wat is FTP en hoe bepaal je jouw FTP?

Wat is FTP - Wat is de FTP van een wielertoerist
(Last Updated On: 08/01/2021)

Wat is FTP? Als je een gepassioneerd wielertoerist bent, zal je de term Functional Threshold Power of FTP al wel eens ergens gelezen hebben. In het mooi Nederlands ADV of Aerobe Drempel Vermogen. Waar vroeger werd getraind in het wielrennen op basis van hartslag gaat men nu meer uit van het vermogen of aantal watt dat je kan leveren. Het voordeel van met vermogen te werken is dat je niet de vertraagde reactie hebt die je bij hartslag wel heeft en vermogen is betrouwbaarder.  Ben je een gebruiker van Zwift en nam je al eens deel aan een wedstrijd op het online platform dan zal het begrip FTP je zeker niet onbekend zijn.

Wat is je FTP en hoe bepaal ik mijn FTP.
Wat is je FTP en hoe bepaal ik mijn FTP?

Wat is FTP of Functional Threshold Power?

Wat is FTP? Om te kunnen trainen in functie van het geleverde vermogen moet je dus je FTP weten of wel het vermogen dat je in maximale inspanning gedurende een uur kan leveren. Stel dat je gemiddelde geleverde vermogen tijdens een maximale inspanning van 1 uur 240W (watt) is dan is je Functional Threshold Power dus ook 240 watt of 240/lichaamsgewicht geeft je watt/kg. Voor een wielrenner van 80 kg zal dat bij 240 watt dus 3 watt/kg zijn. Boven dit punt zullen je spieren gaan verzuren en kan je de inspanning niet volhouden. Met dit getal kan je aan de slag om zones te gaan bepalen in welke je wil gaan trainen. Zo zal een hersteltraining uitgevoerd worden aan 55% of minder van je Functional Threshold Power.

Hoe bepaal je jouw Functional Threshold Power of ADV?

Voor je aan de slag kan met je FTP moet je hem natuurlijk bepalen. Om dit te kunnen doen heb je een vermogensmeter of een fietstrainer die je vermogen registreert nodig. Ik heb nog niet het geluk een vermogensmeter te bezitten en moet dus gebruik maken van de fietstrainer van Tacx gekoppeld met Zwift. Zwift is zeker geen must. Er zijn voldoende andere mogelijkheden zoals de software van Tacx, trainerroad, enz….. Om je Functional Threshold Power te bepalen moet je ook geen volledig uur voluit gaan maar 20 minuten volstaat en 95%  van het gemiddeld vermogen tijdens deze 20 minuten  geeft je dan je eigen FTP. Klink simpel, maar het is best wel een zware test.

Naast 95% kom je ook wel 93% tegen als percentage van een 20 minuten durende inspanning. Ongeacht het percentage blijft het een benadering op basis van een test die je op een bepaald moment uitvoert met het gevoel of vorm van die dag.

Doe de test niet na een zware rit de dag voordien maar kies een moment na een aantal rustdagen of enkele rustigere ritten.
Een test zal opgebouwd zijn uit een opwarming, de eigenlijke test en een cool down. Tijdens de opwarming ga je al een aantal stevige inspanningen doen om je lichaam klaar te maken voor de eigenlijke test. Het indelen van de 20 minuten is niet altijd even gemakkelijk. De kans is groot als je deze test de eerste keer doet, je te snel zal starten en het moeilijk zal hebben om dezelfde inspanning 20 minuten door te trekken.
Blijf na het voltooien van de test nog een 10-tal minuten verder fietsen als cool down.

Wat ben ik nu met die Functional Threshold Power?

Je weet nu wat je FTP is maar wat nu?
Om eerlijk te zijn heb je als gewone wielertoerist niet erg veel om te weten wat je FTP is. Als gewoon lekker fietsen je ding is, moet je echt geen FTP test doen. Je hebt dan ook geen nood om gestructureerd te gaan trainen. Het kan misschien tof zijn om jezelf te vergelijken met de waardes die profrenners laten opmeten.

Als je al eens indoor op de fietstrainer fietst en gebruik maakt van Zwift kan de FTP wel van pas komen. Aan de hand van je FTP in watt/kg moet je de categorie bepalen waarin je een race aanvat. Gebruik je wel Zwift, maar race je niet of maak je geen gebruik van de gestructureerde trainingen dan moet je hier ook niet echt je FTP weten.

Als je echt gestructureerd wil gaan trainen, is het weten van je FTP wel belangrijk. Aan de hand van je FTP zal een trainingsprogramma worden samengesteld. Je kan online kant en klare programma’s vinden of een trainer raadplegen. In beide gevallen zal je FTP wel ergens opduiken. Er zal gewerkt worden in zones die bepaald worden aan de hand van percentages van je FTP. Zo zal de befaamde sweet spot zitten tussen de 84% en 97% van FTP.

Of je nu echt je FTP moet bepalen zal je zelf moeten uitmaken maar als je echt aan het werk wil met je FTP en gestructureerd trainen dan zal je enkele investeringen moeten doen. Een vermogensmeter of fietstrainer die je vermogen kan bepalen.

Wat is de gemiddelde FTP van een wielertoerist?

De vraag “Wat is de gemiddelde FTP van een wielertoerist?” zie ik wel eens langs komen of facebook of andere media. Hier is moeilijk een waarde op te plakken. Wat zie je als een wielertoerist? Niet iedere wielertoerist rijdt 4 of 5 keer per week op de fiets. Is een wielertoerist die af en toe een wedstrijd rijdt voor niet licentiehouders nog een wielertoerist?

Wat de FTP is van een gemiddelde wielertoerist is een vraag die nu ook meer naar boven komt. Het wordt ook gebruikt in verschillende online trainingsprogramma’s. Zij maken allemaal gebruik van FTP om te bepalen in welke categorie je zal rijden. Ook wordt zo het vermogen bepaalt bij de verschillende trainingssessies die je kan uitvoeren. Dit en het meer vermelden door commentatoren tijdens wielerwedstrijden heeft vermogen en FTP in de belangstelling gebracht bij wielertoeristen.

Er doet wel een lijst de ronde op het internet die oorspronkelijk komt van DR. ANDREW COGGAN die een opsplitsing maat in categorieën volgens Functional Threshold Power. Als je daar naar niet wedstrijdrijders gaat kijken zit je tussen 1,8 W/kg en 2,6 W/kg voor deze categorie. Dit geeft je een aanwijzing van wat de FTP van een gemiddelde wielertoerist is.
Is dit belangrijk? Nee niet echt. Plezier beleven aan het fietsen is wat belangrijk is en dan is dat niveau helemaal niet van tel.

DR. ANDREW COGGAN opdeling volgens vermogen.

Reageer op dit artikel:

Wil je een nieuwe fietstrainer? Fietstrainer bij bol kan je ook altijd overwegen. Deze link brengt je naar alle beschikbare fietstrainers. Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Categorieën