RGT – indoor fietsen

RGT - Road Grand Tours
(Last Updated On: 23/01/2022)

RGT is één van de tools om indoor te fietsen. Met de smart trainer en het programma kan je in je eigen huis ritten rijden in Mallorca, Italië en anderen. Ik gebruik al jaren Zwift en heb wel eens andere opties geprobeerd zoals Rouvy en Bkool. Het was tijd om nog eens eens iets anders te proberen.

Road Grand Tours wordt RGT.

Het lanceren van RGT was nog onder de naam van Road Grand Tours. Ze hadden toen een virtuele route van de Stelvio in Italië als ik me goed herinner. Tot een test is het toen niet gekomen en daar heb ik nu verandering in gebracht. Tijdens de lockdown hebben ze ook het betalende deel van het programma open gesteld voor alle gebruikers. Ondertussen is dit niet meer het geval maar er zijn nog altijd een aantal routes die je gratis kan rijden. Naast de routes kan je met een gratis account ook deelnemen aan groepsritten en trainingen. Dit is zeker een pluspunt voor RGT. Je kan ook met een gratis account blijven gebruik makken van het programma.

Als betalend lid van RGB heb je meer routes waaronder Magic Roads en toegang tot de trainingsplannen. De Magic Roads zijn routes die je door RGB kan laten maken op basis van een GPX-file van max. 100 km. Ze zijn welk enkel beschikbaar voor events die je als betalend lid kan aanmaken. deze routes hebben veel minder details van de omgeving dan de gewone routes in RGT. Het is beperkt tot het wegdek en een aantal meter naast het wegdek. Een overzicht van alle Magic Roads vind je hier.

Stelvio in RGT
Stelvio in RGT

Wat heb je nodig voor RGT?

Om gebruik te kunnen maken van RGT heb je een smart trainer of een basis trainer en een vermogensmeter nodig. Naast de fiets en de trainer heb je ook een mobiele telefoon met Android of iOS nodig om de mobile app te kunnen uitvoeren en een computer, Apple TV, Mac of ipad nodig om de screen app te installeren. De bediening doe je met de mobile app en de beelden kan je dan volgen op de screen app. Verbinding met de smart trainer of vermogensmeter zal gebeuren via de telefoon. Dit kan met bluetooth of ANT+. Praktisch zal een mobiel toestel uitgerust zijn met bluetooth en voor ANT+ heb je dan nog een extra dongle nodig. Bluetooth zal dan de eenvoudigste optie zijn.

Update

RGT heeft een grote update uitgevoerd waardoor het gebruik van de 2 apparaten niet meer nodig is. je hebt nu een app om te fietsen waarin je ook alle opties kan aanpassen om te rijden en je ritten kiezen. Een tweede app is optioneel. Met deze app (remote app) kun je de andere app sturen vanop een mobiel toestel.

Met alleen een snelheidssensor en cadanssensor is het niet mogelijk om gebruik te maken van RGT. Dit is wel het geval bij Zwift.

Update

Het gebruik van RGT met een snelheidssensor en een daaruit berekend vermogen is ook toegevoegd door RGT. Ze maken hiervoor niet veel reclame en je zal vermoedelijk niet kunnen deelnemen aan wedstrijden. Bijna alle organisatoren van wedstrijden weren virtual power. Reden is de onbetrouwbaarheid van een berekend vermogen.

Aanmelden en verbinden smart trainer.

Je aanmelden voor een account doe je via de mobile app op je mobiel toestel. Aangemeld en ingelogd op de mobile app kan je de screen app openen en zal je via een code de twee toestellen moeten koppelen.
Verbinden van de smart trainer, vermogensmeter en hartslagsensor doe je na het kiezen van je eerste rit. Je kiest een rit die je wil rijden. Met een gratis account zal je bij bepaalde ritten een hangslotje zien. Deze kan je niet rijden met een gratis account. De gratis routes zijn de Mont Ventoux, Cap Formentero, Dirty Reiver, Passo Dello Stelvio en Borrego. Mijn smart trainer, een Tacx Neo, en de hartslagsensor werden zonder problemen herkent. Het koppelen van de toestellen moet je alleen bij eerste gebruik doen. Bij volgende ritten zal er automatisch verbinding worden gemaakt met de toestellen en sensoren.

Wat zijn de mogelijkheden in game?

De routes RGT zijn virtueel gemaakte routes en dus niet met echt beeldmateriaal zoals dat het geval is in o.a. de Tacx Training App en Bkool. Net als in Zwift heb je verschillend camerastandpunten waarmee je je avatar kan volgen. Het first person standpunt was voor mij een beetje te bewegelijk. Alle beschikbare gegevens die op het scherm worden getoond kan je via de mobile app verbergen en er is ook een chatfunctie voorzien.

Net als bij Zwift kan je ook instellen hoe realistisch de hellingen zijn. In RGT vind je dit door te klikken op het vakje waar de hellingsgraad vermeld wordt, rechts boven. De “feedback” zal dan bepalen hoe realistisch de helling aanvoelt. Bij 100% zal 5% als 5% voelen en bij 50% als 2,5%. De snelheid zal wel voor beide instellen hetzelfde blijven. De feedback heeft dus, net als bij Zwift, geen invloed op de snelheid.

“Power smoothing” kan je instellen door te klikken op het vermogen links boven. Dit kan je instellen op “instant” 1 sec of 3 sec.

Als je ftp in je profiel juist is ingesteld kan je ook volgen in welke zone je aan het rijden bent. Dit ken je zien aan de kleur de kleur van het streepje onder je naam boven je avatar. De kleur varieert van blauw tot rood.

Net als bij zwift kan je in RGB ook uit de wind zitten in het wiel. Hoe dit vergelijkt met Zwift heb ik niet echt kunnen testen. Er is wel een indicatie die aangeeft als je bij iemand in het wiel zit en hoeveel watt je dan uitspaart.

Strava linken met RGT.

Net als bij de meeste apps kan je ook de activiteiten automatisch laten uploaden naar Strava. De koppeling met je account van Strava kan via de “settings” en de “connected apps”. Het is simpel Strava verbinden, goedkeuren en je volgende ritten worden automatisch na afronden geüpload naar je Strava-account.

In beeld.

Besluit na twee ritten op RGT.

RGT is een toffe afwisseling voor Zwift. Het gratis deel maakt het ook aantrekkelijk om samen met Zwift te gebruiken. Een vervanging voor Zwift vind ik het niet. Ik weet dat er gebruikers van Zwift zijn overgestapt naar RGT omdat ze vinden dat Zwift te weinig investeert in zijn gewone gebruikers. Persoonlijk vind ik dit niet helemaal juist als ik kijk naar wat er allemaal extra is bijgekomen in 2020. Sommige zaken zijn ook te danken aan de aanwezigheid van races voor profs in Zwift. Als gewone gebruiker profiteer je toch ook mee van de organisaties voor profs.

Maar dan het rijden zelf. Ik heb voor de rit naar Cap de Formentero gekozen. Rijden is rijden. Of dit nu in Zwift is RGT, Bkool of Rouvy is. De inspanning blijft gelijk en de meeste van de apps die nu beschikbaar zijn vertalen het parcours perfect naar de smart trainer. Dit is niet anders voor RGT.

Tijdens het rijden zijn er me een aantal zaken opgevallen. Het vertragen aan de bochten is wel het opmerkelijkste. Er is echt een remeffect ingebouwd in RGB. Ik vermoed dat je dit kan gebruiken in races en deze misschien ook iets realistischer wordt door optrekken na bochten. Tijdens wedstrijden zal het ook nodig zijn om hier rekening mee te houden om niet het contact met de groep te verliezen.
De beelden waren af en toe wat schokkerig, maar ik vermoed dat dat met de internetverbinding te maken heeft en niet met RGT.
Tijdens het rijden kan je de andere fietsers volgen op de lijst links op het scherm. Er zijn ook een aantal bots op de route. Deze rijden een vast vermogen en vormen zo een perfecte haas om achter te jagen.
In het tweede deel van de rit heb ik een aantal korte stukken gehad waar de weerstand niet aangepast werd aan de hellingsgraad. De snelheid zakte wel, maar de weerstand nam niet toe. Dit waren altijd maar korte stukjes en er was nog wel verbinding met de Neo want het vermogen werd wel juist doorgegeven.

Al bij al was het wel een aangename kennismaking met RGT en overweeg af en toe wel eens een rit te doen op RGT. Misschien een groepsrit meepikken als er eentje op het juiste moment wordt georganiseerd. Een betalende account ga ik niet nemen, daarvoor vind ik het aanbod te klein en zie ik nog altijd meer mogelijkheden en afwisseling in Zwift.
Het grote voordeel is dat een groot deel gratis te gebruiken is en je dus perfect RGT naast Zwift kan gebruiken zonder extra investering.

Eén reactie

  1. SportSport
  2. Ik ben een RGT gebruiker en ik zie een aantal punten in je artikel die RGT geen eer aan doen.
    RGT vraagt niet al te veel van je computer en internetverbinding. De beelden moeten eigenlijk altijd vloeiend zijn. Mocht je hardware of de internetverbinding niet voldoende krachtig zijn, dan kan je de beeld kwaliteit op medium of low zetten. Zelf ondervind ik alleen haperingen als ik tegelijk met RGT een Youtube film op een tweede scherm aan heb staan. RGT op medium zetten en alles loopt weer vloeiend.
    Heeft je laptop geen bluetooth of ANT+, dan kan je je telefoon gebruiken om je sensoren uit te lezen. Doe je dat met hetzelfde account, dan kan je die gewoon op de laptop gebruiken. Telefoon en laptop hoeven niet eens op hetzelfde netwerk te zitten.

    In tegenstelling tot Zwift heeft het terugzetten van het percentage wel degelijk invloed op je snelheid. Eigenlijk simuleert dit vooral een andere tandwiel verhouding. Zo kun je met je normale versnelling toch de epic-rides als de Stelvio en de Mont Ventoux rijden.

    De magic roads maken het mogelijk om elke route ter wereld te rijden, simpel door een GPX te mailen. De magic roads kan je rijden als “quick ride”. Je rijdt dan tegen ongeveer 40 bots.
    Je kan ook vrienden uitnodigen om samen een voorgedefinieerde route of Magic road te rijden als groepsrit, of als race. De magic road mag een rondje in je eigen omgeving zijn, maar ook een route waar ook ter wereld. Ook leuk, rijdt het slot van een prof wedstrijd mee met een groepje vrienden. Je kunt daarvoor een event aanmaken. Daarbij kan je ervoor kiezen om een aantal bots (max. 99) mee te laten rijden. De sterkte van de bots kan je zelf kiezen, of opgeven. Je kunt naast het standaard thema (RGT classic) ook voor “spring in Europe” kiezen. Het landschap is dan wat afwisselender met her en der een huis, klinker stroken en zo nu en dan een regen of hagelbui. Je vrienden moeten wel een RGT account hebben, maar een betaald lidmaatschap is niet nodig. Jij krijgt een code die je door kunt geven aan je vrienden. Je vrienden hoeven die code alleen in te voeren als zoekterm bij de events. Tijdens de rit kan je chatten of zelfs praten met je vrienden. Er is overigens niets op tegen om een event voor jouw alleen aan te maken. Daarbij kan je de bots zo instellen dat jij daar het meeste profijt van hebt.
    Als voorbereiding voor een komende koers kunnen de magic roads een goede uitkomst bieden, zeker als je daar niet zelf kunt trainen (te ver weg, te veel verkeer of wegen waar je normaal niet met de fiets mag komen).

    Slechts een deel van de bots rijdt een min of meer vast vermogen (pace bots), de rest heeft elk een eigen karakter (real bots) en varieert sterk in vermogen. Er zijn daarbij duidelijk goede en slechte klimmers.

    Het draften achter een andere rijder is in RGT bijzonder goed uitgevoerd. De natuurkundige regels kloppen echt heel veel beter dan bij alle andere indoor trainings apps, inclusief Zwift. Zeker nu je ook zelf kunt sturen, kan je heel nauwkeurig je positie in een groep of achter een andere rijder kiezen. De bots schrikken echter niet terug voor potje duwen en trekken. Je moet je plekje dus soms echt verdedigen.

    RGT probeert echt een fietsroute aan te bieden, zonder spel-achtige toeters en bellen als het uitdelen van duimpjes en powerups. Je hoeft ook geen punten te verdienen voor extra kleding of fietsen. De keuze in kleding en fietsen is bij RGT overigens enorm.

    Ik beleef er veel plezier aan. Soms rij ik samen met mijn dochter en de dochters (profs) van een vriend (ex prof) inderdaad het slot van een prof (dames) wedstrijd mee. Met de tv beelden of radiocommentaar van de echte wedstrijd erbij is dat echt een leuke happening. Ik ben zelf wel het sulletje wat vele minuten later pas over de finish rolt, maar dat maakt het plezier er niet minder om.

Reageer op dit artikel:

Wil je een nieuwe fietstrainer? Fietstrainer bij bol kan je ook altijd overwegen. Deze link brengt je naar alle beschikbare fietstrainers. Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Categorieën