RGT – indoor fietsen

RGT - Road Grand Tours
(Laatste update: 07/01/2021)

RGT is één van de tools om indoor te fietsen. Met de smart trainer en het programma kan je in je eigen huis ritten rijden in Mallorca, Italië en anderen. Ik gebruik al jaren Zwift en heb wel eens andere opties geprobeerd zoals Rouvy en Bkool. Het was tijd om nog eens eens iets anders te proberen.

Road Grand Tours wordt RGT.

Het lanceren van RGT was nog onder de naam van Road Grand Tours. Ze hadden toen een virtuele route van de Stelvio in Italië als ik me goed herinner. Tot een test is het toen niet gekomen en daar heb ik nu verandering in gebracht. Tijdens de lockdown hebben ze ook het betalende deel van het programma open gesteld voor alle gebruikers. Ondertussen is dit niet meer het geval maar er zijn nog altijd een aantal routes die je gratis kan rijden. Naast de routes kan je met een gratis account ook deelnemen aan groepsritten en trainingen. Dit is zeker een pluspunt voor RGT. Je kan ook met een gratis account blijven gebruik makken van het programma.

Als betalend lid van RGB heb je meer routes waaronder Magic Roads en toegang tot de trainingsplannen. De Magic Roads zijn routes die je door RGB kan laten maken op basis van een GPX-file van max. 100 km. Ze zijn welk enkel beschikbaar voor events die je als betalend lid kan aanmaken. deze routes hebben veel minder details van de omgeving dan de gewone routes in RGT. Het is beperkt tot het wegdek en een aantal meter naast het wegdek. Een overzicht van alle Magic Roads vind je hier.

Stelvio in RGT
Stelvio in RGT

Wat heb je nodig voor RGT?

Om gebruik te kunnen maken van RGT heb je een smart trainer of een basis trainer en een vermogensmeter nodig. Naast de fiets en de trainer heb je ook een mobiele telefoon met Android of iOS nodig om de mobile app te kunnen uitvoeren en een computer, Apple TV, Mac of ipad nodig om de screen app te installeren. De bediening doe je met de mobile app en de beelden kan je dan volgen op de screen app. Verbinding met de smart trainer of vermogensmeter zal gebeuren via de telefoon. Dit kan met bluetooth of ANT+. Praktisch zal een mobiel toestel uitgerust zijn met bluetooth en voor ANT+ heb je dan nog een extra dongle nodig. Bluetooth zal dan de eenvoudigste optie zijn.

Met alleen een snelheidssensor en cadanssensor is het niet mogelijk om gebruik te maken van RGT. Dit is wel het geval bij Zwift.

Aanmelden en verbinden smart trainer.

Je aanmelden voor een account doe je via de mobile app op je mobiel toestel. Aangemeld en ingelogd op de mobile app kan je de screen app openen en zal je via een code de twee toestellen moeten koppelen.
Verbinden van de smart trainer, vermogensmeter en hartslagsensor doe je na het kiezen van je eerste rit. Je kiest een rit die je wil rijden. Met een gratis account zal je bij bepaalde ritten een hangslotje zien. Deze kan je niet rijden met een gratis account. De gratis routes zijn de Mont Ventoux, Cap Formentero, Dirty Reiver, Passo Dello Stelvio en Borrego. Mijn smart trainer, een Tacx Neo, en de hartslagsensor werden zonder problemen herkent. Het koppelen van de toestellen moet je alleen bij eerste gebruik doen. Bij volgende ritten zal er automatisch verbinding worden gemaakt met de toestellen en sensoren.

Wat zijn de mogelijkheden in game?

De routes RGT zijn virtueel gemaakte routes en dus niet met echt beeldmateriaal zoals dat het geval is in o.a. de Tacx Training App en Bkool. Net als in Zwift heb je verschillend camerastandpunten waarmee je je avatar kan volgen. Het first person standpunt was voor mij een beetje te bewegelijk. Alle beschikbare gegevens die op het scherm worden getoond kan je via de mobile app verbergen en er is ook een chatfunctie voorzien.

Net als bij Zwift kan je ook instellen hoe realistisch de hellingen zijn. In RGT vind je dit door te klikken op het vakje waar de hellingsgraad vermeld wordt, rechts boven. De “feedback” zal dan bepalen hoe realistisch de helling aanvoelt. Bij 100% zal 5% als 5% voelen en bij 50% als 2,5%. De snelheid zal wel voor beide instellen hetzelfde blijven. De feedback heeft dus, net als bij Zwift, geen invloed op de snelheid.

“Power smoothing” kan je instellen door te klikken op het vermogen links boven. Dit kan je instellen op “instant” 1 sec of 3 sec.

Als je ftp in je profiel juist is ingesteld kan je ook volgen in welke zone je aan het rijden bent. Dit ken je zien aan de kleur de kleur van het streepje onder je naam boven je avatar. De kleur varieert van blauw tot rood.

Net als bij zwift kan je in RGB ook uit de wind zitten in het wiel. Hoe dit vergelijkt met Zwift heb ik niet echt kunnen testen. Er is wel een indicatie die aangeeft als je bij iemand in het wiel zit en hoeveel watt je dan uitspaart.

Strava linken met RGT.

Net als bij de meeste apps kan je ook de activiteiten automatisch laten uploaden naar Strava. De koppeling met je account van Strava kan via de “settings” en de “connected apps”. Het is simpel Strava verbinden, goedkeuren en je volgende ritten worden automatisch na afronden geüpload naar je Strava-account.

In beeld.

Besluit na twee ritten op RGT.

RGT is een toffe afwisseling voor Zwift. Het gratis deel maakt het ook aantrekkelijk om samen met Zwift te gebruiken. Een vervanging voor Zwift vind ik het niet. Ik weet dat er gebruikers van Zwift zijn overgestapt naar RGT omdat ze vinden dat Zwift te weinig investeert in zijn gewone gebruikers. Persoonlijk vind ik dit niet helemaal juist als ik kijk naar wat er allemaal extra is bijgekomen in 2020. Sommige zaken zijn ook te danken aan de aanwezigheid van races voor profs in Zwift. Als gewone gebruiker profiteer je toch ook mee van de organisaties voor profs.

Maar dan het rijden zelf. Ik heb voor de rit naar Cap de Formentero gekozen. Rijden is rijden. Of dit nu in Zwift is RGT, Bkool of Rouvy is. De inspanning blijft gelijk en de meeste van de apps die nu beschikbaar zijn vertalen het parcours perfect naar de smart trainer. Dit is niet anders voor RGT.

Tijdens het rijden zijn er me een aantal zaken opgevallen. Het vertragen aan de bochten is wel het opmerkelijkste. Er is echt een remeffect ingebouwd in RGB. Ik vermoed dat je dit kan gebruiken in races en deze misschien ook iets realistischer wordt door optrekken na bochten. Tijdens wedstrijden zal het ook nodig zijn om hier rekening mee te houden om niet het contact met de groep te verliezen.
De beelden waren af en toe wat schokkerig, maar ik vermoed dat dat met de internetverbinding te maken heeft en niet met RGT.
Tijdens het rijden kan je de andere fietsers volgen op de lijst links op het scherm. Er zijn ook een aantal bots op de route. Deze rijden een vast vermogen en vormen zo een perfecte haas om achter te jagen.
In het tweede deel van de rit heb ik een aantal korte stukken gehad waar de weerstand niet aangepast werd aan de hellingsgraad. De snelheid zakte wel, maar de weerstand nam niet toe. Dit waren altijd maar korte stukjes en er was nog wel verbinding met de Neo want het vermogen werd wel juist doorgegeven.

Al bij al was het wel een aangename kennismaking met RGT en overweeg af en toe wel eens een rit te doen op RGT. Misschien een groepsrit meepikken als er eentje op het juiste moment wordt georganiseerd. Een betalende account ga ik niet nemen, daarvoor vind ik het aanbod te klein en zie ik nog altijd meer mogelijkheden en afwisseling in Zwift.
Het grote voordeel is dat een groot deel gratis te gebruiken is en je dus perfect RGT naast Zwift kan gebruiken zonder extra investering.

Geef een reactie

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Populairste berichten van de laatste zeven dagen op hobbyfietser..
Wil je een nieuwe fietstrainer? Fietstrainer bij bol kan je ook altijd overwegen. Deze link brengt je naar alle beschikbare fietstrainers. Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen