Indoor lopen – lopen op de loopband

Tunturi FitRun 70i
(Last Updated On: 10/12/2020)

Indoor lopen of lopen op de loopband is naast indoor fietsen op de fietstrainer een activiteit die je perfect thuis kan uitoefenen bij slecht weer of wegens tijdsgebrek ’s avonds na het werk. Bij het lopen op de loopband kan je ook nauwgezet een vooropgesteld trainingsprogramma volgen. Indoor lopen kan natuurlijk ook op een overdekte piste maar die zijn niet echt talrijk in Nederland en België en ook vaak in gebruik door clubs.

Een loopband is dan een perfect alternatief om aan indoor lopen te doen. Je kan in je eigen woning aan de slag en met een opklapbaar exemplaar valt de benodigde ruimte wel mee.
Als je een loopband wil aankopen kan je best eerste een geschikte plaats zoek om hem te plaatsen . Hou rekening met een lengte van 2 meter en breedte van 1 meter. Binnen dat vlak zullen de meeste loopbanden wel passen.

Voordelen van het lopen op de loopband

De loopband is bij veel lopers niet zo populair. Natuurlijk wil je liever in de natuur lopen maar dat is niet altijd mogelijk door het weer of de omgeving waar je woont.

 • Je bent niet afhankelijk van het weer om te lopen op de loopband. In de winter kan je ook gewoon in zomerkleding lopen.
 • Het laat je toe om een serie op Netflix of dergelijke te volgen tijdens het lopen. Bij intensieve trainingen is dit al een pak moeilijker heb ik ondervonden.
 • Drinken is een pak eenvoudiger. De meeste loopbanden heb een plekje om een drinkbus in te plaatsen. Drinken is dus altijd bij de hand.
 • Een gestructureerd trainingsschema kan netjes worden afgewerkt. Het is gemakkelijker om binnen de vooropgestelde zones te blijven bij het lopen op de loopband.
 • Op de loopband kan je gemakkelijk een gelijkmatig tempo aanhouden.
 • De meeste loopbaden hebben een goede demping en dus is het lopen minder belastend voor de gewrichten

Een aantal voordelen van het lopen op de loopband. Er zullen misschien nog wel andere voordelen zijn of reden waarom je graag op de loopband loopt. Je mag die altijd vermelden in de reacties.

Nadelen van lopen op de loopband

Natuurlijk zijn er ook nadelen aan jet lopen op de loopband verbonden.

 • Het lopen kan als saai worden ervaren. Je hebt geen prikkels van de omgeving.
 • Het lopen op de loopband is toch anders dan op de weg. De hamstrings worden minder gebruikt en deze moet je dus extra trainen. Op de loopband gebruik je meer de bovenbenen.
 • oververhitting kan een probleem zijn. Een ventilator kan hierbij helpen
 • Indoor heb je minder zuurstof dus is het verstandig om een raam open te zetten.
 • Geen luchtweerstand door de wind. Dit kan je compenseren door de loopband op een hellingsgraad van 1% of 2% te zetten.

Net zoals bij de voordelen mag je me altijd aanvullen in de reacties.

Waar op letten bij aankoop loopband?

Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden bij het aankopen van een loopband. Deze zijn ook afhankelijk van je verwachtingen en hoe intensief je hem zal gebruiken.

Loopbanden zijn beschikbaar vanaf 450 euro gaande tot verschillende duizenden euro’s. Die laatste zijn dan professionele loopbanden die gebruikt worden in fitnesscentra en ook voor erg intensief gebruik zijn bestemd. De prijs van de loopband wordt bepaald door de kwaliteit en de mogelijkheden die hij heeft.

Het is toch een redelijke investering dus is het wel van belang goed na te denken welke loopband je zal aankopen.

De grote van het loopvlak zal al voor een stuk het comfort bij het lopen bepalen. Minimaal is dit best 45 cm. Smaller geeft je meer kans om naast het loopvlak te trappen. Ga je de loopband gebruiken om te stappen dan is dit minder van belang en kan je gerust een loopband van 40 cm breed kopen.

Bekijk het maximaal toegelaten gewicht dat de persoon mag hebben die de loopband zal gebruiken. Dit zal bepaald worden door de stevigheid van de loopband. Tevens zal de demping van de loopband zijn aangepast.

Is de loopband opklapbaar en eenvoudig te verplaatsen? Een loopband weegt al gauw 50 kg of meer en dan is verplaatsen niet altijd even eenvoudig. Opvouwbare exemplaren hebben meestal ook wielen waardoor het verplaatsen al een stuk eenvoudiger wordt. Heb je een vaste plek waar de loopband uitgeklapt kan blijven staan dan is een opklapbare en verplaatsbare loopband niet zo belangrijk.

Naast deze factoren zijn het vooral de mogelijkheden van de loopband die gaan bepalen of hij aan je verwachtingen zal kunnen voldoen.

Het vermogen, snelheid en hellingshoek. Meet vermogen geeft een langere levensduur aan je loopband. Hij zal ook beter functioneren bij lagere snelheden. de snelheid is natuurlijk van belang. Een loopband die maximaal 12 km/u haalt en je loopsnelheid ligt van nature hoger zal al snel gaan vervelen. Dit is natuurlijk ook weer afhankelijk van hoe je de loopband gaat gebruiken. Ga je hem enkel gebruiken om te wandelen dan is 12 km/u ruimschoots voldoende.
De mogelijke hellingsgraad varieert ook bij loopbanden. Kies een loopband die waarbij je de hellingsgraad elektrisch kan wijzigen tijdens het lopen. Het aanpassen van de hellingsgraad kan ook voor meer variatie zorgen tijdens het lopen.

Heb je nood aan trainingsprogramma’s? Er zitten grote verschillen aan het type en aantal trainingsprogramma’s dat beschikbaar is. Zorg dat deze aan je verwachtingen voldoen.

Wat ik wel belangrijk is dat de loopband de registratie van de hartslag via een borstband kan registreren. Vaak hebben loopbanden een registratie via ingebouwde handpulssensoren. Je moet de omklemmen om je hartslag te registreren wat niet dadelijk een natuurlijke loophouding is. Een borstband zorg voor de oplossing.

Eventueel de mogelijkheid om te verbinden met apps van derden. Er zijn goeie apps op de markt die het lopen op de loopband aangenamer en uitdagender maken. Een mooi voorbeeld hiervan is Zwift.

Lichtgewicht compact op te bergen loopband.

De Virtufit TR-50i is een mooi voorbeeld van een compacte loopband die makkelijk op te bergen is. Nadeel van deze loopband is de breedte van het loopvlak. Dit is slechts 38 cm. Hij heeft ook maar een maximale snelheid van 12 km/u en niet de mogelijkheid een hellingshoek in te stellen.
Hij is wel een ideale loopband voor iemand die wenst te wandelen of rustig joggen op de loopband. Voor deze activiteiten voldoet hij aan alle voorwaarden en is dan nog eens compact.

Een loopband die nog vriendelijker voor je budget is en heel compact op te bergen is de Fitfiu MC-160 loopband te verkrijgen bij Amazon. Is ook zoals de vorige volledig op te vouwen en heeft een maximale snelheid van 12 km/u. Deze is ook enkel bestemd om te wandelen of rustig te joggen.

Een goede middenklasse loopband

Wil je al iets meer prestatiegericht gaan werken dan is Virtufit TR-200i een beter optie. Met maximale loopsnelheid van 18 km/u en hellingshoek tot 12% biedt hij al meer mogelijkheden dan zijn kleinere broer. Tevens is het loopvlak 50 cm breed.

Zoek vooral zelf naar de geschikte loopband.

Zoek vooral naar een loopband die voldoet aan je verwachtingen . Maak eerst voor jezelf uit wat je doelstellingen zijn. Ga je de loopband gebruiken om te wandelen of joggen? Wil je echt hardlopen en lange sessies doen? Heb je nood aan meegeleverde trainingsprogramma’s?Moet een verbinding met extern toestel via Bluetooth mogelijk zijn? Wat is de ruimte die beschikbaar is voor de loopband? Al deze vragen zullen de keuze van loopband bepalen en natuurlijk zal de prijs ook een rol spelen.

Online heb je een aantal grote aanbieders die een groot assortiment ter beschikking hebben.

Reageer op dit artikel:

Wil je een nieuwe fietstrainer? Fietstrainer bij bol kan je ook altijd overwegen. Deze link brengt je naar alle beschikbare fietstrainers. Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Categorieën