lange ritten overleven in zwift

(Last Updated On: 03/12/2020)

Zwift leent zich ook uitstekend tot lange duurtrainingen. Als je niet of nog niet lang indoor aan het fietsen bent lijkt het idee van langer dan 2 uur door te brengen op dat ding redelijk absurd.
Met een beetje training en een goede voorbereiding is het zeker haalbaar om 2 uur en langer op de indoor trainer te fietsen.

lange ritten in zwift zijn zeker haalbaar
lange ritten in zwift zijn zeker haalbaar

Neem deel aan een event / groepsrit

Doe je lange ritten / trainingen in een groep. Er zijn wekelijks een aantal georganiseerde events die 2 uur of langer duren.

Zaterdag en zondag is er de Audax 100. Een rit van 100 km die is onderverdeeld in drie categorieën. Het parcours dat gereden wordt varieert maar meestal in Watopia of Londen en er wordt vooral geopteerd voor een vlakker parcours. Je kan deelnemen in drie verschillende categorieën. Het nut hiervan ontgaat me omdat de start allemaal samen is. Je moet een keuze maken tussen de snellere renners volgen of een iets rustigere start. Uiteindelijk worden er een aantal groepen gevormd die in de loop van de 100 kilometer steeds kleiner worden door geloste renners of opgevers.

Naast de Audax zijn er nog events die 2 uur of langer duren.
Het nadeel van van een event is dat het moeilijker gaat een pauze in te lassen.

Zorg voor eten en voldoende drinken

Eten is niet echt een must. 2 uur kan je wel overleven zonder extra te moeten tanken.
Drinken is een must. Zorg voor voldoende drinken. Eventueel kan je bijvullen als je een korte pauze neemt. Let wel op dat dit moeilijker zal gaan tijdens een event.

zwift - Watopia op kerstdag

ventilator zorg voor een beetje verkoeling.

De ventilator is een echte must have voor het indoor rijden. Zorg voor een voldoende krachtig exemplaar. Bij het indoor rijden is er geen verkoeling van de wind en dus een grotere kan op oververhitting.
Deze tip is ook van toepassing op kortere ritten. Je zal versteld staal hoeveel zweet je kan verliezen tijdens een stevige training op de indoor trainer. Een beetje afkoeling van een ventilator is altijd welgekomen.

Tempo tempo tempo

Zoek het juiste tempo. Probeer een tempo te zoeken dat je kan aanhouden gedurende een lange periode.
Hier zijn de events misschien minder ideaal omdat je al snel over je toeren gaat om een groep te willen volgen. Natuurlijk kan dat extra beetje stimulans er dan weer wel voor zorgen dat je minder snel zal opgeven en misschien ook net dat ietje intesiever gaat trainen.

Op je limieten zal je zeker wel eens botsen. Het voordeel van indoor trainen is dat je dan altijd kan stoppen of aan een slakkengangetje de rit afwerken.

Netflix tegen de verveling.

Om de verveling tegen te gaan is Netflix een ideale oplossing. Zeker als je een langere rustigere training wil doen is Netflix ideaal. Het doorbreekt het monotone van het rijden op de indoor trainer. Ondanks dat Zwift op zich al de verveling helpt te verminderen kan dit op lange ritten toch nog een probleem zijn.
Het hoeft natuurlijk niet Netflix te zijn. Waarom geen wielwedstrijd kijken en op die manier nog wat extra motivatie opdoen.

Een tablethouder kan je hier bij helpen. Tacx heeft een tablethouder die je op het stuur kan bevestigen.

Dan toch maar liever buiten fietsen

Natuurlijk gaat de voorkeur nog altijd uit naar het fietsen op echte wegen. Niets kan dit vervangen.
Sinds het ontdekken van Zwift neemt het aantal winterritten die ik onderneem elk jaar wel wat af. De koude, de regen, snel donker,…. Excuses genoeg om toch maar niet buiten te moeten rijden.
Beetje raar want het woon- werkverkeer doe ik bijna uitsluitend met de fiets ondanks koude, regen, donker,…..
Dat gaat dan wel maar over een half uurtje heen en een half uurtje terug per dag.

Reageer op dit artikel:

Wil je een nieuwe fietstrainer? Fietstrainer bij bol kan je ook altijd overwegen. Deze link brengt je naar alle beschikbare fietstrainers. Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Categorieën