de vermogensmeter werkt met je fietscomputer, smartphone, app of software die je wilt gebruiken om je gegevens te bekijken en te analyseren.
 • Overdraagbaarheid. Als je meerdere fietsen hebt of vaak van fiets wisselt, wil je misschien een vermogensmeter die gemakkelijk over te zetten is tussen fietsen. Pedalen en wielen zijn meestal de overdraagbaarste opties, terwijl crankstellen en spiders meestal de minst overdraagbare opties zijn.
 • Nauwkeurigheid. Je wilt een vermogensmeter die nauwkeurige en consistente gegevens levert, zodat je je prestaties objectief kunt beoordelen en verbeteren. De nauwkeurigheid van de vermogensmeters wordt meestal uitgedrukt als een percentage, zoals ±1% of ±2%. Hoe lager het percentage, hoe beter de nauwkeurigheid. De nauwkeurigheid kan ook worden beïnvloed door andere factoren, zoals temperatuur, kalibratie, installatie, onderhoud, etc.
 • Functies. Je wilt een vermogensmeter die de functies biedt die je nodig hebt of wilt. Sommige functies zijn standaard voor alle vermogensmeters, zoals cadansmeting, batterijduur, waterdichtheid, etc. Andere functies zijn optioneel of specifiek voor sommige types of merken van vermogensmeters, zoals links/rechts balansmeting, pedaalslaganalyse, automatische kalibratie, oplaadbaarheid, etc.
 • Prijs. Je wilt een vermogensmeter die past binnen je budget en een goede prijs-kwaliteitverhouding biedt. De prijs van de vermogensmeters varieert sterk afhankelijk van het type, merk, model, functies, etc. Over het algemeen zijn pedalen en crankarmen de goedkoopste opties, terwijl crankstellen en spiders de duurste opties zijn. De prijs van de vermogensmeters kan variëren van enkele honderden tot meer dan duizend euro. Je moet je afvragen hoeveel je bereid bent te investeren in een vermogensmeter en hoeveel je er gebruik van zult maken. Je moet ook rekening houden met eventuele extra kosten, zoals batterijen, opladers, adapters, installatie, onderhoud, etc. Je moet ook kijken naar de garantie en de klantenservice die de fabrikant of verkoper biedt. Je wilt een vermogensmeter die lang meegaat en goed ondersteund wordt.

Keuzetabel voor vermogensmeters

Om je te helpen bij het kiezen van het beste type vermogensmeter voor jou, kun je deze handige vergelijkingstabel bekijken:

TypeCompatibiliteitOverdraagbaarNauwkeurigFunctiesPrijs
PedalenHoog (afhankelijk van pedaalsysteem)HoogHoogHoog (links/rechts balans, pedaalslaganalyse, etc.)Laag tot hoog (afhankelijk van merk en model)
CrankarmenGemiddeld (afhankelijk van crankstel)GemiddeldGemiddeld tot hoogGemiddeld (links/rechts balans optioneel)Laag tot gemiddeld (afhankelijk van merk en model)
CrankstellenLaag (afhankelijk van crankstel)LaagHoogHoog (links/rechts balans optioneel)Hoog
SpidersLaag (afhankelijk van crankstel en kettingbladen)LaagZeer hoogHoog (links/rechts balans optioneel)Hoog
WielenGemiddeld (afhankelijk van wielmaat en bandtype)Gemiddeld
tot hoog
Gemiddeld tot hoogLaag (geen links/rechts balans of pedaalslaganalyse)Gemiddeld tot hoog (afhankelijk van merk en model)

GCN keuzehulp voor vermogensmeter voor de fiets

GCN keuzehulp voor vermogensmeter voor de fiets

Conclusie

Vermogensmeters zijn apparaten die het vermogen dat je in de fiets stopt in watt meten. Ze zijn een van de betrouwbaarste en objectieve manieren om je prestaties en conditie op de fiets te beoordelen en te verbeteren. Maar hoe kies je de beste vermogensmeter voor je fiets? In dit artikel hebben we je enkele tips en adviezen gegeven om je te helpen de juiste keuze te maken, zoals:

 • Wat zijn de voordelen van vermogensmeters voor fietsen?
 • Welke soorten vermogensmeters zijn er?
 • Welk type vermogensmeter past het beste bij jou?

We hopen dat dit artikel je nuttig is geweest en dat je nu een beter idee hebt van hoe je de beste vermogensmeter voor je fiets kunt kiezen. 

Reageer op dit artikel:

Wil je een nieuwe fietstrainer? Fietstrainer bij bol kan je ook altijd overwegen. Deze link brengt je naar alle beschikbare fietstrainers. Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Categorieën