Indoor lopen en zwift

indoor lopen en Zwift - bologna
(Last Updated On: 08/01/2021)

Zwift is ook al een tijdje beschikbaar voor indoor lopen. Als je de gelukkige eigenaar bent van een loopband heb je naast deze enkel nog een footpod nodige om de nodige gegevens door te sturen naar Zwift. Lopen werkt dan hetzelfde als fietsen in zwift.

Lopen in zwift – indoor lopen

Het aantal lopende gebruikers van Zwift is nog beperkt maar zeker ook groeiend. Er zijn ook al een aantal routes die lopen over wegen enkel voor lopers bestemd zijn. Zover ik al heb kunnen vinden zijn er een aantal in Watopia en New York. In Watopia is er ook een heuse looppiste. Natuurlijk zijn ook alle andere wegen open voor lopers en zij krijg je een enorme keuze van routes om te volgen. Een lijst met alle routes van Zwift met vermelding van welke voorbehouden zijn voor het lopen kan je hier vinden.

Indoor lopen in de virtuele wereld van zwift
Indoor lopen in de virtuele wereld van zwift

Welke loopband voor Zwift?

Je kan eigenlijk elke loopband gebruiken samen met Zwift. Net als bij indoor trainers kan je op verschillende manieren een verbinding met Zwift tot stand brengen. Sommige loopbanden worden ondersteund door zwift en zenden de gegevens uit via Bluetooth of Ant+. Dit is de meest eenvoudige oplossing. De Tunturi FitRun 70i werkt perfect samen met Zwift ondanks dat hij niet vermeld staat bij de ondersteunde loopbanden door Zwift.

Kan je loopband dit niet dan is een footpod een oplossing. Het is dan de footpod die je verbinding met Zwift laat maken om de gegevens te versturen. Deze verbinding kan via bluetooth of Ant+.

Er zijn ook loopschoenen op de markt van Under Armour die een ingebouwde sensor hebben die je kan verbinden met Zwift. De verbinding zal gebeuren via Bluetooth. Met deze optie moet je geen footpod op de schoen bevestigen. Je kan vaak goed geprijsde schoenen van Under Armour vinden bij Wiggle.

Bij de laatste twee opties is een calibratie wel nodig. Hoe dit te doen kan je hier vinden.

Installeren en koppelen van sensoren

Het installeren van zwift en koppelen van de nodige sensoren gebeurd op dezelfde manier als om te fietsen. In het scherm waarin het koppelen van de sensoren gebeurd moet je bovenaan run kiezen. Je kan nu een footpod of andere sensor die de snelheid kan registreren en doorsturen naar Zwift koppelen. Op de website van Zwift is er ook een sensor die je moet bevestigen op de loopband en die zo de snelheid van de loopband registreert.

Indoor lopen - koppelen loopband en of sensoren
Indoor lopen – koppelen loopband en of sensoren

Koppelen van een loopband voor indoor lopen.

Je kan ook de gelukkige eigenaar zijn van een loopband met bluetooth en deze gegevens ook kan doorsturen naar Zwift.
Ik gebruik een Tunturi FitRun 70i . Deze loopband kan zijn gegevens doorsturen via Bluetooth naar Zwift.
Er is op de website van Zwift een lijst met ondersteunde loopbanden. De Tunturi staat hier niet bij maar doet dus wel zijn ding.

Running 101 om te starten

Bij de eerste aanmelding om te lopen zal je het trainingsschema “Running 101” worden aangeboden. Je moet dit niet doen maar is wel een ideale manier om kennis te maken met lopen in Zwift. Tijdens de trainingssessies zal je tips krijgen en wordt er getest naar je fitnessniveau. Het geeft je een basis om verder te werken naar je doelen.

Ook wedstrijden en groepsevenementen

Net als op de fiets zijn er ook georganiseerde groepslopen en wedstrijden. Dij gebeuren op dezelfde manier als het fietsen. De wedstrijden zijn opgedeeld in categorieën. Deze worden bepaald aan de hand van je beste snelheid die je over 5 kilometer kan aanhouden. Zo zal een loper die 5 kilometer onder de 20 minuten loopt een cat. A zijn. Tussen de 20 en 25 minuten een cat. C, tussen 25 en 30 minuten en cat. C. Trager den 30 minuten is voor cat. D.

Op de groepslopen zal een gemiddelde snelheid worden aangegeven bij de info over het evenement.
Ik ben zelf nog maar mijn eerste stappen aan het zetten als loper in Zwift en heb de evenementen nog aan me laten voorbij gaan.

Nog opmerkingen, vragen of aanvullingen bij dit artikel dan kun je die in de reacties onder vermelden.

Andere opmerkingen, een idee voor een artikel of wil je zelf een artikel schrijven dan mag je dit melden via het contactformulier.

5 reacties

  1. SportSport
    1. Ik heb alleen ervaring met de Fitrun 70i maar denk dat de andere die een bluetooth hebben ook verbonden kunnen worden met Zwift. Van de Tunturi Competence T10 en de IR 90i ben ik redelijk zeker dat ze verbonden kunnen worden met Zwift. Als de loopband kan verbonden worden via bluetooth met hun eigen Tunturi Routes app moet een verbinding met Zwift ook mogelijk zijn.

  2. Ik heb zelf een Tunturi fitrun 70i, maar ik krijg hem echt niet gekoppeld met zwift. (geprobeerd op verschillende apparaten & companion). Ben je zeker dat dit werkt of heeft gewerkt?

    1. Bij mij maakt hij verbinding en werkt hij. Ik heb hem al gebruikt met de app van Zwift op Android en op een laptop met windows 10. Het kan zijn dat er al een verbinding is via bluetooth met een ander apparaat. Ik kan niet tegelijk een verbinding maken met de loopband en mijn oortjes. Bluetooth uitschakelen en zorgen dat alleen de loopband kan verbinden voor je bluetooth terug inschakelt kan dit oplossen.

    2. Ik heb zelf nog eens getest.
      De loopband kan maar met één toestel verbinden via Bluetooth. Om bv. te verbinden met een laptop moet ik de Bluetooth op smartphone uitschakelen omdat deze anders al een verbinding heeft met de loopband. Bluetooth van de laptop uitschakelen en terug inschakelen en dan maakt hij zonder problemen verbinding en kan je eventueel nog een hartslagsensor verbinden.

Reageer op dit artikel:

Wil je een nieuwe fietstrainer? Fietstrainer bij bol kan je ook altijd overwegen. Deze link brengt je naar alle beschikbare fietstrainers. Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Categorieën