schoenplaatjes voor Shimano SPD-SL – Welke kleur?

SPD-SL schoenplaatjes van Shimano
(Last Updated On: 02/01/2021)

Schoenplaatjes voor Shimano SPD-SL. Welke kleur moet je nu nemen? Schoenplaatjes voor pedalen van Shimano zijn onderverdeeld in twee types. Je hebt de SPD en SPD-SL. Voor de SPD-SL pedalen heb je schoenplaatjes in drie verschillen de kleuren. Vervanging is eenvoudig en de kosten niet hoog. Klik voor actuele prijzen van schoenplaatjes.

Shimane schoenplaatjes  SPD-SL - rode versie
Shimane schoenplaatjes SPD-SL – rode versie

Welke type schoenplaatjes moet ik bestellen?

De gele schoenplaatjes van Shimano
De gele schoenplaatjes van Shimano

Eerst moet je natuurlijk weten welke schoenplaatjes je gebruikt of gaat gebruiken. Bij Shimano heb je twee types van pedalen. Enerzijds is er de SDP met de bijhorende plaatjes. Dit zijn kleine plaatjes die ook kunnen weggewerkt worden in de schoenzool. Dit maakt het gemakkelijker om comfortabel te kunnen stappen of lopen met de fietsschoenen. Deze pedalen worden dan ook vooral gebruikt voor mountainbikes, crossfietsen of gravelbikes.

Naast de SPD heb je ook nog de SPD-SL. De schoenplaatjes voor deze schoenen zijn veel groter en maken stappen met de fietsschoenen veel moeilijker. Ze hebben wel een groter contactoppervlak met de pedalen en zijn daardoor stabieler en brengen de kracht beter over.

Klik voor actuele prijzen van schoenplaatjes bij aanbieders.

Welke kleur van schoenplaatjes zijn voor mij?

Schoenplaatjes SPD-SL blauwe versie

De meeste gebruikers zullen met de gele plaatjes rijden. Vaak worden deze standaard bij de pedalen geleverd. Het is dan logisch dat je deze gaat gebruiken en bij vervanging hetzelfde model zal bestellen of gaan kopen in je lokale fietswinkel. In veel kleinere fietswinkels zijn ook de gele gemakkelijk te verkrijgen.

Elke type schoenplaatje werkt op dezelfde manier en je zit bij alledrie goed vast in de pedalen.
Wat zijn nu de verschillen tussen de 3 types voor de SPD-SL pedalen en moet ik overwegen om eens een andere kleur te proberen?

Het grote verschil bij de schoenplaatjes zit hem in de speling die elk type heeft.

De gele schoenplaatjes van Shimano.

De gele schoenplaatjes voor de SPD-SL zijn dus de meest gebruikte en dus ook de meest verkochte. Zij geven je de meeste bewegingsvrijheid met de ingeklikte voet. Niet alleen heb je zijwaardse bewegingsvrijheid maar ook de neus van de schoen kan je nog bewegen. Zij geven dus redelijk veel comfort maar dit gaat dan ten koste van het efficient overbrengen van de kracht op de pedalen. De speling van de gele plaatjes is 6°

Het afstellen van de schoenplaatjes speelt bij de gele plaatjes iets minder rol omdat er die bewegingsvrijheid is. De kans op blessures of ongemakken door niet juist afgestelde plaatjes is veel kleiner.

Voor de meeste recreatieve fietsers is dit het plaatjes om te kiezen.

De blauwe schoenplaatjes SPD-SL.

De blauwe versie van de schoenplaatjes voor de SPD-SL zitten tussen de gele en de rode. Zij zijn ook de laatste toevoeging aan de schoenplaatjes. Met deze schoenplaatjes heb je nog een beetje bewegingsvrijheid. De neus van het plaatje zit vast maar de hiel heeft nog een beetje bewegingsvrijheid. Deze is beperkt tot 2° en het draaipunt ligt meer vooraan op het plaatje.

De overbrenging van kracht is een pak efficiënter dan bij de gele plaatjes. Het afstellen is nu wel belangrijk maar de bewegingsvrijgheid zorgt toch voor een zeker comfort.

Deze plaatjes zijn geschikt voor de serieuze wielertoerist die ook de ambitie heeft wedstrijden te rijden.

De rode schoenplaatjes van Shimano.

Tenslotte de rode schoenplaatjes. Deze geven geen bewegingsvrijheid. De voeten zit vast in de pedalen en er is helemaal geen speling. Zowel neus als hiel zitten vast.

De overbrenging van kracht naar de pedalen is optimaal. Keerzijde van de medaille is het inboeten aan comfort en de nood van een tot in de puntjes afgesteld schoenplaatje. Een foute astelling kan uitmonden in pijnlijke gewrichten en eventuele blesures.

De rode schoenplaatjes zijn dan ook vooral bedoeld voor geoefende wedstrijdfietsers die de nodige kennis en/of ondersteuning hebben om de juiste afstellingen te doen.

Wanneer moet je de schoenplaatjes vervangen?

Schoenplaatjes zijn onderhevig aan slijtage en moet dus af en toe vervangen worden. Wacht je hier te lang mee dan kan je een probleem krijgen bij het inklikken. Een lastig probleem om onderweg te hebben en met één niet ingeklikte voet verder te moeten.

Als je overdreven veel speling voelt of de gekleurde delen van de schoenplaatjes zijn weggesleten zijn de schoenplaatjes zeker aan vervanging toe. Best wacht je echter niet zolang om ze te vervangen.

Op de schoenplaatjes is er een markering die aangeeft wanneer ze aan vervanging toe zijn. Zie ondrstaande afbeelding.

wanneer schoenplaatjes vervangen
wanneer schoenplaatjes vervangen?

Het vervangen is geen moeilijke klus. Je hebt enkel een inbussleutel nodig. Soms zitten de schroeven redelijk vast maar met een beetje krachten komen ze wel los. Om dit te voorkomen doe je op de nieuwe bouten een klein beetje montagevet. Om de nieuwe schoenplaatjes op dezelfde positie vast te zetten kan je eventueel de omtrek van de oude aftekenen op de zool van de schoen.

Ik koop enkel nog schoenplaatjes van Shimano zelf en geen compatibele exemplaren. Ze zijn goedkoper maar slijten vaak sneller of sluiten iets minder goed aan. De montage ging ook iets minder vlot door iets kortere bouten. De keuze is natuurlijk aan jezelf en er zullen ook goede niet Shimano schoenplaatjes te vinden zijn.

Klik hier voor de actuele prijzen van de schoenplaatjes voor SPD-SL pedalen.


Nog opmerkingen, vragen of aanvullingen bij dit artikel dan kun je die in de reacties onder vermelden.

Andere opmerkingen, een idee voor een artikel of wil je zelf een artikel schrijven dan mag je dit melden via het contactformulier.

Reageer op dit artikel:

Wil je een nieuwe fietstrainer? Fietstrainer bij bol kan je ook altijd overwegen. Deze link brengt je naar alle beschikbare fietstrainers. Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Categorieën