Indoor fietsen op rollen ergotrainer

(Last Updated On: 29/04/2020)
indoor fietsen

Indoor fietsen is ideaal om te doen als de omstandigheden buiten niet al te best zijn. Over het algemeen voelt fietsen op op rollenbank of de fietstrainer lastiger aan dan buiten rijden. Ik heb toch dat gevoel. Je hebt sneller last van oververhitting en een ventilator is maar gedeeltelijk een oplossing. Het constant bewegen van de benen kan ook lastig zijn maar daarmee train je ook wel effectiever.
Vandaag zijn er wel voldoende systemen voorhanden die de eentonigheid doorbreken.

Indoor fietsen lastiger

Er wordt al wel eens beweerd dat één uur indoor fietsen gelijk is aan anderhalf uur buiten rijden. Ik ben het daar wel niet helemaal mee eens want er zijn heel veel verschillende factoren die het fietsen zwaar maken. Het is wel verstandig van goed naar je lichaam te luisteren en rustig op te bouwen. De eerste keer op rollen zal je wel voelen wanneer het voldoende is geweest. Het gevaar op overtraining is zeker aanwezig. Door de mensen van Energy Lab wordt afgeraden van meer dan twee uur indoor te trainen. Ze raden ook aan om blokjes in de training te steken om de eentonigheid te doorbreken.

de mentale sleur doorbreken

golden circle virtual reality
zwift - Watopia op kerstdag

Vandaag zijn er ook al een aantal zeer toffe virtuele systemen op de markt om de mentale sleur te doorbreken. Vele zijn echter ook uitstekende trainingstools. Echte gestructureerde trainingen zijn zo voor veel mensen eenvoudiger geworden. Tacx heeft al vele jaren trainers die gestuurd worden via de PC. Je rijdt dan in virtuele wereld of een echt parcours allemaal via de PC. Moet ergens in 2005 geweest zijn dat ik een tacx kocht en mijn eerst virtuele ritten heb gemaakt.
Ondertussen zijn er verschillende andere mogelijkheden waarvan ik enkel Zwift ken. Zwift is een aanrader, omdat je niet alleen je avatar op het scherm moet voortbewegen, maar er ook echte interactie is met de andere gebruikers.
Let trouwens wel op dat je niet te hard gaat fietsen door die online motivatie. Doe gecontroleerd mee en rijd op hartslag. Al moeten we toegeven dat het nog altijd beter is om ietsje te intensief te trainen dan om stil zitten.

tips om indoor fietsen aangenamer te maken

Doe de nodige voorbereidingen voor je start met fietsen.

  • plaats een ventilator die zorgt voor afkoeling
  • een handdoek is ook onmisbaar
  • brinkbus(sen) vullen
  • eventueel iets om te eten binnen handbereik leggen
  • zet eventueel een raam of deur open die voor wat extra luchtcirculatie kan zorgen.

Nu is het enkel de motivatie en weten dat indoor fietsen je beter kan maken voor je IRL (in real life) ritten.µ

UPDATE

Sinds het schrijven van dit artikel is er veel veranderd in de wereld van het indoor fietsen. Ondertussen hebben we de mogelijkheid van te rijden op direct drive trainers die dan ook nog eens smart trainer zijn.

Er zijn nu ook verschillende online platformen om gebruik van te maken. Zwift is nog altijd een van de grootste. Het aantal gebruikers is de laatste jaren enorm gegroeid en ook de parcours die gereden kunnen worden. Daarnaast heb je nog verschillende andere waarvan ik enkel Rouvy en BKool heb getest.

Reageer op dit artikel:

Wil je een nieuwe fietstrainer? Fietstrainer bij bol kan je ook altijd overwegen. Deze link brengt je naar alle beschikbare fietstrainers. Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Categorieën