Koolhydraatarm eten

koolhydraat arm dieet
(Last Updated On: 10/12/2020)

Koolhydraatarm eten en fietsen of wielrennen, gaat dat wel samen? Dat was het eerste waar ik aan dacht als mijn diëtiste met het idee kwam aanzetten om eens koolhydraatarm te gaan proberen.
“Je zal dat wel voelen bij het fietsen”: gaf ze me nog mee.  “Laat ons maar proberen”, hoor ik mezelf nog zeggen en de beslissing was dus gemaakt om koolhydraatarm te gaan eten.

Koolhydraatarm is niet gelijk aan maaltijdvervangers

Koolhydraatarm dieet stond voor mij gelijk met een proteïne dieet en het gebruik van maaltijdvervangers in de vorm van shakes en repen die je dan ook nog eens een mooi eurootje zullen kosten. Niets van dat alles de maaltijden worden samengesteld uit de nodige groenten,  vlees, vis, eitjes, melkproducten, noten en zaden en ga zo maar door. Ondanks dat sommige groenten niet aan te raden zijn in een koolhydraatarm dieet, blijft er toch nog heel veel over om een mooi gevarieerd menu te hebben.
Ik had net als veel mensen dezelfde vooroordelen en reserveringen over een koolhydraat arm dieet.

gezondheid en Koolhydraatarm

Ik moet eerlijk toegeven dat ik al wel een tijdje met het idee rondloop van het aantal suikers te minderen in mijn voeding en dan vooral uit gezondheidsoverwegingen. Ik heb nu nog geen klachten maar wil die graag in de toekomst zoveel mogelijk vermijden. Die overweging heeft me zeker geholpen om de stap te zetten naar koolhydraatarme voeding.De uiteindelijke stap heeft ook dat duwtje gegeven om me toch een beetje meer in de materie te verdiepen. Verdiepen is misschien veel gezegd maar er is wel een massa aan informatie online te vinden.Ik vind het soms wel moeilijk om de juiste en betrouwbare informatie te vinden.

Het internet is een geweldig medium om informatie te vinden maar een kritische kijk is heel belangrijk met al deze informatie. Dit is zeker niet anders met alles wat voeding en gezondheid betreft.
Onderstaand filmpje is een uiteenzetting door dr. Paul Mason over een koolhydraatarm dieet. Hij geeft een duidelijke uitleg wat de voordelen zijn van een koolhydraat arm dieet en waarom een dergelijk dieet de gezondheid kan verbeteren.

Keto dieet is niet hetzelfde als koolhydraatarm

Bij mijn zoektocht naar recepten en wat en niet te eten kwam ik nog al snel het Keto dieet tegen. Dat lijkt momenteel erg trendy te zijn en is ook heel koolhydraat arm. Bij een Keto dieet zijn de verhouding tussen  eiwitten, vetten, koolhydraten 30%/65%/5%.
Ik eet nu meer aan verhouding van 50%/30%/20% waarbij ik probeer van niet boven de 50 gram koolhydraten per dag te komen. Dit lukt me zeker niet elke dag maar met langer dieet voedingspatroon te hebben kom ik wel meer en meer in de buurt.
In een echt Keto dieet eet je nog minder koolhydraten, rond de 20 gram per dag of zelfs minder. De vetten zijn ook hoger. Het grootste deel van je voeding zal uit vetten bestaan.
Voor alle duidelijkheid doe ik dus geen Keto dieet.

koolhydraatarme recepten

Online is weer een enorme massa aan informatie te vinden en dus ook koolhydraatarme recepten. Er is ook een uitgebreid aanbod van boeken die specifiek over dit onderwerp gaan.
Youtube is een geweldige bron aan recepten. Wat ik wel heel vaak ontbreek zijn de voeding macro’s van de recepten. Zo kan je bij het uittesten tot verrassingen komen te staan.
Myfitnesspal is hiervoor weer een handig hulpmiddel. Je kan in Myfitnesspal recepten aanmaken waarin je elk ingrediënt afzonderlijk kan invoegen met zijn macro’s en een aantal porties. Op deze manier krijg je de juiste gegevens per portie om in je voedingsdagboek in te voegen.

chocolade cake met proteïne poeder - koolhydraatarm eten
chocolade cake met proteïne poeder koolhydraatarm eten

Er zijn zo een aantal recepten die ik gebruik om tussendoortjes te maken die ik hier ook zal delen. De chocolade cake met proteïne poeder is er daar eentje van die goed in de smaak valt bij mijn partner.

Verder heb ik al een een zaden en notenbrood of een pindacake geprobeerd. Allemaal best wel lekker. Er zijn veel mogelijkheden online te vinden en experimenteren kan je altijd. Ik gebruik vaak producten van MyProtein als basis.

Wat met fietsen en koolhydraat arm dieet?

De eerste ritten na het starten van het koolhydraat arm dieet was het even zoek. In het wiel kruipen van een speed pedelec zonder echte opwarming was niet echt het beste idee op de eerste rit. Na een uurtje heb ik dan ook de spreekwoordelijke muur ontdekt.
Indoor fietsen is veel eenvoudiger omdat de inspanning veel beter te doseren zijn. In de wintermaanden maak ik altijd al meer gebruik van de indoortrainer en dus komt dit nu wel goed uit. Twee uurtje rijden op zwift vormt geen probleem
Ik heb wel het gevoel dat het met het vorderen van de weken beter lukt. Dit is natuurlijk een heel subjectief aanvoelen.
Binnen een aantal weken staan er 10 dagen fietsen op Gran canaria op het programma en dat zal een echte test zijn.

Afvallen met een koolhydraatarm dieet.

Afgevallen ben ik zeker sinds ik op deze manier ben gaan eten. gemiddeld 1,5 kg per week. De eerste week was het iets meer maar het is geweten dat je eerste stevige gewichtsverlies te wijten is aan vochtverlies.
Of dit nu helemaal te wijten is aan het koolhydraatarm eten durf ik te betwijfelen. je creëert gewoon dagelijks een een tekort aan calorieën en dan val je af. Misschien heb je minder honger door het meer eten van vetten en eiwitten. Iets met een stabielere suikerspiegel door het minder nuttigen van suikers.
Dit voedingspatroon helpt me zeker om af te vallen maar wat voor mij werkt, werkt daarom nog niet voor iemand anders.

Reageer op dit artikel:

Wil je een nieuwe fietstrainer? Fietstrainer bij bol kan je ook altijd overwegen. Deze link brengt je naar alle beschikbare fietstrainers. Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Categorieën