segmenten van strava – de jacht naar een KOM of QOM

Strava KOM of QOM - segmenten van Strava
(Last Updated On: 10/12/2020)

De segmenten van strava zijn één van de toffe onderdelen in strava. Ze geven je de kans jezelf te vergelijken met anderen op je favoriete fietsroutes. KOM – King Of the Mountain en QOM – Queen Of the Mountain zijn ook onlosmakelijk verbonden met de segmenten.

De hoeveelheid aan segmenten is enorm, tot het absurde af. Iedereen kan een segment aanmaken en dit openbaar maken, zodat iedereen zijn tijd krijgt op dat stukje weg. Het is natuurlijk fijn dat je jezelf kan gaan vergelijken op sommige stukken, maar er is een oplossing om dit niet openbaar te maken.

Een segment is Strava’s term voor een specifieke sectie van een weg, klim of pad. Sporters op Strava kunnen segmenten van hun geüploade activiteiten creëren. Strava houdt je prestatie van elk segment bij, terwijl je rent of fietst, zodat je kunt zien welke vorderingen je boekt en je resultaten kunt vergelijken met andere sporters op Strava: je vrienden, plaatselijke sporters en zelfs topsporters. Maak zelf segmenten aan en kijk waar je in het klassement terecht komt.

Wat zijn segmenten van strava?

Segmenten zijn dus stukken route waarvoor strava je gegevens afzonderlijk zal weergeven. Snelheid, hartslag, omwentelingen, etc. alle gegeven die registreert, kun je raadplegen voor een segment. Per segment zijn er ook klassementen. Een algemeen, eentje per jaar, op leeftijd en zelfs per gewicht.

De segmenten worden aangemaakt door de gebruikers van strava. Iedereen kan dus segmenten creëren wat wel tot een wildgroei aan segmenten heeft gezorgd op druk bereden wegen.
Na elke rit kun je de gegevens bekijken van alle segmenten die je tijdens die rit hebt gereden.

Je hebt vlakke segmenten en klimsegmenten. De klimsegmenten krijgen tijdens het creëren een categorie toegewezen net zoals de indeling van cols in de ronde van Frankrijk. HC (Hors category) als zwaarste en van 1 tot 4 waarbij 4 de minst lastige beklimming is. In België en Nederland zal je geen segmenten vinden zwaarder dan cat. 3.

Wat is een KOM – King Of the Mountain en QOM – Queen Of the Mountain?

De KOM en QOM in hij of zij die op een bepaald segment de snelste tijd heeft. Simpel om een KOm te behalen is het zeker niet. Hoe moeilijker het is hoe meer voldoening het geeft om een KOM te behalen. In een streek waar veel gefietst wordt is het echt een hele opgave om een KOm te behalen. je moet dan echt al wel een redelijk niveau hebben om in dit opzet te slagen.

Aangezien in Vlaanderen en Nederland fietsen enorm populair is moet je al van goed getraind zijn om een KOM te behalen. Het geeft je wel een mooie motivatie om naar iets toe te werken en als je een beetje zoekt, vind je ergens nog wel een segment waar het behalen van de KOM doenbaar is. De kas bestaat er dan wel in dat je hem snel kwijt bent.

segmenten verbergen

Je kunt op een eenvoudige manier segmenten uit het overzicht dat je krijgt in de app en op de website verbergen. Het verbergen van de segmenten kun je doen via de website van strava. Als je over een segment gaat met de muis in het overzicht van een activiteit kun je “verbergen” aanklikken. Het segment wordt dan niet meer weergegeven in het overzicht.

De segmenten van strava die je als verbergen hebt aangeduid kun je nog wel raadplegen. Onder de lijst van de segmenten kun je “toon verborgen pogingen” aanklikken om deze te raadplegen. Hier kun je ook het verbergen ongedaan maken om een segment terug op te nemen in het overzicht.

segment verbergen - segmenten van strava
verbergen van overbodige segment

Zelf een segment aanmaken in zwift

Je kunt op een eenvoudige manier zelf een segment aanmaken in zwift. Dit kan handig zijn om jezelf te vergelijken op een bepaalde route. Het aanmaken va een segment in strava moet je ook via de website doen. Het creëren van een segment doe je door een activiteit te kiezen waarin je de route voor welke je een segment wil maken gereden hebt. Helemaal onder de lijst met segmenten vind je een knop “Een nieuw segment creëren”.

segment aanmaken - segmenten van strava
klik “een nieuw segment creëren” om je eigen segment aan te maken

Via dit scherm kun je nu een nieuw segment aanmaken. Een beginpunt en eindpunt selecteren voor het segment dat je wenst aan te maken en benoemen. Je kunt er voor kiezen om het segment “privé” te maken. Met deze instelling zal jij alleen het segment zien en worden enkel jouw resultaten weergegeven in de klassementen. Dit is ideaal om een trainingssegment aan te maken waar je je eigen prestaties met elkaar kan vergelijken. Zo draag je ook niet bij tot de wildgroei aan segmenten.

Bij het opslaan van een nieuw segment zal strava een controle doen of er al een gelijkaardig segment bestaat. Als dit zo is krijg je de keuze je segment wel of niet aan te maken.

segment creëren
selecteer begin- en eindpunt van je nieuwe segment en maak er eventueel een privé-segment van.

Segmenten van strava en veiligheid op de weg

Segmenten van Strava dragen niet echt bij tot de veiligheid in het verkeer. Het is altijd jouw verantwoordelijkheid om de verkeersregels te respecteren en oog te hebben voor andere weggebruikers. Het is heel snel gebeurd om tijdens een inspanning om een goede tijd neer te zetten op een segment dit uit het oog te verliezen. Wees hier waakzaam voor. Hou je aan de verkeersregels en de regels van de hoffelijkheid op de fiets. De weg is er tenslotte voor iedereen. Ook voor de minder sportieve fietsers, gezinnen, wandelaars, lopers, ….

Wil je een nieuwe fietstrainer? Fietstrainer bij bol kan je ook altijd overwegen. Deze link brengt je naar alle beschikbare fietstrainers. Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Categorieën