Routebouwer van strava

(Last Updated On: 01/06/2021)

Strava heeft een ingebouwde routebouwer. Je kan hiermee zelf je routes ontwerpen om later te gebruiken. De routebouwer is beschikbaar via de website maar er is ook een versie van de routebouwer beschikbaar in de app van Strava. De Routebouwer valt vanaf 18 mei 2020 onder de betalende onderdelen van Strava. Hoe kan je een route maken in Strava?

Strava routebouwer

Online routebouwer via de website van strava

De routebouwer kan je bereiken als je bent ingelogd op je strava-account via dashboard – mijn routes. Je krijgt dan een overzicht van de reeds opgeslagen routes om te fietsen of hardlopen.

Vanuit dit scherm kan een nieuwe route worden gemaakt. Je krijgt dan een kaart te zien met een aantal mogelijkheden.
Vooreerst kan je kiezen of je een route wil maken om te lopen of fietsen. Bij het aanmaken van een route wordt met de activiteit rekening gehouden.

strava routebouwer met hoogteprofiel

Het aanmaken van een route is heel gemakkelijk. Je moet enkel je vertrekpunt en eindpunt kiezen om een rit in lijn aan te maken. Een punt aanduiden doe je door links te klikken in de kaart op de gewenste plek.
Je kan natuurlijk meer dan één punt aanduiden om een bepaald parcours te volgen of bepaalde plaatsen zeker aan te doen. De voorgestelde route kan aangepast worden door te verslepen en een tussenpunt toe te voegen.

Strava Routebouwer - routevoorkeuren
Strava Routebouwer – routevoorkeuren

In het menu Routevoorkeuren links van de kaart kun je instellen hoe de route wordt gemaakt. De meest efficiënte of op basis van de meest populaire wegen. Dit zijn de routes en segmenten die het vaakst worden aangedaan door de gebruikers van Strava.

Een nadeel hiervan is dat strava de geen onderscheid maakt tussen racefiets of mtb. Je bent dus nooit helemaal zeker of alles wel verhard is.
Er zou in de toekomst een tool in de routebouwer komen waardoor je rekening kan houden met het soort ondergrond of oppervlak. Deze aanpassing is ondertussen toegevoegd en je kan nu kiezen tussen verhade en onverharde wegen. Je kan in het profiel ook zien hoeveel % er verhard en onverharde weg is.

strava routebouwer type oppervlak
strava routebouwer type oppervlak

Naast het type weg kan je ook keuze maken tussen maximaal, minimaal of elk hoogteverschil. Dit is ook een handige functie als je een route nodig wil met veel of juist weinig klimwerk.

enkele toffe tools in de routebouwer

De routebouwer heeft een aantal handige extra’s. in het menu kaartvoorkeuren dat je ook links van de kaart kan vinden.

Net boven het menu Kaartvoorkeuren kan je nog de handmatige modus gebruiken. Strava trekt dan gewoon een rechte tussen twee punten en houdt geen rekening met de wegen. Je krijgt ook een melding dat de berekening van hoogteverschillen kan afwijken van de werkelijkheid.

strava routebouwer kaartvoorkeuren
strava routebouwer kaartvoorkeuren

Via het menu kaartvoorkeuren aan de linker kant kan je de globale heatmap actief maken maar veel interessanter is het inschakelen van segmenten. Alle segmenten worden dan zichtbaar. Naargelang het inzoomen op de kaart krijg je meer lokale segmenten te zien. Je moet wel elke keer op vernieuwen klikken.
Deze optie maakt het heel eenvoudig om een segment in een route op te nemen. Voor KOM of QOM-jagers is dit een leuk extraatje.

Met de afstandsmarkeringen krijg je per tussenpunt de totaal afgelegde afstand te zien. Zo weet je ook hoeveel afstand er tussen bepaalde punten zit.

Wat is wel mis is een preview met de richtingsaanwijzingen om te navigeren. Dat zat in de vorige versie van de routebouwer wel verwerkt.

Onder de kaart kan je dan een samenvatting vinden van afstand, hoogteverschil en geschatte beweegtijd. Deze laatste is gebaseerd op basis van recente activiteiten. Na een aantal test lijkt er toch wel een afwijking te zijn als je veel vooral routes rijdt en een klim als route wil maken. De tijd is dan op zijn zachts gezegd redelijk optimistisch.

Het hoogteprofiel kun je ook onderaan vinden. Je moet dit wel op rechts open klikken op hoogteprofiel. Met het plusje kan je over het hoogteprofiel gaan en de info op die plek bekijken. Afstand, hoogte, stijgingspercentage en het type ondergrond op die plek.

Opslaan van een nieuwe route kan rechts boven. Daar kan je ook eventueel stappen ongedaan maken of de route wissen.
Opslaan van de route kan als openbaar of privé. Je kan ook een type aan de route geven. Weg op MTB en bij lopen weg of trail.

Routebouwer van strava in de app

De routebouwer is ook beschikbaar in de app van strava. Het is wel een afgeslankte versie die heel eenvoudig in gebruik is. Om een nieuwe route aan te maken moet je naar je profiel – routes. In de nieuwe versie van de app kan je alle routes en kaarten vinden onder kaarten onderaan je scherm. In kaarten kies je routes. Je komt dan in een scherm met een paar voorstellen voor een route vanaf je huidige locatie. Maar daarover later meer. Onderaan “je eigen route tekenen” kiezen om een route te maken volgens je eigen voorkeuren.

Ook hier krijg je een kaart te zien maar met minder opties. Het aanmaken van een route is ook hier heel eenvoudig. Links onder het pennetje selecteren en vanaf het vertrekpunt een route tekenen die je ongeveer wil. De app zorgt dan voor een route. Deze route kan je bewaren en exporteren naar een ander GPS-toestel zoals een Garmin.
Strava Art wordt met deze functie wel een stuk eenvoudiger. Bij nader inzien is Strava Art toch nog een hele opgave. De figuur die je wil tekenen zal niet altijd haalbaar zijn. Hoe groter de afstand, hoe meer kans op een mooie figuur.

Snel een route maken in strava.

Je kan er ook voor kiezen Strava een route te laten maken voor je in het eerste scherm van routes. Je krijgt 3 voorstellen tot routes vanaf je huidige locatie. Het zijn altijd rondritten. Bovenaan kan je een aantal zaken aanpassen om een andere route te laten maken. De locatie van vertrek en aankomst, wil je een route om te wielrennen of hardlopen, de afstand, vlakke route of meer hoogtemeters en het soort ondergrond. Verharde weg of onverharde weg.

Drie routes volgens je voorkeuren zullen voorgesteld worden. Van elke route kan je meer details bekijken in de vorm van een kaart en het profiel van de route. Je kan dan elke route opslaan en gebruiken in Strava of een ander compatibel toestel zoals een Garmin.

Snel een route in strava maken
Snel een route in strava maken

Route op basis van andere activiteiten.

Vaak krijgen we de beste ideeën voor nieuwe routes als we de activiteiten van onze vrienden zien. Daarom hebben we de knop ‘Route maken’ rechtstreeks op het activiteitenscherm geplaatst. Dus als je geïnteresseerd bent in het fiets- of hardlooptraject van een vriend(in), klik er dan op op het web, klik daarna op de knop ‘Route maken’ en het gps-traject wordt automatisch in Routes geladen. Je kunt het daarna aanpassen zoals je wilt en als je eigen route opslaan.

exporteren van de route

De mogelijkheid is er om de routes te exprteren naar een navigatietoestel . Dit kan als een tcx-bestand of gpx-bestand. Voor Garmin kan je ze gewoon importeren in Garmin connect bij koersen en opslaan als een nieuwe koers.

Je kan ze dan exporteren naar je toestellen en gebruiken om te navigeren.

Natuurlijk kan je de navigatie ook gebruiken in de app op je telefoon.

Routebouwer en dan virtueel rijden.

In veel training apps om te fietsen bestaat de mogelijkheid om een route virtueel te rijden. Je hebt dan een gps-file nodig van de route om deze te kunnen invoegen in de software die je gebruikt.

De Tacx Training App heeft deze optie. Deze heb ik het al zelf getest. Je kan de route dan virtueel rijden met de hulp van een 3D kaart.

In Rouvy bestaat deze mogelijkheid ook.Ik heb al wel een route gemaakt door een andere gebruiker gereden maar nog niet zelf gemaakt. Dat is nog iets om eens te testen en een route van Gran Canaria opnieuw te beleven. Over mijn ervaring met de route kan je lezen in het artikel “Virtueel fietsen in Gran Canaria”.

Bij Bkool is er ook een mogelijkheid om een GPX-file te gebruiken. Ik heb dit zelf nog niet geprobeerd en kan dus niet zeggen hoe het werkt en wat het resultaat is. Ondertussen heb ik deze optie ook al geprobeerd in Bkool met een route gemaakt in de routebouwer. De GPX file is dan gebruikt om een 3D route te maken in Bkool. Wil je meer weten lees dan “Je eigen 3D route maken in Bkool”.

Zelfs in Zwift is het mogelijk. Je kan een workout maken op basis van een GPX-file via what’s on Zwift. Het is dan een workout op basis van weerstand die je in de gewone omgeving van Zwift zal afwerken.


Nog opmerkingen, vragen of aanvullingen bij dit artikel dan kun je die in de reacties onder vermelden.

Andere opmerkingen, een idee voor een artikel of wil je zelf een artikel schrijven dan mag je dit melden via het contactformulier.

2 reacties

  1. SportSport
  2. Hallo,
    Hoe krijg je het scherm met de voorstellen van routes? Ik kan wel zelf een route uittekenen maar ik kan niet bv., zoals in Garmin, 80 km ingeven en dan 3 voorstellen krijgen. Het scherm met routes in de rode balk bovenaan, krijg ik niet te zien. Ook op de app lukt het mij niet. Scherm blijft blanco.
    Ter info, ik ben wel Strava abonnee.
    Het zou fijn zijn mocht je mij hier even mee kunnen helpen.
    Alvast bedankt!
    Maurice

    1. De app van strava heeft onlangs een kleine facelift gekregen. De routebouwer is nu bereikbaar via kaarten onderaan het scherm en dan routes. Je krijgt dan een aantal voorstellen. Voorkeuren kan je bovenaan het scherm aanpassen.

Reageer op dit artikel:

Wil je een nieuwe fietstrainer? Fietstrainer bij bol kan je ook altijd overwegen. Deze link brengt je naar alle beschikbare fietstrainers. Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Categorieën