Koersen op Zwift – van Cat C naar B

(Last Updated On: 18/10/2020)

Koersen op Zwift heeft aan publieke belangstelling gewonnen door de media-aandacht die Zwift gedurende de laatste maanden heeft gehad. De Coronacrisis en de daaruit voorkomende virtuele Ronde van Frankrijk heeft hier een grote rol in gespeeld. Plots kwam Zwift in de gewone media en maakten het grote publiek kennis met koeren op Zwift.

Koersen op Zwift na een tijdje zonder koers.

Ik heb een tijdje geen koersen gereden op Zwift maar een dikke maand geleden heb ik me toch nog eens aan een tijdrit gewaagd. Meer om de nieuwe update voor tijdritten eens zelf in actie te zien en eerlijk gezegd viel me die heel goed mee.

Ik heb me aangemeld voor de categorie C na raadplegen van zwiftpower. Daar stond ik ook als een categorie C. De uitslag was eigenlijk niet echt denderend maar ik zal wel aan 3 w/kg over een tijdrit van 17 kilometer op de route “Tempus Fugit“.

Dan toch maar terug koersen in Zwift.

De tijdrit heeft me dan toch het gevoel gegeven dat een race toch wel mogelijk zou moeten zijn in de categorie C. Een aantal dagen later heb ik dan deelgenomen aan mijn eerste race in lange tijd. Het was er eentje waar de start afzonderlijk is en de categorieën elkaar niet zien. Ik had hier speciaal naar uitgekeken omdat de mix van categorieën het wel zwaarder maakt, wist ik uit mijn vorige races.

De start in een race op Zwift.

De start was zoals verwacht. Furieus, het is gewoon voluit gaan gedurende de eerste twee minuten. Ik dak dat ik rond de 4 tot 4,5 w/kg moest trappen om bij de kop te kunnen blijven en al zeker de eerste minuut. Dan gaat het langzamer en zakt het tempo tot een 3 w/kg en na een 5-tal minuten race heeft er zich een groep gevormd waar je op de vlakke stukken zelfs onder de 2,5 w/kg in de wielen kan volgen.

Aandachtig blijven is wel belangrijk want de snelheid kan plots omhoog gaan. Bij elke klein niveauverschil in het parcours moet het wattage ook altijd omhoog. Als je slim bent probeer je zoveel mogelijk te genieten van de draft.

Bij deze eerste race heb ik mee kunnen sprinten met de eerste groep en ben 2de of 3de geworden.

De volgende races

Ik had nu de smaak te pakken en ben 3 à 4 races per week gaan rijden en het verloop is bijna altijd identiek. Alleen bij langer races van 70 kilometer merk je echt veel verval op en eindig je meestal in de kop met een kleine 5 man maar die groep vormt zich meestal ook maar in de laatste 10 kilometer of op de laatste noemenswaardige hindernis. Van de gereden races heb ik er een aantal gewonnen en begon me af te vragen of ik toch niet naar de categorie B moest ondank dat ik in zwiftpower nog altijd als C stond maar wel met de melding “nearly B”

De race beslist over de categorie.

Uiteindelijk is het een race geweest die heeft beslist om over te stappen naar categorie B. Eentje in Innsbruck met de klim van het WK. De start van deze race was al enorm hard en in de klim bleef het erg hard gaan. Ik heb de klim voluit gedaan zonder echt rekening te houden met de renners rond me. Alles was toch uiteen gevallen. Boven zat ik in 7de of 8ste positie en heb heel de afdaling moeten recupereren. De rest van het rondje was gewoon aanklampen en proberen met de groep waarin ik zat te finishen. Uiteindelijk bleek de klim gereden aan 3,5 w/kg en dan ben je geen C meer.

Innsbruck  - De koers die beslist over upgrade naar categorie B.
Innsbruck – De koers die beslist over upgrade naar categorie B.

De beslissing is dus voor mij gemaakt dat ik naar de categorie B moet.
De gegeven in Zwiftpower vind je hier.

Eerst koers in Zwift als categorie B

Dan maar koersen in categorie B. Voor de eerste race heb ik er eentje gekozen waar alle categorieën samen (wel in een afzonderlijk startblok) starten. Ik weet het eerder zoek ik net het afzonderlijk rijden van categorieën. Ik had gewoon geen zin om niet te kunnen volgen en alleen te vallen.

De start was snel. Net al bij de categorie C en ze blijven veel langer op een hoger wattage rijden. Uiteindelijk heeft er zich een groepje gevormd van een man of 10 met alleen B-rijders. Het tempo lag rond de 3 w/kg en toch zijn we na een kiloter of 8 bijgehaald door een groep met voornamelijk C-rijders. De grotere groep zorgde wel voor een lager wattage. Het was gemakkelijk volgen met een vermogen onder de 3 w/kg en zelfs stukken aan 2, w/kg.

Aangezien op het einde nog de klim van de vulkaan wachtte probeerde ik het rustig te doen wat redelijk lukte buiten een aantal versnellingen in de groep. Eén keer moest ik echt alle zeilen bijzetten door onoplettendheid. Even voeling met de groep verliezen en je moet diep gaan om terug te komen.

Bij het naderen van de slotklim kwam er ook een voorliggende groep met B-rijders in het vizier. Aan de voet was onze groep min of meer gehalveerd en zaten we op een kleine 20 seconde van de voorgaande groep. De klim heb ik aan een tempo gereden dat ik zeker tot de top kon houden. Het gekke is dat je bij het aanvangen van een klim altijd rijders hebt die naar voor schieten maar dan binnen de minuut helemaal terugzakken. Ik merk dit bij elke race of event zonder leider op. Iedereen moet voor zichzelf bepalen hoe hij wil racen maar op een klim lijkt het me verstandig je tempo te zoeken en eventueel een beetje over houden om naar de top toe te versnellen.

Uiteindelijk heb ik de race beëindigd als 32ste van de 40 die zijn geregistreerd op zwiftpower. De uitslag kan je hier vinden.
Wil je meer weten over zwiftpower dan kan je ons artikel over zwiftpower lezen. Het is een tool die niet te missen is voor de racer in Zwift.

Reageer op dit artikel:

Wil je een nieuwe fietstrainer? Fietstrainer bij bol kan je ook altijd overwegen. Deze link brengt je naar alle beschikbare fietstrainers. Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Categorieën