Loopband of fietstrainer verbinden met Zwift.

Loopband of fietstrainer verbinden met Zwift
(Last Updated On: 09/01/2021)

Problemen met het verbinden van loopband of fietstrainer kunnen frustrerend zijn. Je wil natuurlijk zo snel mogelijk op je fiets of loopband om aan je activiteit te beginnen. Je moet alleen de eerste keer de nodige stappen doen om een verbinding te maken. Dat gaat voor de meeste toestellen vlot, maar toch kan het af en toe fout lopen. Mogelijk reden van problemen vind je onderaan dit artikel.

Hoe kan je loopband of fietstrainer verbinden.

Zwift kan verbonden worden met de loopband of fietstrainer via ANT+ of bluetooth. Bluetooth zal op de meeste laptops, computers of smartphones aanwezig zijn. Bij ANT+ ligt dit anders. Algemeen genomen zal je hier een afzonderlijke ontvangen nodig hebben die het signaal kan ontvangen. Deze ant+ dongle wordt verbonden via usb met de computer of laptop. De keuze van verbinding zal mee bepaald worden door wat je loopband of fietstrainer ondersteund. Ik gebruik voor de fietstrainer ant+ en loopband bluetooth omdat deze geen ant+ ondersteund. Beiden verbindingen werken aar behoren maar ant+ zou stabieler zijn.

Een ant+ dongle kan je ook bij onze Chineese vrienden bestellen voor een 5de van de prijs.

Zwift verbinden met loopband of fietstrainer.

Het verbinden met ant+ of bluetooth gebeurt op dezelfde manier. Na het inloggen in Zwift kom je op een scherm waar je de verbinding kan maken. Rechts boven kan je zien ant+ en of bluetooth actief is. Is dit niet zet dan bluetooth aan of verbind je ant+ dongle. Zorg dat je trainer of loopband aan staat. Wat je gaat verbinden kies je boven in het scherm onder ride of run.

Fietstrainer verbinden.

Er zijn een aantal mogelijke opties bij het verbinden van een fietstrainer volgens het type fietstrainer en/of welke sensoren je wil verbinden met Zwift.

fietstrainer verbinden met Zwift
fietstrainer verbinden met Zwift

Smart trainer verbinden.

Heb je een smart trainer die de weerstand zal aanpassen volgens het virtuele terrein dan moet je de optie Controllable kiezen. Als alles goed gaat zal je trainer herkent worden en kan je hem selecteren. en op OK klikken. Hij zal nu ook ingesteld worden als power source en in het geval van sommige trainers zoals de Tacx Neo 2 ook als bron voor het aantal omwentelingen onder cadence. Is dit een afzonderlijke sensor op de fiets dan moet je deze afzonderlijk koppelen op dezelfde manier als de trainer. Je kan deze stappen nu nog eens doorlopen om een hartslagsensor te koppelen indien je dat wil.

Ga je ant+ gebruiken en staat de bluetooth van je laptop of computer ook op dan zal je de twee mogelijkheden te zien krijgen bij het verbinden. Kies dan de ant+ verbinding. Je kan dit rechts naast de naam van de trainer vinden tijdens het verbinden.

Niet smart trainer verbinden via snelheidssensor.

Heb je geen smart trainer, maar maak je gebruik van een snelheidssensor dan moet je deze verbinden met Zwift. Hij moet wel actief zijn. Het kan dus nodig zijn dat je trapt om hem uit slaapstand te halen. Verbinden kan via speed sensor. Weer selecteer je de sensor en klikt op OK. Nu gaat er je nog gevraagd worden om de trainer te selecteren die je gebruikt. Dit zal bepalen hoe Zwift je vermogen gaat berekenen. Zij doen dit op basis van gegevens van dat type trainer. Kies je een foute trainer dan zal deze waarde verder van de realiteit staan. Verbinden van een sensor voor omwentelingen en hartslag kan je ook nog doen op dezelfde manier als voor een smart trainer.

Verbinden via vermogensmeter.

Ben je de gelukkige bezitter van een vermogensmeter dan kan je deze gebruiken als bron van vermogen voor Zwift. Dit kan voor een smart trainer of een niet smart trainer. Gebruik je een vermogensmeter samen met een niet smart trainer dan moet je het type trainer niet selecteren. Zwift moet geen berekening van het vermogen maken omdat deze gegevens worden geleverd door de vermogensmeter. Een vermogensmeter gebruiken samen met een smart trainer kan nuttig zijn om met meer accurate waardes te kunnen fietsen.

Loopband verbinden met Zwift.

Het verbinden van de loopband is iets eenvoudiger. Ik gebruik altijd bluetooth voor de loopband omdat hij niet voorzien is van ant+. Was dit wel het geval zou ik voor ant+ gaan maar ik heb geen weet van loopbanden met ant+.

Loopband verbinden met Zwift
Loopband verbinden met Zwift

Om te verbinden moet je weer zorgen dat de loopband en bluetooth is ingeschakeld. Verbinden doe je via run speed. De loopband zal herkend worden en je kan hem selecteren en op OK klikken. Wil je nu nog een hartslagsensor of een andere sensor verbinden dan kan je dit ook onder heart rate en cadence. De laatste kan eventueel een footpod zijn.

Een footpod kan je ook gebruiken als bron van de snelheid in Zwift. Zwift heeft een eigen foodpod, maar ondersteund ook andere. Naast een footpod heeft Zwift ook de Runn. Die moet je bevestigen op de loopband en registreer zo de snelheid. De Runn is te verkrijgen via Zwift. Under Armor heeft ook een schoen met ingebouwde sensor die je kan gebruiken als bron voor de snelheid. De Phantom 2 loopschoenen hebben deze ingebouwde sensor.
Als laatste opie kan je ook een sporthorloge van Garmin gebuiken. De types forerunner 245 en 945 ondersteunen dit. Zij zijn ook voorzien om lopen op de loopband te registren en deze gegevens kunnen doorgestuurd worden naar Zwift als je het horloge gebruikt als bron van gegevens.

Problemen met verbinden met bluetooth.

Om te kunnen verbinden via bluetooth is het belangrijk dat de fietstrainer, loopband of andere sensor of toestel dat gaat gebruiken nog niet verbonden is met een ander toestel. Zwift zal dan het toestel niet vinden wanneer je verbinding probeert te maken. De oplossing is op het andere toestel (vaak een smartphone) bluetooth af te zetten. Op de computer of laptop bluetooth ook uitschakelen en terug inschakelen. Normaal zou nu het fitnesstoestel of sensoren moeten worden gevonden.

Er kan ook storing zijn door andere draadloze signalen. Denk dan aan een dongle voor een draadloze muis en toetsenbord en dergelijke. Het toestel waarop je Zwift draait moet niet te ver van het fitnesstoestel of sensoren verwijderd zijn. Als je een dongle gebruikt kan je die met een extra usb-kabel dichter bij de toestellen brengen.

problemen verbinden loopband via bluetooth
problemen verbinden loopband via bluetooth

Problemen met verbinden via ant+.

Storing en afstand zijn ook belangrijk voor een goed signaal met ant+. Vaak is de oorzaak van het niet kunnen verbinden met ant+ in het slecht hebben aangesloten van de usb-kabel in de computer of een defecte kabel of ontvanger.

Ik heb de twee manieren van verbinden gebruikt. Ant+ gebruik in al vele jaren zonder problemen. Als ik dan al in het verleden problemen had was dit nog voor het tijdperk van Zwift en lag het aan een defecte ant+ dongle of de afstand tussen fietstrainer en dongle die te ver was. Bluetooth gebruik ik voor de loopband en daar is de afstand niet groot omdat de tablet op de loopband staat. Dit werkt ook naar behoren. Het is wel heel belangrijk om ervoor te zorgen dat de loopband geen verbinding maakt met mijn smartphone. Ik zet bluetooth altijd af voor ik de loopband opzet en verbind met de tablet.

1 gedachte over “Loopband of fietstrainer verbinden met Zwift.”

  1. SportSport
  2. Eit Posthumus

    ik heb een probleem met het maken van de bluetooth verbinding. Ik heb in mijn desktop de bluetooth aan staan. Echter Zwift geeft aan dat bluetooth uit staat. Hoe nu verder. Tot voor kort werkte het naar behoren. Heb Zwift opnieuw geïnstalleerd maar helpt niet

Reageer op dit artikel:

Populairste berichten van de laatste zeven dagen op hobbyfietser..
Wil je een nieuwe fietstrainer? Fietstrainer bij bol kan je ook altijd overwegen. Deze link brengt je naar alle beschikbare fietstrainers. Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen