Rouvy, virtueel indoor fietsen op echte wegen

(Last Updated On: 01/08/2023)

Met de organisatie van de virtuele Ronde van Zwitserland is mijn aandacht getrokken door Rouvy. Waarom eens niet testen?
Rouvy is een app die je de mogelijkheid geeft virtueel indoor te fietsen op echte wegen. Er is een grote verscheidenheid aan routes. Klimmen in de Alpen, een vlakke rit. Het kan allemaal.

Een korte uiteenzetting van mijn eerste ervaring en installatie van Rouvy.

Twee weken gratis testen van Rouvy

Rouvy biedt je de mogelijkheid om hun platform twee weken lang gratis te testen, zonder dat je daarvoor enige betaalinformatie hoeft te verstrekken. Deze proefperiode is bij uitstek geschikt om te ontdekken hoe goed Rouvy samenwerkt met de hardware die je reeds in je bezit hebt. Of je nu een doorgewinterde fietser bent die een nieuwe trainingsapp wil uitproberen, of een beginner die wil zien of virtueel fietsen bij je past, deze proefperiode biedt je de kans om dat te doen zonder enige financiële verplichting.

Na deze proefperiode van twee weken kun je ervoor kiezen om een abonnement te nemen. Volgens de website van Rouvy is de prijs voor een dergelijk abonnement €12,00 per maand. Maar het wordt nog beter: dit abonnement biedt niet alleen toegang voor jou, maar ook voor twee extra gebruikers. Dit kan bijzonder nuttig zijn als je met vrienden of familieleden wilt trainen. Zo kun je samen de virtuele fietswereld van Rouvy verkennen en tegelijkertijd werken aan je conditie.

Wat heb je nodig voor Rouvy AR

Om volledig gebruik te kunnen maken van alles wat Rouvy te bieden heeft, is de eerste stap het opzetten van een geschikte fiets op een fietstrainer. De ideale keuze zou een ‘smart direct drive’ fietstrainer zijn. Modellen zoals de Tacx Neo, Tacx Flux, Wahoo Kickr of andere soortgelijke direct-drive trainers zijn zeer populair. Deze apparaten zijn niet alleen in staat om een zeer realistische fietservaring te bieden, maar ze staan ook bekend om hun nauwkeurige vermogensmeting. Ze geven je het gevoel dat je daadwerkelijk op de weg fietst, zelfs als je in de comfort van je eigen huis bent.

Maar als je op zoek bent naar een wat goedkopere optie, kan een ‘wheel-on’ smart trainer een goed alternatief zijn. Deze trainers zijn over het algemeen wat voordeliger, maar het moet wel gezegd worden dat ze een iets minder realistisch fietsgevoel bieden dan hun direct-drive tegenhangers. Ze zijn echter nog steeds uitstekend voor een degelijke indoor trainingssessie.

Mocht je geen smart trainer hebben, dan is er nog geen reden tot paniek. Het is nog steeds mogelijk om je workout te voltooien met behulp van sensoren op je fiets die snelheid of vermogen meten. Let op, bij deze setup zal er geen automatische aanpassing van de weerstand zijn, maar je kunt nog steeds je voortgang bijhouden en doelen stellen.

Installatie en eerste gebruik

Je kunt je aanmelden via de website van Rouvy, waar je ook alle verschillende manieren kunt vinden om de app te gebruiken. Rouvy biedt een breed scala aan applicaties voor verschillende apparaten, waaronder Mac, Apple TV, iOS, Windows en Android. Naast de reguliere app, zijn er ook speciale apps zoals Rouvy Workouts en een Route Editor, waarmee je je eigen routes kunt creëren.

In mijn geval heb ik ervoor gekozen om de Android-app te gebruiken en heb deze geïnstalleerd op mijn smartphone, een redelijk eenvoudig Asus-model met Android 8.0.0. De app staat bekend als Rouvy AR en de installatie verliep soepel. Je kunt inloggen met de gebruikersgegevens die je hebt ingevoerd bij het aanmaken van je account.

Na het inloggen beland je in het hoofdscherm van Rouvy AR. Dit is het startscherm waar je toegang krijgt tot alle functies van de app. Vanaf hier kun je beginnen met het plannen van je trainingen, het verkennen van verschillende routes, en nog veel meer. De mogelijkheden met Rouvy zijn bijna eindeloos, en het is allemaal binnen handbereik via deze gebruiksvriendelijke app.

Algemeen scherm Rouvy AR

Koppelen van de fietstrainer

Het koppelen van de trainer kan via het kadertje links boven. Je komt dan in het scherm om de trainer te koppelen of eventuele andere sensoren koppelen.

smartphone

Eventueel kan je ook rechts boven naar het menu gaan en daar sensoren selecteren. Je komt dan op hetzelfde scherm terecht.

Menu in Rouvy AR

Het koppelen van de Tacx Neo met de Rouvy AR-app verliep soepel. Ik merkte echter op dat ik bij een tweede gebruik de Tacx Neo eerst moest verwijderen uit de Bluetooth-verbindingen op mijn smartphone en vervolgens opnieuw moest toevoegen, voordat er weer verbinding werd gemaakt met Rouvy AR. Het is belangrijk om er altijd voor te zorgen dat je smart trainer niet al via Bluetooth is verbonden met een ander apparaat wanneer je probeert verbinding te maken. Je kunt meer lezen over het oplossen van verbindingsproblemen met fitnessapparaten in ons aparte artikel hierover.

Hoewel de Ant+ technologie ook zou werken, is hiervoor wel een extra dongle nodig die het signaal kan ontvangen. Bluetooth is over het algemeen een gebruiksvriendelijker optie, aangezien bijna alle nieuwe computers, smartphones en dergelijke al standaard zijn uitgerust met Bluetooth. Het gebruik van Bluetooth maakt het proces dus een stuk eenvoudiger en toegankelijker.

In-ride setting van Rouvy

In het menu kun je ook de ‘in-ride’ instellingen vinden. Deze kun je zowel hier als tijdens het rijden aanpassen. Alle instellingen zijn vrij intuïtief, en ik heb er zelf nog niet uitgebreid mee geëxperimenteerd.

Het is echter wel belangrijk om te weten dat het ‘Reality Level’ niet alleen het klimgevoel tot het gekozen percentage zal reduceren, maar ook de snelheid zal verhogen. Als je bijvoorbeeld een helling van 10% beklimt en het ‘Reality Level’ is ingesteld op 50%, dan zal de helling aanvoelen alsof deze slechts 5% is en zal je snelheid ook overeenkomen met die op een helling van 5%. Dit is een aanzienlijk verschil met andere platforms zoals Zwift of RGT, waar je snelheid nog steeds overeen zou komen met een helling van 10%, ongeacht de instelling van het ‘Reality Level’.

In-ride settings deel 1
In-ride settings deel 2

Keuze van de routes

Binnen Rouvy heb je de keuze uit een groot aantal routes. Deze routes kunnen worden onderverdeeld in twee hoofdcategorieën. Enerzijds heb je de ‘augmented reality’-routes, waarbij je naar een video van de route kijkt die voortgaat op basis van jouw snelheid. Je ziet dus daadwerkelijk de beelden van de weg waarop je virtueel aan het fietsen bent. Het geeft je het gevoel alsof je daadwerkelijk op die locatie bent, wat de ervaring nog meeslepender en realistischer maakt.

augmented reality- virtueel fiets in Rouvy
augmented reality- virtueel fiets in Rouvy AR

Naast de ‘augmented reality’-routes, zijn er ook routes waarbij je voortgang wordt getoond op een Google Maps-kaart met satellietbeelden. Omdat de afbeeldingen van een aanzienlijke afstand zijn genomen, zijn er echter weinig details zichtbaar. Deze functie was ook al aanwezig in eerdere versies van de Tacx-software. Met deze software kon je je eigen route omzetten naar een rit en je voortgang volgen via een Google Maps-kaart. Ik weet echter niet of deze functie nog steeds beschikbaar is in de huidige Tacx-app, aangezien ik deze al een tijdje niet meer heb gebruikt.

vordering via google maps in Rouvy AR

Beide typen routes functioneerden redelijk soepel. Af en toe was er een kleine hapering, maar het is goed mogelijk dat dit meer aan mijn smartphone lag dan aan Rouvy zelf.

Bij het gebruik van de ‘augmented reality’-modus heb je overigens ook de mogelijkheid om over te schakelen naar de Google Maps-kaart. Dit biedt je een andere perspectief en kan een leuke afwisseling zijn tijdens je rit. Het geeft je ook een goed idee van je progressie op een grotere schaal, waardoor je een beter beeld krijgt van de afstanden die je aflegt tijdens je virtuele fietsritten.

Info op het scherm bij het fietsen

Tijdens je rit wordt er een schat aan informatie weergegeven op je scherm. Linksboven kun je gegevens vinden zoals het vermogen, de hartslag, het aantal omwentelingen, het vermogen in verhouding tot je lichaamsgewicht (W/kg), het percentage van je FTP (Functional Threshold Power) en de snelheid. Direct daaronder zie je een gedetailleerd overzicht van het stuk route dat voor je ligt, inclusief de hellingpercentages. Ik schat in dat dit overzicht de komende 100 meter van de route weergeeft.

In het midden van je scherm kun je de video van de route volgen of je voortgang op de kaart bijhouden. Rechtsboven op het scherm bevindt zich een knop om te pauzeren en om het ‘in-ride’ menu te openen.

Onderaan het scherm vind je tenslotte het hoogteprofiel van de gehele rit. Hier kun je ook zien waar je je op de route bevindt en hoeveel afstand je al hebt afgelegd. Helemaal rechts wordt de totale afstand van de route aangegeven. Al deze informatie draagt bij aan een rijke en informatieve rijervaring, waardoor je je prestaties op de voet kunt volgen en je trainingen optimaal kunt aanpassen.

In ride menu Rouvy AR

Het ‘in-ride’ menu dat je tijdens het rijden ziet, verschilt enigszins van het startscherm. In dit menu kun je wisselen tussen de video en de kaartweergave. Je kunt ook andere renners opsporen die dezelfde route rijden of je statistieken over de rit tot nu toe raadplegen, zoals het gemiddelde vermogen, de gemiddelde snelheid, enzovoort. De ‘in-ride’ instellingen kunnen vanuit dit menu ook worden aangepast, dus je kunt het ‘Reality Level’ zelfs tijdens je rit aanpassen.

Dit menu biedt dus een scala aan opties en flexibiliteit tijdens je rit, zodat je je ervaring kunt aanpassen aan je persoonlijke voorkeuren of trainingsbehoeften. Of je nu je prestaties wilt monitoren, andere renners wilt vinden of gewoon wilt switchen tussen verschillende weergaven, het ‘in-ride’ menu maakt het allemaal mogelijk.

in-ride menu tijden het rijden

Info na het fietsen

Wanneer je je rit beëindigt, krijg je de mogelijkheid om een ‘cooldown’ te doen. Deze cooldown wordt ook als een aparte activiteit geregistreerd in je activiteitenkalender. Dit is een handige functie die je helpt om je trainingen volledig te volgen, inclusief de belangrijke cooldown-fase, die essentieel is voor een effectief herstel na je rit. Het maakt het ook gemakkelijker om je totale trainingstijd bij te houden, inclusief zowel de intensieve rit als de minder intensieve cooldown-periode.

overzicht van de gereden rit in Rouvy AR

Rit bewaren en uploaden naar Strava

Na het voltooien van je rit worden de gegevens opgeslagen op de servers van Rouvy. Je kunt deze gegevens vervolgens raadplegen via de Rouvy-app of -website. Nadat de gegevens zijn opgeslagen, kun je deze ook verzenden naar andere platforms, zoals Strava en TrainingPeaks. Het is belangrijk op te merken dat deze overdracht handmatig moet worden uitgevoerd na elke rit. Tot op heden heb ik nog geen manier gevonden om dit proces te automatiseren. Het zou een handige functie zijn om te hebben, dus ik blijf zoeken naar een mogelijke oplossing.

verzenden van gegevens van Rouvy naar Strava

Tijdens mijn eerste ritten met Rouvy merkte ik dat het opslaan van ritgegevens op de Rouvy-server vrij lang duurde. Na wat online zoeken, kwam ik verschillende berichten tegen in fora waarin mensen aangaven hetzelfde probleem te ervaren of te hebben ervaren. Echter, mijn meest recente rit werd direct opgeslagen. Ik ben niet zeker van de oorzaak van dit probleem en of het te maken heeft met de drukte op de server, het type rit of iets anders.

Mocht iemand ervaring hebben met dit probleem of enig inzicht hebben in de mogelijke oorzaken, dan hoor ik het graag. Laat gerust je opmerkingen achter onder dit artikel.

Infofilmpjes van Rouvy

https://www.youtube.com/watch?v=Ri_M-AesRV0&list=PLwwCbqxd7s13lBZTY2g1x0emDow_nI0cU&index=2
Rouvy AR installatie en gebruik
https://www.youtube.com/watch?v=RP4ypwA3fVE&list=PLwwCbqxd7s13lBZTY2g1x0emDow_nI0cU&index=11
Algemenen info over Rouvy

Enkele bevindingen m.b.t. Rouvy AR

Er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen Rouvy en Zwift, met name de manier waarop het ‘Reality Level’ werkt. Een van de meest opvallende verschillen is het ontbreken van een ‘draft’-effect in Rouvy. In Zwift draagt dit aanzienlijk bij aan een realistischer wedstrijd- of groepsritgevoel. Elk evenement in Rouvy is in feite een tijdrit waarin het geleverde vermogen een cruciale rol speelt. Dit is echter veranderd sinds het voorjaar van 2021, toen Rouvy het ‘drafting’-effect introduceerde. Je krijgt nu een indicatie op het scherm van het aantal watt dat je bespaart en dit kan worden aangepast aan het percentage dat je bespaart door in iemands wiel te rijden.

Ik heb, naast het rijden van twee ritten in de virtuele Ronde van Zwitserland, ook een rit op Gran Canaria gedaan om een vergelijking te kunnen maken met een werkelijk gereden rit. Het gevoel was vrij vergelijkbaar, vooral bij het klimmen. De gemiddelde snelheid was ongeveer 10% hoger dan in het echt, wat waarschijnlijk te wijten is aan de hoge afdalingssnelheden. Over afdalen gesproken, het lijkt erop dat de maximale snelheid op 72 km/u is ingesteld – ik ben er nog niet in geslaagd om sneller te dalen.

Al deze ervaringen waren met een Tacx Neo trainer, die op zichzelf al zeer goed presteert. Vergeleken met mijn vorige trainer, een Tacx Bushido, biedt de Tacx Neo een aanzienlijk realistischere ervaring.

Toen ik Zwift gebruikte de dag na het gebruik van Rouvy, moest ik eerst de Tacx Neo loskoppelen in Rouvy AR voordat ik hem kon verbinden met Zwift.

Het virtueel fietsen op echte wegen heeft zeker zijn charme, maar de huidige avatars die gebruikt worden in Rouvy kunnen nog wel wat verbeteringen gebruiken.

Blijf ik Rouvy gebruiken?

Ik ben nog niet helemaal zeker of ik Rouvy in de toekomst zal blijven gebruiken. De voornaamste reden hiervoor is dat ik al een abonnement heb op Zwift. Het hebben van twee abonnementen op dergelijke diensten lijkt me misschien een beetje te veel van het goede, maar ik twijfel nog. De tijd heeft echter laten zien dat ik toch de voorkeur geef aan Zwift en Rouvy wat minder gebruik.

Als ik geen abonnement op Zwift zou hebben, zou ik Rouvy zeker blijven gebruiken. Het toevoegen van filmbeelden geeft een extra dimensie aan het fietsen, hoewel dit concept op zich niet nieuw is. Ik gebruikte deze functie al in de oude Tacx-software, waar je nog CD’s moest kopen van de route die je wilde rijden. Rouvy voegt echter iets extra’s toe met de mogelijkheid om wedstrijden te rijden, wat in de oude Tacx-software niet mogelijk was.

Nog enkele veelgestelde vragen (FAQ’s) over Rouvy

  1. Wat is Rouvy? Rouvy is een virtueel trainingsplatform dat indoor fietsen naar een hoger niveau tilt door real-world video’s en geavanceerde augmented reality technieken te gebruiken.
  2. Hoeveel kost een abonnement op Rouvy? Na een gratis proefperiode van twee weken kost een abonnement op Rouvy €12,00 per maand.
  3. Welke apparaten zijn compatibel met Rouvy? Rouvy is compatibel met Mac, Apple TV, iOS, Windows en Android apparaten. Bovendien werkt het met alle gangbare smart trainers.
  4. Wat is het ‘Reality Level’ in Rouvy? Het ‘Reality Level’ is een instelling in Rouvy die het gevoel van de rit, zoals klimmen en dalen, aanpast. Het beïnvloedt ook de snelheid die je ziet tijdens je rit.
  5. Kan ik Rouvy en Zwift tegelijk gebruiken? Je kunt beide platforms gebruiken, maar niet tegelijkertijd. Dit komt omdat je smart trainer niet tegelijkertijd met meerdere apps kan verbinden via Bluetooth.
  6. Biedt Rouvy een ‘drafting’-effect? Ja, Rouvy introduceerde het ‘drafting’-effect in het voorjaar van 2021. Je krijgt een indicatie op het scherm van het aantal watt dat je bespaart als je in iemands wiel rijdt.
  7. Hoe kies ik een route in Rouvy? Er zijn honderden routes beschikbaar in Rouvy. Je kunt kiezen uit ‘augmented reality’-routes, waar je naar een video van de route kijkt, of routes die je voortgang op een Google Maps-kaart tonen.
  8. Kan ik mijn eigen routes maken in Rouvy? Ja, naast de bestaande routes, biedt Rouvy ook een Route Editor, waarmee je je eigen routes kunt creëren.
  9. Hoe kan ik mijn ritgegevens van Rouvy overdragen naar andere platforms? Nadat je ritgegevens zijn opgeslagen op de Rouvy-server, kun je deze verzenden naar andere platforms zoals Strava en TrainingPeaks. Deze overdracht moet echter handmatig worden uitgevoerd na elke rit.
  10. Kan ik mijn ritgegevens van Rouvy zien op andere apparaten? Ja, nadat je rit is opgeslagen, kun je de gegevens bekijken via de Rouvy-app of -website op elk gewenst apparaat.
  11. Wat gebeurt er als mijn rit lang duurt om op te slaan op de Rouvy-server? Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals drukte op de server of problemen met je internetverbinding. Als dit vaak gebeurt, raden we aan om de Rouvy klantenservice te raadplegen.
  12. Kan ik mijn trainingen personaliseren in Rouvy? Ja, Rouvy biedt de mogelijkheid om gepersonaliseerde trainingen te creëren, gebaseerd op je eigen fitnessniveau en trainingsdoelen.
  13. Biedt Rouvy ook een multiplayer modus? Ja, je kunt deelnemen aan races of groepsritten met renners van over de hele wereld. Je kunt ook je vrienden uitdagen voor een virtuele rit.
  14. Kan ik mijn prestatiegegevens bijhouden in Rouvy? Ja, Rouvy houdt je prestatiegegevens bij, zoals snelheid, afstand, vermogen en hartslag, waardoor je je voortgang over tijd kunt volgen en je trainingen kunt aanpassen.
  15. Is er een leeftijdsbeperking voor het gebruik van Rouvy? Voor de veiligheid van jongere gebruikers moet je 13 jaar of ouder zijn om een account aan te maken bij Rouvy.
  16. Wat als mijn internetverbinding tijdens een rit verbroken wordt? Als je internetverbinding tijdens een rit verbroken wordt, zal Rouvy je voortgang tot aan de onderbreking opslaan. Wanneer de verbinding hersteld is, kun je verdergaan waar je gebleven was.
  17. Is er een manier om mijn rit op te pauzeren? Ja, Rouvy heeft een pauzeknop die je tijdens je rit kunt gebruiken. De tijd die je pauzeert wordt niet meegerekend in de totale rit tijd.
  18. Kan ik de routes van Rouvy in het echt rijden? Ja, de routes van Rouvy zijn gebaseerd op echte locaties wereldwijd, dus je zou dezelfde routes ook in het echt kunnen rijden.

10 reacties

  1. SportSport
  2. Tijdens het klimmen heb ik een 3sec vertraging voor ik daadwerkelijk weerstand voel op mijn smarttrainer (stages sb20) is dit aan te passen zodat ik meteen aan het begin van de klim weerstand voel.

  3. Ik heb een Garmin 820 hartslagband maar krijg deze niet te zien in Rouvy. Wat doe ik fout, of moet ik een dongel hiervoor hebben?

    1. Als de hartslagband alleen met ant+ werkt, heb je nog een afzonderlijke dongle nodig. Je kunt ook een hartslagband kopen die ant+ en bluetooth ondersteund.

    1. Dank om dit te melden. Bij het schrijven van dit artikel was er geen drafting in Rouvy en ik heb al een tijdje Rouvy niet gebruikt. Ik pas het artikel aan.

  4. dank je wel voor je objectieve verslag. Ik heb zojuist mijn eerste rit gemaakt op Rouvy na enkele jaren Swift gebruikt te hebben. Ik twijfel inderdaad ook. Ik vind het n groot nadeel dat ik mijn gegevens niet dan uploaden naar Garmin connect. Of is deze mogelijkheid er wel ?

Reageer op dit artikel:

Wil je een nieuwe fietstrainer? Fietstrainer bij bol kan je ook altijd overwegen. Deze link brengt je naar alle beschikbare fietstrainers. Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Categorieën