Interactieve “Smart” trainer of Basis “dumb” trainer

Basis of dumb trainer en interactieve of smart trainer
(Last Updated On: 11/11/2020)

Interactieve trainer of domme trainer. Bij aankoop zal je vaak de term smart trainer of gewoon fietstrainer vinden. Met de omschrijving Basis trainer of Dumb trainer gaat geen fietstrainers verkopen. Bij het aankopen van je eerste fietstrainer kunnen deze termen verwarrend zijn. Wat is het verschil tussen deze fietstrainers.

Je kan de fietstrainers in heel veel verschillende categorieën verdelen maar voor de software die je gaat gebruiken zoals Zwift of Bkool zijn er maar twee categorieën. Wel of geen gegevensoverdracht tussen fietstrainer en programma.

De Interactieve of Smart Trainer

De Interactieve of Smart Trainer laat zich sturen door de software die je gaat gebruiken. Dat betekent dat deze ervoor zal zorgen dat we Weerstand van je trainer wordt aangepast volgens het terrein waarop je (virtueel) rijdt. De Interactieve of Smart Trainer zal op zijn beurt dan weer gegeven naar het programma verzenden. Dit kan via Bluetooth of Ant+. Die gegevens zijn vermogen en eventueel cadans. Deze gegevens worden dan weer gebruikt om voor vooruitgang (snelheid) volgens het terrein te berekenen.

Een programma zoals Zwift zal bijna alle Interactieve of Smart Trainers die vandaag te verkrijgen zijn ondersteunen. Alle trainers van de grotere merken worden ondersteund door Zwift.

Tacx Flux Interactieve of smart trainer.
Tacx Flux Interactieve of Smart Trainer

Het koppelen van een Interactieve fietstrainer gaat over het algemeen ook vlotter omdat je enkel de trainer moet koppelen en geen bijkomende sensoren naast eventueel een hartslagmeter.

De Basis of Dumb Trainer

De Basis of Dumb Trainer laat zich niet sturen door de software die je voorkeur heeft. Dat wil dan ook zeggen dat er geen aanpassing is volgens het terrein waarop je (virtueel) aan het rijden bent. De Basis of Dumb Trainer zal ook je vermogen niet kunnen registreren. Om deze reden heb je dus extra sensoren nodig om bepaalde data te kunnen registreren en naar het programma te sturen. Dit kan al met een eenvoudige snelheidsmeter die ondersteund wordt door het programma. Verzenden kan ook hier via Bluetooth of Ant+.

Tacx Booster Basis of Dumb Trainer
Tacx Booster Basis of Dumb Trainer

Het programma zal op basis van de ontvangen gegevens dan een virtueel vermogen berekenen die je vooruitgang gaat bepalen. Dit zal minder accuraat zijn dan met de gegevens van een Interactieve of Smart Trainer.

Wat heb je nodig om te Zwiften?
Welke sensoren voor een Basis fietstrainer?
Hoe werkt dit met Zwift?

Een betere maar duurdere manier is een vermogensmeter te gebruiken. Deze zijn ook niet echt goedkoop, maar je ken hem dan ook gebruiken bij de ritten buiten. De gegevens die het programma dan ontvangt zijn veel accurater en je bent niet afhankelijk van het vermogen berekend door zwift of de “virtual power”. Natuurlijk heb je met een Basis of Dumb Trainer geen feedback op de trainer. Je zal het terrein niet voelen.

Welke type trainer kiezen?

De keuze van trainer zal vooral bepaald worden door het budget dat ter beschikking is. Kijk je enkel naar beleving dan is een Interactieve of Smart Trainer de enige optie. De prijzen starten bij € 500 tot goed boven de € 1000.

Heb je een beperkt budget dan kan een Basis of Dumb Trainer een goedkope manier zijn om te starten met indoor fietsen. Vaak heb je wel al een sensor die nodig is om de snelheid te registeren. Je kan al een degelijke fietstrainer hebben voor €160. De beleving zal wel een pak minder zijn dan met een Interactieve Trainer.

Reageer op dit artikel:

Wil je een nieuwe fietstrainer? Fietstrainer bij bol kan je ook altijd overwegen. Deze link brengt je naar alle beschikbare fietstrainers. Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Categorieën