Rit met Free Motion op oudjaar 2021

Gran Canaria - Santa Lucia-Fataga with a twist.
(Last Updated On: 01/01/2022)

Het jaar 2021 is er eentje om te onthouden. Spijtig genoeg niet alleen door de goede dingen, maar ook door de pandemie die over de wereld raast. Toch is er tijd geweest om te fietsen in 2021 en dit is van groot belang geweest om het welzijn op pijl te houden. Er zijn enkele ritten geweest op Lanzarote en om het jaar af te sluiten kan er een ritje af op Gran Canaria met Free Motion.

Free Motion – Meer dan fietsverhuur.

Over Free Motion heb ik nog geschreven. Free Motion is een bedrijf actief op drie Canarische eilanden in de verhuur en verkoop van fietsen. Naast het verhuren bieden ze ook Tours aan onder begeleiding van een gids. Handig als je het eiland niet kent en je toch aan een fietstocht wil wagen. Er is aan zowat elk type fietser gedacht. Er zijn MTB-tours, Tours met wegfietsen en Tours met elektrische fietsen.

De Tours zijn opgedeeld volgens kunnen. Zo zijn de ritten met wegfietsen opgedeeld in 3 afzonderlijke groepen. Een cappuccino, hobby en sport groep in volgorde van moeilijkheidsgraad. De dagen waarop er ritten zijn en de routes kun je op de website van Free Motion vinden. Deelname kost bij het schrijven van dit artikel €22 per persoon en er zijn kortingen voorzien als je enkele routes boekt.

Rit met Free Motion op oudjaar 2021.

Het was weer twee jaar geleden dat ik nog op Gran Canaria geweest was en deel had genomen aan een rit van Free Motion. Het is een fijne afwisseling van het alleen fietsen op Gran Canaria. Om me de weg te wijzen heb ik de gids niet meer nodig, maar wat gezelschap is wel eens aangenaam. Voor mij moet het dan ook een ontspannen rit zijn zonder al te grote uitdagingen.

Rondrit langs Santa Lucia en Fataga.

Dit winterseizoen staat op vrijdag een rit gepland via Santa Lucia naar Fataga om zo terug naar het vertrekpunt in Playa del Inglés te fietsen. Een rit die ik al een aantal keer gedaan heb en ook al over geschreven heb op deze website. Je kunt het artikel hier vinden. Met 10 personen was de groep zeker niet groot en de meeste van de deelnemers waren ook niet aan hun proefstuk toe. Of ze hadden al enkele ritten achter de rug of ze hebben in het verleden ook al enkele keren meegereden met Free Motion. Bij de meeste ritten kom na enkele jaren wel een paar bekende gezichten tegen.

De rit start met een 20-tal km relatief vlakke weg vooral langs de kust. Dit gaat een rustig tempo dat voor iedereen gemakkelijk te volgen is. Draai je het binnenland in dan gaat het op Gran Canaria altijd bergop. Na het verlaten van El Sardina start de eerste echte klim. Het is een ideale klim als het je eerste kennismaking is met langere tijd bergop rijden. Geen al te hoge percentages en niet te lang. Je kom 1 kruispunt tegen waar je links af gaat en de GC 65 volgt richting het einde van je eerste klim die een klein 2 km verderop te vinden is. Je hebt dan een mooi zicht op de vallei van Santa Lucia. Van hieruit is de weg golvend en ligt oplopend tot het dorp van Santa Lucia.

Santa Lucia – Fataga with a twist.

Normaal gaat de rit dan verder richting San Bartolomé de Tirajana om dan te dalen richting Fataga en Playa del Inglés. Voor deze rit heeft de gids een alternatief om terug Santa Lucia te verlaten via de GC550 richting Temisas en Agüimes wat een aangename weg is om te fietsen. Weinig verkeer en de moeilijkheidsgraad ligt ook niet hoog. Via deze route is de afdaling onderbroken door enkele kortere klimmetjes die geen al te grote belasting zijn.
Bij sterke wind kan de afdaling via deze weg wat meer concentratie vragen. De wind heeft op dit stuk vrij spel. Het is een factor om rekening mee te houden bij het plannen van deze rit.

Net voor Agüimes komt de GC550 uit op de GC551 die je rechts volgt richting Los Corralillos. De GC551 daalt en stijgt terwijl hij zich kronkelend een weg baant door het landschap. Weerom is het een rustige weg waar je kan genieten van het fietsen en landschap rondom je. Rechts de bergen en links in de verte zie je de zee. Na 10 km op deze weg kom je terug op de GC65 die je nu in dalende lijn terug richting kust volgt. Eens je terug tussen de huizen komt is het even zoeken naar de juiste weg, maar dat probleem heb je niet als je een gids kan volgen.

Om af te sluiten kun je dan in het geval je deelneemt aan een rit van Free Motion rustig in het wiel kruipen van de groep en je laten meezuigen langs de kust voor de laatste 15 km. Een mooi alternatief voor de geplande route die eindigt met een dikke 85 km en een voldaan gevoel.

Wil je deze rit rijden dan is inschrijven bij Free Motion niet het beste idee. Het is, zoals al vermeld geen route die in hun normale planning is opgenomen. Je kunt altijd de route die je onder van Strava kan vinden bestuderen en eventueel deze op je GPS-toestel zetten om te kunnen volgen.

Je kunt het stuk over de GC551 en GC550 ook in de andere richting fietsen, maar dan is de rit een stuk zwaarder. De stijgingspercentages in deze richting zijn hoger wat het uitdagender maakt.

Reageer op dit artikel:

Wil je een nieuwe fietstrainer? Fietstrainer bij bol kan je ook altijd overwegen. Deze link brengt je naar alle beschikbare fietstrainers. Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Categorieën