Officieel WK wielrennen esports op watopia

UCI WK wierennen esports 2020 - Zwift
(Last Updated On: 23/12/2020)

De organisatie van het officiële WK wielrennen onder de vleugels van de UCI zal plaats vinden op 8 en 9 december. De UCI heeft Zwift als partner gekozen om dit WK wielrennen esports 2020 te organiseren.

WK wielrennen esports 2020 in Zwift .

De organisatie van de WK wielrennen esport 2020 heeft wat meer vorm gekregen. Op de website van de UCI is alle info over dit Wk terug te vinden. In de documenten kan je alle info over de wedstrijd vinden waaronder de voorwaarden waaraan de renners moeten voldoen. Zo moeten ze ook tijdens de wedstijd live streamen waarbij de trainer ook zichtbaar is. De renners moeten de nationale uitrusting dragen of een uitrusting voorzien door Zwift voor renners met een wildcard.

Route van het WK in Zwift 2020.

Watopia is gekozen als kaart en de route zal de Figure 8 in de omgekeerde richting zijn. Er worden 1 rondjes gereden. De aankomst is boven op de Hilly KOM na 20 km in de tweede ronde. Dit geeft een totale afstand van net boven de 50 km met 485 hoogtemeters.

figure 8 reverse - kaart via Zwift
figure 8 reverse – kaart via Zwift

Het is een parcours met vlakke stukken en een aantal hellingen. Onlangs werd dit parcours ook gebruikt voor de eerste rit van de Garmin Never Stop Cycling Tour. De aankomst lag dan wel na het beëindigen van de eerste ronde. De renners op het Wk krijgen dus twee extra hellingen voorgeschoteld.

Profiel van het WK esports 2020.

In elke ronde zitten twee hellingen. Telkens is het de Hilly KOM maar in elke richting 1 keer per ronde. De renners gaan elke helling 2 keer beklimmen voor ze de aankomst bereiken op de top van de laatste keer Hilly KOM.

Onder het profiel van 1 ronde Figure 8 reverse in Zwift. Aan dit profiel worden de eerste 20 km nog eens aangeplakt.

figure 8 reverse - profiel op strava
figure 8 reverse – profiel op strava

Wie mag er deelnemen aan het WK 2020?

Er is een WK voorzien voor vrouwen en voor de mannen. In elke wedstrijd mogen maximaal 100 deelnemers straten. Deze deelnemers zijn verdeeld onder 13 landen bij de vrouwen en 20 bij de mannen.

Nederland heeft bij de vrouwen recht op 9 plaatsen en België 7 plaatsen. In de wedstrijd voor de mannen hebben zowel Nederland als België recht op 7 deelnemers. Deze aantallen zijn bekomen op basis de UCI rankings en het aantal deelnemers een event in Zwift.

Het totaal van het aantal deelnemers komt zo nog niet op 100. Er zijn nog wildcards voor renners van niet deelnemende landen of die een hoog niveau halen in de races op Zwift.

Alle deelnemers moeten een licentie hebben en aan alle voorwaarden voldoen van een licentiehouder.

Er deelnemerslijst zou er al moeten zijn maar heb ik nog niet kunnen vinden. Ik ben echt wel benieuwd wie er allemaal zal deelnemen aan dit WK. Ik vermoed dat het vooral renners gaan zijn die zich hebben toegelegd op het indoor wedstrijden rijden en in mindere mate wegrenners.

Welke fietstrainer voor het WK esports 2020?

Om een zo eerlijk wedstrijd te krijgen is er gekozen iedereen dezelfde trainer te laten gebruiken. Dit zal een Tacx Neo 2T zijn. Dit is ook de reden waarom de deelnemerslijst al afgesloten is om Tacx (Garmin) de kans te geven alle deelnemers te voorzien van een Tacx Neo 2T. De deelnemers hebben zo ook de kans om de trainer correct te instaleren en uitgebreid te testen. Om deze reden zijn er ook een aantal testevents gepland.

Waar kan je de wedstrijd volgen?

De wedstrijd zal te volgen zijn op het youtube kanaal van Zwift maar ook op een aantal andere kanalen zal de wedstrijd live worden uitgezonden. Onder deze partners vinden we ook Eurosport en GCN. Beiden hebben een app met een abonnement om wielerwedstrijden te volgen. Of de wedstrijd op het gewone kanaal van Eurosport te volgen is, is nu nog niet duidelijk.

Wat kan er gewonnen worden?

Naast de eer en glorie van het winnen van het eerste officieël Wk wielrennen esports is er ook een wereldkampioenentrui voorzien voor de discipline. Hoe deze er gaan uitzien is nog niet duidelijk.

Naast de eer en de trui is er ook een geldprijs voorzien.

1 ste plaats: 8.000 euro
2 de plaats: 4.000 euro
3 de plaats: 2.000 euro

Deze geldprijzen gelden voor zowel de wedstrijd van de vrouwen als de mannen.

Wat vinden jullie van indoor wedstrijden?

De wedstrijden die worden uitgezonden door Zwift of zij die tijdens de lockdown virtueel zijn doorgegaan met succesvolle wielrenners hebben me toch nooit zo kunnen boeien als het echt wielrennen op de weg.

Reageer op dit artikel:

Wil je een nieuwe fietstrainer? Fietstrainer bij bol kan je ook altijd overwegen. Deze link brengt je naar alle beschikbare fietstrainers. Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Categorieën