Indoor fietsen

(Last Updated On: 22/02/2021)

Indoor fietsen of virtueel fietsen heeft de laatste jaren een grote evolutie doorgemaakt. Waar je vroeger enkel op de rollenbank aan het werk kon, zijn de mogelijkheden nu erg uitgebreid. Deze evolutie maakt het veel aangenamer om tijdens de koude wintermaanden de conditie op peil te houden. Ik heb in een heel ver verleden een rollenbank gekocht maar veel plezier heb ik er niet aan beleefd. Tot een aantal jaar geleden werd het meeste indoor fietsen nog gedaan in fitnesscentra. Je kon op de hometrainer of je inschrijven voor een les spinning. Nog steeds gaat het artikel over indoor cycling op wikipedia over spinning.

Evolutie van het indoor fietsen

Ondertussen is het indoor fiets echter heel wat meer. Er zijn de laatste jaren een heel aantal nieuwe en beter trainers op de markt gekomen. Je kan voor een op zich zelf staande trainer kiezen maar je kan ook voor een smart trainer gaan die in samenwerking met software op de computer, tablet of smartphone voor een veel interactieve ervaring zal zorgen. Het aanpassen van de weerstand van de trainer aan een parcours is al lang geen nieuwigheid meer. Je kan een heel gestructureerd training op basis van vermogen uitvoeren die dan ook nog een wordt ingesteld door de fietstrainer en software of App, een voordien gereden rit simuleren op de fietstrainer, rijden in een geheel virtuele wereld.

De mogelijkheden zijn enorm en de fabrikanten van indoor trainers en software staan niet stil. Het is een sector die in snelle ontwikkeling waarin de laatste jaren verschillende nieuwe spelers zijn gestart. Dit is alleen maar positief voor de fietsers onder ons. Niet alleen kan het de prijzen gunstig beïnvloeden maar ook de ontwikkeling van nieuwe en betere software en hardware.

Indoor fietsen met Zwift
Indoor fietsen met Zwift. Interactief en uitdagend fietsen op de indoor trainer.

De fietstrainer

Tacx Flow
Tacx flow. Op zichzelf staande trainer met instelbare weerstand.

Ik heb vooral ervaring met trainers van Tacx. Zij hadden al zeer snel een interactieve trainer die via de pc gestuurd werd. De Tacx imagic met de oude groene stuurunit is de eerste die ik ooit aankocht. De ervaring met die trainer was zeker interactief maar nog in niks te vergelijken met wat je vandaag kan.

Via een Tacx Genius (oude versie) ben ik nu bij een Tacx Bushido beland. Ik gebruik al lang niet meer de software van Tacx, maar verkies nu Zwift. De fietstrainer heeft een ook een hele evolutie doorlopen. Startende bij de eerder genoemde rollenbank en simpele fietstrainer naar een interactieve trainer die in al je noden voorziet voor een gestructureerde trainen en een zo realistisch mogelijk gevoel. Hoe beter het realistische gevoel van de trainer is bij het fietsen hoe meer kans je hebt er veel gebruik van te maken. Het platform, zoals Zwift of Rouvy, zal ook zorgen voor meer uitdaging en motivatie om indoor te fietsen.

Ondertussen is bovenstaande achterhaald want heb ik onlangs een Tacx Neo aangekocht en dat is een echte aanrader. Het fietsgevoel op een Tacx Neo is nog een zoveel beter dan mijn vorige trainers dat ze bijna niet te vergelijken zijn. Meer over de Tacx Neo in mijn bericht over het eerste gebruik. 

Meer weten over fietstrainers dan kan je ons artikel lezen over het verschil tussen een smart trainer en een dumb of eenvoudige trainer.

De evolutie binnen het indoor fietsen heeft er zeker voor gezorgd dat het veel gemakkelijker is gemotiveerd te blijven om op de trainer te stappen. Tussen oktober en april doe ik het meeste van mijn fietsen op de trainer indoor.

De toekomst van het indoor fietsen.

Dat het indoor fietsen de laatste jaren veel verbeterd is kan je niet tegenspreken. Deze evolutie zal zich zeker verder doorzetten. De beschikbare trainers worden ook altijd beter en er is een redelijk groot aanbod wat de consument alleen maar ten goede kan komen.
De software die gebruikt wordt evolueert ook zeer snel en geeft steeds meer mogelijkheden. Sommige mensen verkiezen al het indoor fietsen op de fietstrainer boven in de buitenlucht te gaan rijden. Wat je dan vaak als argument hoort is de verkeersveiligheid. Heel spijtig want er gaat toch niets boven het fietsen in een mooi landschap, de omgeving in je op te nemen en de zon op je te voelen.
Het indoor fietsen is ook een competitieve sport aan het worden met echte competities. een ware e-sport. In zwift zijn er dagelijks wedstrijden en er bestaan ook al klassementen die een aantal wedstrijden overkoepelen. Wedstrijden met profs worden ook al georganiseerd op Zwift en zij hebben hun handen vol met de top van de wedstrijdrijders op Zwift.

Het profwielrennen begint ook meer en meer zijn weg te vinden naar het indoor fietsen. Vele wielrenners gebruikte indoor fietsen al tijdens de trainingen. Daar is nu nog een competitie bijgekomen met een eerste echte wereldkampioenschap voor het indoor fietsen.

Deze evolutie zal zich zeker nog verder doorzetten en ik vermoed dat het ook niet heel lang zal duren voor er stevige concurrentie komt voor zwift wat voor de gebruiker zeker geen slechte zaak is. Het komt alleen maar de ontwikkeling en de prijs ten goede.

Nog opmerkingen, vragen of aanvullingen bij dit artikel dan kun je die in de reacties onder vermelden.

Andere opmerkingen, een idee voor een artikel of wil je zelf een artikel schrijven dan mag je dit melden via het contactformulier.

Reageer op dit artikel:

Wil je een nieuwe fietstrainer? Fietstrainer bij bol kan je ook altijd overwegen. Deze link brengt je naar alle beschikbare fietstrainers. Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Categorieën