Strava heeft onlangs een wijziging aangebracht aan welke optie je gratis kan gebruiken. Een aantal zijn verhuisd naar het te betalen deel van Strava. Veranderd er echt heel veel voor de gratis gebruikers? Een meer gedetailleerde kijk op wat niet meer kan in een gratis account.
Gratis account van Strava – wat valt weg?
Er zijn een aantal opties die nu niet meer beschikbaar zijn in een gratis account van Strava. Dit jaar zijn er ook al een aantal nieuwe functies uitgerond die alleen voor de betalende accounts. Wat valt er nu weg uit het gratis account van Strava?
- De segmenten van iedereen zal je niet meer kunnen raadplegen. Je kan de top 10 nog zien van een bepaald segment. Van je eigen tijden op segmenten kan je enkel nog de PR raadplegen en ook vergelijken met je huidige. Ja kan ook nog altijd een QOM of KOM behalen.
- Een Segment maken is ook nog mogelijk.
- Segmenten vergelijken, filteren en analyseren kan niet meer voor de gratis accounts.
- De routeplanner kan niet meer gebruikt worden. De reeds gemaakte routes kan je natuurlijk blijven gebruiken en de naam aanpassen. Je kan ook nog een route maken van een gereden route en het zou ook mogelijk zijn van routes te importeren van andere toestellen of diensten. Via een GPX zou je dus nog altijd een route kunnen aanmaken.
- Het trainingslog is niet meer beschikbaar. De trainingskalender kan je nog wel gewoon raadplegen.
- De maandelijkse activiteitstrends en -vergelijkingen vallen ook weg.
- Overeenkomende hardloopsessies: analyseer prestaties voor identieke hardloopsessies over een periode.
Wat is er nieuw of recent toegevoegd voor betalende gebruikers?
Er zijn ook een aantal nieuwe en recent toegevoegde functies die wel gewoon gratis kan blijven gebruiken.
- De feed instellen voor favorieten of chronologisch.
- Activiteiten inkorten kan ook via mobiel. Tot nu kon dit alleen op de website. Een handige functie bij het per ongeluk blijven registreren als je met de auto naar huist rijdt na een rit.
- Voor alle activiteiten wordt nu verstreken tijd en beweegtijd getoond
- Nieuwe of verbeterde analyse van vermogen, cadans en aantal zwemslagen.
- Statmaps zijn in oktober 2020 toegevoegd voor betalende abonnees
Strava heeft het laatste jaar echt ingezet op het verbeteren van zijn product en hiervoor ook naar zijn gebruikers geluisterd. Het sorteren van de feed is hier een goed voorbeeld van. Misschien is deze stap dan ook een logisch gevolg voor een bedrijf dat toch graag winstgevend is.
De grootste verandering zit hem in de segmenten en de routebouwer. Deze is enkel nog beschikbaar voor betalende accounts. Voor veel gratis gebruikers van Strava zal dit wel een teleurstelling zijn.
Voor de segmenten is er niet dadelijk een vervanging. De meeste andere apps die iets dergelijk hebben, hebben ook een pak minder gebruikers en dat maakt de jacht naar goede tijden toch iets minder interessant. Er zijn natuurlijk heel veel apps die trainingen registreren en eventueel ook routes maken ondersteunen. Denk maar aan runkeeper en MapmyRun voor lopers of MapmyRide voor fietsers.
Voor de routebouwer zijn er wel alternatieven te vinden.

Een alternatief zoeken voor Routebouwer.
De routebouwer kan je wel vervangen door een andere routebouwer. Online heb je zo routeyou waarin je fietsroute kan maken en naar de GPS uploaden. Je maakt wel best een account aan. Als je de smartphone en strava ook gebruikt voor navigatie is dit natuurlijk geen optie.
Wil je navigatie op de fiets met smartphone dan kan je misschien gebruik maken van de app van route.nl. Je kan een route maken en dan de smartphone en app gebruiken om te navigeren. Dit kan ook offline. Je zal dan wel moeten inboeten op registratie van hartslag en dergelijke. De app is wel ideaal als je nood hebt aan enkel navigatie. De routes zijn ook te downloaden in GPX-file om te gebruiken op een gps.
Registreren is wel nodig om de app te kunnen gebruiken of een route te downloaden van e website.
Dit zijn al twee alternatieven voor de routebouwer van Strava en zo zijn er nog wel een aantal online te vinden waarmee je routes kan maken, downloaden of via een app gebruiken om te navigeren.
De andere mogelijkheid is het importeren van een GPX via Strava labs. Dit is tot op vandaag nog altijd mogelijk. Je moet dan wel in een andere applicatie een GPX kunnen aanmaken.
Strava – betalend of gratis?
Is een betalend account bij strava het nu waard of niet? Die vraag moet je vooral jezelf stellen. Het is erg afhankelijk van wat voor soort sporter je bent en wat je verwachtingen zijn.
Gebruikte je strava enkel om je activiteiten te registreren en heb je niet dadelijk nood aan veel details buiten snelheid, afstand, verbruikte calorieën en dergelijke dan heb je echt geen nood aan een betalend account van Strava. Als je dit type sporter bent, zal je ook niet veel nood hebben aan de klassementen van Strava. Eigenlijk veranderd er dan niet veel voor je en kan je gewoon een gratis gebruiker van Strava blijven.
Ben je een fervent gebruiker van de routebouwer, maar heb je geen nood aan veel statistieken of vergelijkingspunten tussen prestaties in de tijd dan zijn er alternatieven die je gratis kan gebruiken met de mogelijkheid tot het maken van routes en navigatie.
Ben je en sporter die graag zijn prestaties opvolgt en vergelijkingspunten heeft in de tijd dan is een betalend account van Strava zeker het overwegen waard. Ongeveer €5 per maand of 60€ per jaar is nu niet de grote uitgave. Ik denk dat menig sporter veel meer zal besteden aan uitrusting en accessoires per jaar.
Een reden waarom ik het ook de moeite vind van een betalend abonnement te hebben op Strava is de inspanningen die ze het laatste jaar doen voor extra functies in gebruik te nemen voor de betalende accounts. De nieuwe functie ondersteunen het echt opvolgen en analyseren van prestaties en evolutie voor de sporter.
Wat denk jullie?
Wat denk je van deze stap van Strava? Is dit een logische evolutie of gaat dit ervoor zorgen dat je een alternatief gaat zoeken voor Strava en welk alternatief gaat dat dan zijn?
Laat het weten in de reacties onder dit bericht.