Je eigen 3D route maken in Bkool

(Last Updated On: 23/12/2020)

Bkool heeft een heel uitgebreide catalogus van mogelijke routes al dan niet vergezeld van video en 3D. Ondank de uitgebreide catalogus zal je soms zin hebben een andere route te rijden. Misschien een route die je zelf al op de echte wegen hebt gereden. Goed nieuws want dit is mogelijk in Bkool. Je kan je eigen 3D route maken in Bkool.

Bkool je eigen 3D route maken en rijden.

Wat heb je nodig om een eigen 3D route in Bkool te maken?

Je moet natuurlijk een gebruiker zijn Bkool en kunnen inloggen op e website van Bkool. Je kan enkel een route maken op basis van een .gpx – .csv – .pgmf – .caf – .hrm – .imf – .tcx of .fit file. Bij deze bestandstypes zit er zeker eentje tussen waarin je een route kan downloaden van je Strava, Garmin of een andere account.

Eventueel een alternatief is een route maken via een routebouwer. Ik heb dit al getest met een route gemaakt in de routebouwer van Strava en dat werkte perfect.

Route aanmaken via website Bkool.

Na inloggen op de website van Bkool ga je naar “sessions” en onder de routes kan je de link vinden om een eigen route aan te maken. Je vindt de link links onderaan.

maak je eigen route in Bkool
maak je eigen route in Bkool

Je komt dan op een pagina terecht waar je het bestand dat je wil gebruiken kan uploaden naar Bkool. Je kan enkel één van de reeds vermelde bestandstypes uploaden om een route te maken. Klik op “select file” en zoek het bestand op je computer. “Import” en je bent bijna klaar.

maak je eigen route in Bkool aan de hand van een GPX-filemaak je eigen route in Bkool aan de hand van een GPX-file

Je krijgt nu een scherm met de route die zal aangemaakt worden. Als je wil kan je de naam wijzigen. Ik zou zoveel mogelijk plaatsnamen gebruiken om een route te benoemen en eventueel extra verduidelijken in de omschrijving..

Eventueel kan je een wachtwoord ingeven zodat de route alleen beschikbaar is voor de mensen die het wachtwoord hebben. Kan eventueel handig zijn als je een wedstrijd onder vrienden wil organiseren en liever geen partycrashers hebt.

Rest je nu enkel nog op “ACCEPT” te klikken en je route zal aangemaakt worden en opgenomen in de catalogus.

eigen route maken in Bkool.
eigen route maken in Bkool.

Maak je Route 3D.

Zoals de route nu aangemaakt is zal je ze rijden aan de hand van een kaart maar er is een veel motiverende manier om de route te rijden en dat is via een 3D gegenereerde wereld. Dit kan je weerom zelf doen. Je moet dan terug naar “sessions” en “routes” gaan. Vink in het linkse menu bij view 3D en video af. Bij created by selecteer je “me”. Je krijgt dan een lijst van routes die je hebt gemaakt en gereden. Zoek de route die je graag in 3D wil rijden en klik op de naam van de route.

Een eigen route omvormen naar een 3D route.
Een eigen route omvormen naar een 3D route.

Je komt dan in de details van de route terecht. Hier heb je rechts de mogelijkheid om de route te laten genereren in 3D. Het gebruikte bestand moet wel toelaten om een 3D route te maken. Het eigenlijke genereren van de route neemt ook wat tijd in beslag. Je zal een bericht via mail krijgen als de route klaar is. Normaal duurt dit een tweetal uren.

maak een 3D route in Bkool
maak een 3D route in Bkool

Als de knop op een 3D route te maken niet aanwezig is, is het gebruikte bestand niet geschikt om een route aan te maken. Er zijn een aantal reden waarom dit niet kan.

  • te grote afwijkingen in de data van hoogte. Ze worden vergeleken met de data van NASA en als de afwijking te groot is kan je geen 3D route aanmaken.
  • De data vertoont veel afwijkingen. Dit kunnen lange stops zijn op meerdere passages op een punt. Dit wil zeggen dat je met een route uit routebouwer niet twee keer over dezelfde weg kan rijden.
  • De stijgingspercentages mogen maximaal 20% zijn.

Als je route geen van bovenstaande problemen vertoond kan je normaal een 3D route laten genereren door Bkool. Je kan ze nog wel altijd via de kaart rijden.

Waar kan je de nieuwe route vinden?

De route kan je vinden in de app via search. Selecteer bovenaan de hele catalogus. Standaard staat deze op de routes die live zijn.
Naast “created by” selecteer je “me” met de pijltjes. Je krijgt dan enkel de routes die je zelf hebt gemaakt. De juiste route kiezen en ja kan vertrekken.

Bkool in 3D mode
Bkool in 3D mode

Je zal merken dat er wel degelijk veer herkenningspunten zijn op route die je zal rijden. Niet enkel stijgingspercentages maar ook hoe de weg loopt komt ongeveer overeen met de werkelijkheid. Beste de moeite waard om deze optie in Bkool te gebruiken.


Nog opmerkingen, vragen of aanvullingen bij dit artikel dan kun je die in de reacties onder vermelden.

Andere opmerkingen, een idee voor een artikel of wil je zelf een artikel schrijven dan mag je dit melden via het contactformulier.

Eén reactie

  1. SportSport

Reageer op dit artikel:

Wil je een nieuwe fietstrainer? Fietstrainer bij bol kan je ook altijd overwegen. Deze link brengt je naar alle beschikbare fietstrainers. Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Categorieën