Rouvy, virtueel indoor fietsen op echte wegen

(Last Updated On: 13/01/2022)

Met de organisatie van de virtuele Ronde van Zwitserland is mijn aandacht getrokken door Rouvy. Waarom eens niet testen?
Rouvy is een app die je de mogelijkheid geeft virtueel indoor te fietsen op echte wegen. Er is een grote verscheidenheid aan routes. Klimmen in de Alpen, een vlakke rit. Het kan allemaal.

Een korte uiteenzetting van mijn eerste ervaring en installatie van Rouvy.

Twee weken gratis testen van Rouvy

Je kunt Rouvy gratis testen gedurende twee weken zonder dat je betalingsgegevens moet opgeven. Deze gratis periode geeft je de ideale gelegenheid om te kijken dat Rouvy kan samenwerken met de hardware die je hebt.
Na de periode van twee weken kun je een abonnement nemen voor €12,00 volgens de website van Rouvy. Je hebt ook de mogelijkheid om in hetzelfde abonnement nog twee extra gebruikers te hebbe

Wat heb je nodig voor Rouvy AR

Natuurlijk heb je een fiets nodig die je kan installeren op een fietstrainer. Bij voorkeur is dit een smart direct drive fietstrainer zoals de Tacx Neo, Tacx Flux, Wahoo Kickr of een andere direct drive trainer.
Een weel on smart trainer is ook een optie. Deze hebben over het algemeen wel een minder realistisch gevoel maar kosten minder.

Heb je geen smart trainer dan is nog niet alles verloren. Er kan ook verbonden worden met sensoren op je fiets die de snelheid of vermogen meten. bij dit soort trainers zal er wel geen automatische aanpassing van de weerstand zijn .

Op de website van Rouvy is er een lijst met compatibele fietstrainers. Alle gangbare smart trainers kan je gebruiken met Rouvy.

Installatie en eerste gebruik

Aanmelden kan via de website van Rouvy. Daar kan je ook alle mogelijkheden vinden om de app te gebruiken. Er is een App voor mac, Apple TV, IOS, Windows en Android. Naast de gewone App is er ook een Rouvy workouts en een Route editor om je eigen routes te maken.

Ik heb het bij de App voor Android gehouden en en deze geïnstalleerd op de smartphone. Een redelijk eenvoudig model van Asus met een Android 8.0.0. Rouvy AR is de benaming van de App. Installatie liep vlot en je kan je aanmelden met de gebruikersgegevens die je hebt opgegeven bij het aanmaken van je account.

Je komt dan in het hoofdscherm van Rouvy AR.

Algemeen scherm Rouvy AR

Koppelen van de fietstrainer

Het koppelen van de trainer kan via het kadertje links boven. Je komt dan in het scherm om de trainer te koppelen of eventuele andere sensoren koppelen.

Eventueel kan je ook rechts boven naar het menu gaan en daar sensoren selecteren. Je komt dan op hetzelfde scherm terecht.

Menu in Rouvy AR

Het verbinden van de Tacx Neo verliep vlot. Ik heb wel bij een tweede gebruik hem eerst moet verwijderen in de het scherm van de Bluetooth verbindingen van de smartphone en terug toevoegen voor hij verbinding maakte met Rouvy AR. Om een smart trainer te verbinden moet je er altijd voor zorgen dat hij al niet verbonden is via Bluetooth met een ander apparaat. Je kan meer lezen in ons artikel over problemen om een fitnestoestel te verbinden.

Ant+ zou ook werken maar dan heb je een extra dongle nodig die het signaal kan ontvangen. Bluetooth is toch gebruiksvriendelijker omdat alle nieuwe computers, smartphones en dergelijk voorzien zijn van Bluetooth.

In-ride setting van Rouvy

In het menu heb je ook de in-ride settings. Deze kan je hier aanpassen maar ook tijdens het rijden. Alle settings zijn redelijk duidelijk en ik heb er ook nog niet veel meet getest.

Wel is het van belang te weten dat de Reality level niet alleen het gevoel van klimmen zal verminderen tot het gekozen percentage maar dat de snelheid ook zal toenemen. Als je een helling van 10% hebt en het “Reality Level” is gezet op 50% zal deze als 5% voelen maar zal je snelheid ook zijn zoals op een helling van 5%. Dit is een groot verschil met bijvoorbeeld Zwift of RGT waar de snelheid nog altijd zal zijn zoals op een helling van 10%.

In-ride settings deel 1
In-ride settings deel 2

Keuze van de routes

Er zijn een groot aantal routes waar je uit kan kiezen. Er zijn twee grote groepen. De augmented reality routes waar je naar een film van de route kijkt die vordert volgens je snelheid. Je ziet dus de beelden van de weg waarop je virtueel aan het fietsen bent.

augmented reality- virtueel fiets in Rouvy
augmented reality- virtueel fiets in Rouvy AR

Naast deze zijn er ook routes die je vorderingen tonen op een kaart van google maps met satellietbeelden. De afstand is wel redelijk ver dus zijn er weinig details te zien. Dit was vroeger ook al mogelijk in de software van tacx. Je kon dan ook een eigen route omzetten naar een rit en je vordering volgen via een kaart van google maps. Ik weet niet of dit nu nog kan met de app van Tacx aangezien ik deze al lang niet meer heb gebruikt.

vordering via google maps in Rouvy AR

Beiden werkten redelijk vlot. Af en toe heb je een hapering maar dat kan meer aan mijn smartphone liggen dan aan Rouvy.

In de Augmented reality modus heb je ook de mogelijkheid om over te schakelen naar de kaart in google maps.

Info op het scherm bij het fietsen

Natuurlijk krijg je een boel info op het scherm tijdens je rit. Links boven kan je het vermogen, hartslag, omwentelingen, W/kg op percentage Ftp en de snelheid vinden. Net onder zie je een detail van de route die voor je ligt met percentages van de weg. Ik schat dat dit de volgende 100 meter zijn.

centraal kan je dan de film of vordering op de kaart volgen.
Rechts boven heb je een toets om te pauzeren en het in-ride menu.

onderaan heb je dan als laatste het profiel van de hele rit. Hier kan je ook je plek op de route zien en de afgelegde afstand. Helemaal rechts staat de totale afstand van de route.

In ride menu Rouvy AR

Het in-ride menu tijdens het rijden is een beetje anders dan in het startscherm. Je kan hier wisselen tussen e video en de kaart. Ok kan je eventuele andere renners dezelfde rit rijden vinden of je statistieken raadplegen over de hele rit tot het punt waarop je gekomen bent. Het gemiddelde vermogen, snelheid, enz. De in-ride settings kunnen hier ook aangepast worden. Je kan dus het reality level tijdens het rijden aanpassen.

in-ride menu tijden het rijden

Info na het fietsen

Bij het stoppen krijg je de kans een coodown te doen. Dit wordt ook als een afzonderlijke activiteit bijgehouden in je activiteitenkalender.

overzicht van de gereden rit in Rouvy AR

Rit bewaren en uploaden naar Strava

Na het afsluiten wordt je rit bewaard op de servers van Rouvy en kan je de gegevens raadplegen via de app of website van Rouvy. Eeens bewaard kan je de gegevens van de rit ook verzenden naar strava en een paar andere zoals Trainingpeaks. Dit moet wel manueel gebeuren na elke rit of ik heb nog niet gevonden hoe dit automatisch kan.

verzenden van gegevens van Rouvy naar Strava

Bij mijn eerste ritten in Rouvy duurde het heel lang voor deze opgeslagen werden op de server van Rouvy. Online vind ik een aantal posts in fora van mensen die ook dit probleem hebben of hebben gehad. Mijn laatste rit was echter dadelijk bewaard. Geen idee wat de oorzaak was en of het al dan niet te maken heeft met drukte op de server, soort rit of iets anders.
Als jullie hier ervaring mee hebben hoor ik het graag in de reacties onder dit artikel.

Infofilmpjes van Roucy

Rouvy AR installatie en gebruik
Algemenen info over Rouvy

Enkele bevindingen m.b.t. Rouvy AR

Naast hoe het reality level werkt zijn er nog wel enkele andere verschillen met Zwift. Een van de grote is dat er geen draft effect is. In Zwift geeft dit toch een veel realistischer wedstrijd of groepsrit gevoel. Elke wedstrijd in Rouvy is dus een tijdrit waarin het vermogen veel belang heeft.
Dit is ondertussen achterhaald want Rouvy heeft in het voorjaar van 2021 drafting toegevoegd. Je krijgt een aanwijzing op het scherm van het aantal uitgespaarde watts. Je kunt dit aanpassen naar het percentage dat uitgespaard wordt door in het wiel te zitten.

Ik heb naast twee riten van de virtuele ronde van Zwitserland ook een rit gereden op Gran Canaria om een vergelijking te hebben met een echt gereden rit. Dat viel erg mee. Het gevoel was gelijkaardig en dan vooral bij het klimmen. De gemiddelde snelheid was een kleine 10 procent hoger dan de werkelijkheid. Ik denk dat de snelheid van het dalen hier een grote rol in speelt. Bochten vertragen je niet zoals vaak het geval is bij indoor fietsen.
Over dalen gesproken. De maximumsnelheid lijkt op 72 km/u te liggen. Sneller dalen is me nog niet gelukt.

Dit is bij het gebruik van een Tacx Neo die op zich al een heel goede fietstrainer is. In vergelijking met mijn vorige fietstrainer, een Tacx Bushido, is biedt de Tacx Neo een veel realistischere ervaring..

Bij het gebruik van Zwift de dag na Rouvy te gebruiken moest ik eerst de Tacx Neo ontkoppelen in Rouvy AR voor ik hem kon koppelen in Zwift.

Het virtueel fiets op echte wegen heeft wel een zekere aantrekkingskracht, maar de avatars die nu worden gebruikt, zijn nog voor verbetering vatbaar.

Blijf ik Rouvy gebruiken?

Of ik Rouvy in de toekomst ga blijven gebruiken weet ik nog niet zeker. De reden hiervoor is dan vooral het al hebben van een abonnement op Zwift. Twee is misschien een beetje veel van het goede of ook niet. De twijfel is groot. De tijd heeft uitgewezen dat ik toch Rouvy links heb laten liggen ten voordele van Zwift.

Zonder Zwift zou ik Rouvy zeker verder blijven gebruiken. Het geeft een extra dimensie aan het fietsen met de films terwijl dit zeker niet nieuw is. Ik gebruikte dit al in de oude software van tacx waar je nog CD’s moet kopen van de route die je wilde rijden. Rouvy geeft wel iets extra door de mogelijkheid tot rijden van wedstrijden. Dit was bij Tacx vroeger niet het geval.

10 gedachten over “Rouvy, virtueel indoor fietsen op echte wegen”

  1. SportSport
  2. Tijdens het klimmen heb ik een 3sec vertraging voor ik daadwerkelijk weerstand voel op mijn smarttrainer (stages sb20) is dit aan te passen zodat ik meteen aan het begin van de klim weerstand voel.

  3. Ik heb een Garmin 820 hartslagband maar krijg deze niet te zien in Rouvy. Wat doe ik fout, of moet ik een dongel hiervoor hebben?

    1. Als de hartslagband alleen met ant+ werkt, heb je nog een afzonderlijke dongle nodig. Je kunt ook een hartslagband kopen die ant+ en bluetooth ondersteund.

    1. Dank om dit te melden. Bij het schrijven van dit artikel was er geen drafting in Rouvy en ik heb al een tijdje Rouvy niet gebruikt. Ik pas het artikel aan.

  4. Jan Vervoort

    dank je wel voor je objectieve verslag. Ik heb zojuist mijn eerste rit gemaakt op Rouvy na enkele jaren Swift gebruikt te hebben. Ik twijfel inderdaad ook. Ik vind het n groot nadeel dat ik mijn gegevens niet dan uploaden naar Garmin connect. Of is deze mogelijkheid er wel ?

Reageer op dit artikel:

Populairste berichten van de laatste zeven dagen op hobbyfietser..
Wil je een nieuwe fietstrainer? Fietstrainer bij bol kan je ook altijd overwegen. Deze link brengt je naar alle beschikbare fietstrainers. Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen