Leiden, Rijpwetering en omgeving: een prachtige bestemming voor sportieve fietsers en cultuurliefhebbers

Leiden, Rijpwetering en omgeving: een prachtige bestemming voor sportieve fietsers en cultuurliefhebbers
(Last Updated On: 12/07/2023)

Ben je op zoek naar een leuke en afwisselende vakantiebestemming in Nederland? Dan is de regio Leiden, Rijpwetering en de Kagerplassen zeker een aanrader. Deze regio heeft veel te bieden voor sportieve fietsers en cultuurliefhebbers. Je kunt er genieten van de historische stad Leiden, de pittoreske dorpjes, de groene polders, de kleurrijke bloemenvelden, de mooie meren en de vele windmolens. En je kunt er ook in de voetsporen treden van een beroemde wielrenner: Joop Zoetemelk.

Leiden: een bruisende stad vol geschiedenis en cultuur

Leiden is een bruisende universiteitsstad met een rijke geschiedenis en een levendige cultuur. Je kunt er wandelen langs de grachten, de hofjes en de monumenten, zoals de Burcht, de Pieterskerk en het stadhuis. Je kunt er ook een bezoek brengen aan een van de vele musea, zoals het Nationaal Museum van Oudheden, waar je een indrukwekkende collectie van archeologische vondsten uit Egypte, Rome, Griekenland en Nederland kunt bewonderen. Of je kunt de Hortus Botanicus Leiden bezoeken, de oudste botanische tuin van Nederland, waar je meer dan 10.000 plantensoorten kunt zien. Of je kunt het Molenmuseum de Valk bezoeken, een authentieke stellingmolen uit 1743, waar je kunt leren over de geschiedenis en de werking van de molen.
Meer info over wat te doen in Leiden kun je vinden op TripAdvisor.

Fietsknooppunten als leidraad

Met fietsknooppunten kun je een regio op een leuke en makkelijke manier verkennen. Je hebt de vrijheid om je eigen route samen te stellen door de knooppunten te kiezen die je aanspreken. Je kunt ook onderweg je route aanpassen als je iets anders wilt zien of doen. Bovendien kun je zelf bepalen hoe lang en hoe moeilijk je route wordt. Als je hulp nodig hebt, kun je gebruikmaken van online planners zoals fietsknoop.nl of apps die je suggesties geven voor leuke routes of bezienswaardigheden.

Fietsknooppunten brengen je ook in contact met de natuur, de cultuur en de geschiedenis van de omgeving. Je fietst door een afwisselend landschap van polders, bossen, duinen, meren en rivieren. Je komt langs pittoreske dorpjes, historische steden, monumenten en musea. Je kunt ook genieten van de lokale producten, zoals kaas, bloemen, vis of bier. Onderweg kun je leuke horeca- of rustpunten toevoegen aan je route, waar je even kunt uitrusten of iets kunt eten of drinken.

Zoet & zout: een fietsroute van 70 kilometer

De fietsroute Zoet & Zout is een route van 70 km die je langs de Kagerplassen, de Braassemermeer en de Westeinderplassen voert. Je fietst door het Groene Hart, een gebied met veel water, weilanden, molens en boerderijen. Je kunt genieten van de rust en de natuur, maar ook van de gezellige dorpen en steden langs de route, zoals Leimuiden, Rijpwetering, Warmond en Aalsmeer. Onderweg kom je ook verschillende fietsknooppunten tegen, die je kunt volgen om je eigen route samen te stellen of aan te passen.

De route is geschikt voor zowel reguliere fietsen als elektrische fietsen. Je kunt de route gratis downloaden of printen vanaf de website van ANWB.  Je kunt ook gebruikmaken van de ANWB Eropuit app, waar je al hun fiets- en wandelroutes, de fietsknooppuntenplanner en tips bij de hand hebt.  Als je lid bent van ANWB, kun je ook profiteren van de Wegenwacht Fiets Service, die je helpt bij pech onderweg.

De Romeinse grens tussen Leiden en Alphen: 48 kilometer

De fietsroute De Romeinse grens tussen Leiden en Alphen begint bij knooppunt 4 in Alphen aan den Rijn, waar je het Archeon kunt bezoeken, een openluchtmuseum over de Romeinse tijd. Vanaf daar volg je de Oude Rijn naar het westen, langs knooppunt 10, 3, 88, 93, 92 en 91. Onderweg kom je langs de mijlpaal bij Zwammerdam en de Romeinse schepen bij Nigrum Pullum, twee archeologische vindplaatsen uit de eerste en tweede eeuw. Bij knooppunt 2 sla je linksaf en fiets je naar het noorden, langs knooppunt 18, 72, 77, 62, 34, 6, 5 en 98. Hier kun je een kijkje nemen bij het Kamp Matilo, een reconstructie van een Romeins castellum met een museum en een park. Vervolgens fiets je naar het oosten, langs knooppunt 7, 8, 71, 18, 17, 20, 69, 42, 66, 54, 41 en 11. Hier steek je de Oude Rijn over en fiets je naar het zuiden, langs knooppunt 12, 13, 24, 64, 23, 63, 83 en weer terug naar het beginpunt bij knooppunt 4.

De route is geschikt voor zowel reguliere fietsen als elektrische fietsen. Je kunt de route gratis downloaden of printen vanaf de website van ANWB.

Rijpwetering: een pittoresk dorp met windmolens en wielrenners

Rijpwetering is een klein dorp in de gemeente Kaag en Braassem dat aan het water ligt. Het dorp is ontstaan rond het jaar 1300, toen de woeste gronden werden ontgonnen en afgewaterd. Rijpwetering staat bekend om zijn windmolens, die deel uitmaken van het landschap en de geschiedenis van het dorp. Er zijn zes windmolens in of nabij Rijpwetering: de Adermolen, de Blauwe Molen, de Buurtermolen, de Moppemolen, de Waterloosmolen en de Lijkermolen.

Een beroemde inwoner van Rijpwetering is Joop Zoetemelk, een wielrenner die in dit dorp geboren is. Hij won de Tour de France in 1980 en werd wereldkampioen in 1985. Er staat een standbeeldje van hem bij de brug in het dorp. Er is ook een fietspad naar hem vernoemd, het Joop Zoetemelkpad.

Joop Zoetemelk - Rijpwetering
Joop Zoetemelk – Rijpwetering

Als je wilt overnachten in Rijpwetering, kun je het logement BedNboot boeken, een vakantiehuis voor 6 personen dat aan het water ligt. Je kunt er gratis fietsen en een bootje lenen om de omgeving te verkennen. Er is ook een restaurant in de buurt.

Logement BedNboot: een unieke plek om te verblijven

Het logement BedNboot is een vakantiehuis voor 6 personen dat aan het water ligt in Rijpwetering. Het heeft een terras, een keuken, een woonkamer, 3 slaapkamers en 2 badkamers. Je kunt er gratis fietsen lenen en een bootje huren om de omgeving te verkennen. Er is ook een restaurant in de buurt.

BedNboot is onderdeel van het programma Duurzaam Reizen. Dat betekent dat het logement maatregelen heeft genomen om je verblijf duurzamer te maken. Het logement heeft ook extra gezondheids- en hygiënemaatregelen getroffen om te zorgen dat iedereen veilig blijft.

Als je meer wilt weten over het logement BedNboot, kun je kijken op Booking.

Verblijf zoeken voor je fietsvakantie

 

De Kagerplassen: een paradijs voor watersporters en natuurliefhebbers

De Kagerplassen zijn een gebied van natuurlijke meren die verbonden zijn door rivieren en kanalen. Het gebied is populair bij watersporters, zoals zeilers, kanoërs en suppers. Je kunt er ook heerlijk varen en genieten van het uitzicht op de vele windmolens, eilandjes en vogels die dit gebied rijk is. Je kunt bijvoorbeeld de Molenroute Leiden en Kagerplassen volgen, een fietsroute van 35 km die je langs Leiden en de groene polders met vele molens brengt. Of je kunt een bezoek brengen aan Kaageiland, een eiland dat alleen per pont te bereiken is. Daar kun je wandelen door het schilderachtige dorpje Kaag, waar je veel oude huizen en boerderijen kunt zien.

Conclusie

De Kagerplassen zijn ook een ideale bestemming voor sportieve fietsers die een langere tocht willen maken. Er zijn een aantal langeafstandsroutes die de regio aandoen.

Zoals je ziet, is de regio Leiden, Rijpwetering en de Kagerplassen een prachtige bestemming voor sportieve fietsers en cultuurliefhebbers. Je kunt er genieten van de historische stad Leiden, de pittoreske dorpjes, de groene polders, de kleurrijke bloemenvelden, de mooie meren en de vele windmolens. En je kunt er ook in de voetsporen treden van een beroemde wielrenner: Joop Zoetemelk.

Er zijn veel fietsroutes die je kunt volgen om deze regio te ontdekken. Je kunt kiezen voor een korte, een lange route, een makkelijke of een moeilijke route, een lokale of een internationale route. Er is voor ieder wat wils. En als je wilt overnachten in deze regio, kun je het logement BedNboot boeken, een unieke plek om te verblijven.

Dus pak je fiets en ontdek deze regio vol verrassingen en mogelijkheden!

Reageer op dit artikel:

Wil je een nieuwe fietstrainer? Fietstrainer bij bol kan je ook altijd overwegen. Deze link brengt je naar alle beschikbare fietstrainers. Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Categorieën