Reinigen van de fietsketting

fietsketting reinigen
(Last Updated On: 14/12/2020)

De fietsketting is een belangrijk onderdeel van je fiets. Een goed onderhouden ketting gaat langer mee en loopt ook veel soepeler. Niet alleen de ketting gaat langer mee, maar je cassette zal er ook blij mee zijn. Het vuil dat zich ophoopt in de ketting heeft een schurende werking op de tandwielen waardoor deze sneller zullen slijten. Een goed onderhouden ketting kun je dus wel wat geld besparen.

Reinigen van de fietsketting

Wanneer je ketting reinigen?

Wanneer kun je best je ketting reinigen? Elk 3 à 4 ritten kun je ketting wel een poetsbeurt gebruiken. Bij heel slecht weer doe je dit beter iets sneller en bij mooi weer kun je natuurlijk weer wat langer wachten. Wacht zeker niet tot je ketting volledig zwart ziet van het vuil.
Hoor je de ketting kraken of piepen dan is het echt hoog tijd ze te poetsen en te smeren.

Regelmatig reinigen van de fietsketting zal het klusje ook eenvoudiger maken.

Afwasproduct als reiniger van de fietsketting

Ik gebruikte bij het reinigen van de ketting altijd gewoon afwasproduct zoals Dreft of een budgetproduct. Met een afwasborstel bewerkte ik dan de ketting tot deze zuiver was.
Via een bevriend fietsenmaker en leerkracht fietshersteller ben ik te weten gekomen dat afwasmiddel niet ideaal is, omdat het zelfs na het spoelen een ontvettende werking blijft hebben. Een voor de fietsketting bedoelde ontvetter is beter. Je hebt er niet veel van nodig en brengt het zoals in het filmpje aan met een oude borstel of kwast. Ga voor een biologisch afbreekbaar product en niet voor wasbenzine of iets dergelijk. Spoel de ketting heel goed na en poets dan de rest van je fiets en de ketting met warm water met een beetje afwasmiddel of een fietsspecifiek poetsmiddel.

Ik gebruik de bovenstaande ontvetter van Cyclon voor de kettingen die ik nog met olie smeer en deze doet zijn werk goed. Gewoon aanbrengen met een kwast op de fietsketting en laten inwerken. Vervolgens spoelen met water. De Cyclon Bionet ontvetter is ook niet belastend voor het milieu. Zeker een pluspunt.

Drogen van de ketting.

Na het poetsen en afspoelen moet je de ketting goed drogen voor je deze terug gaat smeren. Gebruik hiervoor een doek en laat de ketting door de doek lopen. Als de ketting goed gepoetst is, zou je doek ook niet vuil mogen worden. Eventueel kun je ook perslucht gebruiken om de fiets en fietsketting te drogen. Gebruik dan ook nog een doek voor de ketting.

fietsketting smeren met wax

Ik gebruik sinds kort ook een wax om de ketting te smeren en tot nu bevalt dit echt heel goed. De ketting wordt minder vuil en het reinigen is naar mijn mening eenvoudiger. Je moet er wel rekening mee houden dat je de ketting niet net voor je vertrekt met wax behandeld. De wax moet tijd hebben om te drogen.

Natuurlijk kun je ook nog altijd olie gebruiken. Neem dan olie specifiek voor een fietsketting en gebruik niet te veel. Je hebt wet lube of dry lube. De naam zegt alles over de weercondities waarin je ze gebruikt. Wet lube zal meer vuil aantrekken dan dry lube, maar smeert dan weer iets beter dan de dry variant.
De overtollige olie verwijderen met een doek.

Gebruik geen WD40. WD40 is een is een vluchtige ontvetter en smeert niet goed.

Enkele hulpmiddelen bij het poetsen van de ketting

Er zijn enkele hulpmiddelen die je kunt gebruik bij het poetsen van de fietsketting. Eentje ervan is een kettingreiniger van Park Tool. Deze is te verkrijgen bij Wiggle en je kunt er ook vervangingen van de borstels en sponsjes bekomen. Ik heb zelf deze kettingreiniger en bij een erg vuile ketting gebruik ik hem ook. Bij Wiggle kun je ook enkele biologisch afbreekbare ontvetters vinden. Agent apple degreaser is 100% afbreekbaar en tot 3 keer te hergebruiken en dus ideaal voor in een kettingreiniger.

Muc-off heeft ook een kettingreiniger in zijn gamma. Het is deze kettingreiniger die gedemonstreerd wordt in het filmpje van GCN.

Bij bol kun je ook een kettingreiniger kopen maar die is toch minder kwalitatief dan die van Park Tool of Muc-off.

Eventueel kun je ook gewoon de ontvetter op de ketting doen met een kwast en dan de ketting tussen twee nagelborstels laten doorlopen. Dit werkt ook goed al is het niet zo handig de borstels op zijn plek te houden en dan de pedalen nog ronddraaien.

Fietsketting reinigen op GCN.

Nog een filmpje met enkele handige tips van GCN.


Nog opmerkingen, vragen of aanvullingen bij dit artikel dan kun je die in de reacties onder vermelden.

Andere opmerkingen, een idee voor een artikel of wil je zelf een artikel schrijven dan mag je dit melden via het contactformulier.

Reageer op dit artikel:

Wil je een nieuwe fietstrainer? Fietstrainer bij bol kan je ook altijd overwegen. Deze link brengt je naar alle beschikbare fietstrainers. Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Categorieën