Indoor fietsen in de virtuele wereld van Tacx

(Last Updated On: 27/09/2018)

Indoor fietsen heeft soms wel echt zijn voordelen en al zeker op een dag als vandaag. Als ik vandaag naar buiten kijk is er niks virtueel aan. De winter heeft zich nu echt gemeld met alle gevolgen van dien. Fietspaden onder sneeuw en ijs en dus toch een beetje knikkende knieën op de stadsfiets naar het werk.  Fietsen op de racefiets buiten wordt een stuk moeilijker en al zeker minder aangenaam. Indoor fietsen wordt een stuk aantrekkelijker.
Deze morgen was er wel werk gemaakt om het fietsen van en naar het werk mogelijk te maken. Maar hoe verder je van de veel gebruikte in- en uitvalswegen van een stad weg fietst, hoe minder er geveegd en / of gestrooid is en de kans om kennis te maken met een héééél koude ondergrond groter wordt.
Deze week is ook de eerste maal deze winter dat de echte dikke jas uit de kast wordt gehaald om naar het werk te fietsen. Fietsen doen we dus zeker nog wel en de koude lucht voelt best nog aangenaam aan. Natuurlijk is het woon-, werkverkeer maar een korte afstand. Per dag een klein 15 kilometer met de fiets om te gaan werken. Beter dan niks.

Indoor fietsen met de Tacx Flow

Indoor fietsen met de Tacx Flow

Maar op dat niks heb ik dus al een aantal jaar geleden een oplossing gevonden. Ik heb me toen een Tacx Flow aangekocht. De Tacx Flow is een van de populairste trainers van Tacx. Dit instapmodel ergotrainer, met licht meeverend frame. Hartslag, vermogen, snelheid en trapfrequentie worden gemeten en gevisualiseerd op het display van de stuurcomputer. Je kan dus echt doelgericht trainen als je dat zou willen met een Tacx Flow. Het grote nadeel is dat lange sessies op de Tacx Flow echt wel saai worden. Je kan dat verhelpen met wat muziek of de trainer op te stellen zodat je ook TV kan kijken tijdens het fietsen. Je kan echt wel  serieuze inspanningen leveren op de Flow. Voor mij was een klein uur op de Flow echt wel het maximum. Je kan de Flow ook upgraden om kennis te maken met de virtuele wereld van tacx.

Virtuele wereld van Tacx Genius

Een klein jaar geleden heb ik dan de Flow vervangen (niet echt vervangen want ik het de Flow nog altijd) door een Tacx Genius. De onderstaande clip zegt al veel over de Tacx Genius. Deze toptrainer staat garant voor onbeperkt entertainment en maakt een training binnenshuis tot een waar genoegen. Het bijzondere van de VR trainers is dat het parcours dat je aflegt niet alleen in beeld wordt gebracht op het scherm van je PC, maar dat er ook levensechte signalen worden doorgegeven aan de fiets. Realistisch indoor fietsen komt binnen handbereik. Lees meer over mijn ervaring met de Tacx i-Genius Multiplayer.

Tacx Training Software

Ondertussen is de Tacx Training Software, of kortweg TTS, al aan versie 4 toe. In de VR terreinen is er een levensechte interactie met mensen, auto’s en andere elementen in de virtuele werelden. Je neemt het op tegen intelligente tegenstanders met een realistisch rijgedrag, die bijvoorbeeld onverwachts kunnen demarreren. Je weet van tevoren niet wat er gaat gebeuren, net als in een echte wedstrijd. De beleving wordt daarmee nog sterker – en verslavende. De Virtuele wereld van Tacx is een groeiend proces dat steeds groter en beter wordt. als je de eerste landschappen vergelijkt met wat ze nu maken is er een enorm verschil.

Via de Tacx Trainer software 4 kun je ook gebruikmaken van Catalyst, professionele programma’s waarmee je je training gedetailleerd kunt analyseren. Met de Tacx films rijd je ’s werelds bekendste wedstrijden na. En wil je buiten gefietste routes nog eens overdoen, dan kun je die via GPS importeren in de Tacx software en binnenshuis opnieuw beleven. Je rit opnieuw indoor fietsen.

Deze nieuwe software heeft nog twee grote voordelen: de gebruiksvriendelijke menu’s en de gratis updates. Gebruikers kunnen elke maand de software updaten en toegang krijgen tot nieuwe terreinen, verbeterde functies en originele features, zoals een dernyrace.

Reageer op dit artikel:

Wil je een nieuwe fietstrainer? Fietstrainer bij bol kan je ook altijd overwegen. Deze link brengt je naar alle beschikbare fietstrainers. Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Categorieën