Is de snelheid in Zwift realistisch

(Last Updated On: 21/01/2019)

Is de snelheid in Zwift Realistisch? Dit is een vraag die je wel vaker zal horen onder de gebruikers van Zwift. Natuurlijk wil je graag weten of de gegevens van Zwift te vergelijken zijn met het fietsen in de echte wereld.

is de snelheid in Zwift realistisch
Is de snelheid in Zwift realistisch?

Hoe bepaald Zwift de snelheid?

Zwift maakt gebruik van verschillende factoren om je snelheid te bepalen. Het geleverde vermogen en gewicht zijn er daar twee van.

  • Het vermogen zal worden bepaald door de gebruikte fietstrainer, vermogensmeter of virtueel vermogen indien geen van beiden beschikbaar zijn. Bij deze stap kan er dus al heel veel fout lopen. Een slechte calibratie van de fietstrainer of vermogensmeter. Niet de juiste druk in de banden.
  • Je gewicht moet je ingeven bij de persoonlijke gegevens van je account. Dit heb je dus zelf in de hand om een juist gewicht in te geven.

Naast deze twee neemt Zwift ook nog andere factoren op in de berekening van de snelheid. De hellingsgraad van de weg, de ondergrond, het al dan niet rijden in groep en zelfs met welke virtuele fiets je rijdt.

Met al deze factoren houdt Zwift rekening in de berekening van de virtuele snelheid. Dit zijn ook de factoren die in de echte wereld je snelheid zullen bepalen.

Is de snelheid in Zwift realistisch?

Is de snelheid die Zwift berekend realistisch? Veel zal afhangen van de gegevens die Zwift ter beschikking heeft. Zijn deze accuraat dan zal de snelheid de werkelijkheid zeker benaderen. Wil je graag zo realistisch mogelijke gegevens dan moet je er dus ook voor zorgen dat de data die jij verstrekt, vermogen en gewicht, zo correct mogelijk zijn. Niet elke fietstrainer zal een even correct of bij benadering correct vermogen doorsturen.

De snelheid zal altijd wel een beetje hoger uitvallen in Zwift door de afwezigheid van ander verkeer en oponthoud. Bochten hebben in Zwift ook geen tot weinig invloed op de snelheid.
Persoonlijk heb ik ook wel het gevoel dat de snelheid 1 à 2 km/u sneller is dan mijn ritten buiten.

De reden van de afwijking kan liggen in de manier waarop Zwift alle factoren die de snelheid bepalen in overweging neemt maar de gegevens die wij verstrekken kunnen ook afwijken.
Dit geeft tijdens gewone ritten in Zwift geen probleem maar wel als je gaat deelnemen aan wedstrijden.

Misschien moeten we de gereden afstand en snelheden in Zwift gewoon niet te serieus nemen.
Ik vind Zwift gewoon geweldig om tijdens de wintermaanden op een aangename manier de conditie op peil te houden. Af en toe een wedstrijd omdat je dan toch weer net dat ietsje dieper gaat in de inspanning

Reageer op dit artikel:

Wil je een nieuwe fietstrainer? Fietstrainer bij bol kan je ook altijd overwegen. Deze link brengt je naar alle beschikbare fietstrainers. Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Categorieën