Tacx Boost

Tacx Boost - Fietstrainer van Tacx-Garmin
(Last Updated On: 17/02/2022)

De Tacx Boost is de opvolger van de Tacx Booster. De “er” is ergens onderweg kwijt geraakt. Net als de Tacx Booster is de Boost geen smart trainer. Hij is voorzien van een magneetrem die een weerstand kan leveren tot 1050 watt. Dat is een aanzienlijk vermogen voor een simpele of basic fietstrainer. De weerstand wordt geregeld door middel van een hendel die je op het stuur kan bevestigen. De weerstand is in te stellen op 10 standen.

Inhoud

Tacx Boost van Garmin

Tacx Boost - vervanger van de Tacx Booster

De Boost wordt geleverd met voorwielsteun en een as die geschikt is voor race of MTB met een as van 130 mm tot 135 mm. In de doos is geen adapter voorzien voor fietsen met een steekas. Deze is wel afzonderlijk te verkrijgen voor 29,99 euro. Steekassen worden vaker gebruikt op fietsen en Tacx had hier wel rekening mee kunnen houden.

Voor gebruik moet je nog de motorrem nog monteren op het frame monteren met twee bijgeleverde bouten en inbussleutel. De motor kan op drie posities worden gemonteerd naargelang de wieldiameter die je gaat gebruiken.

montage Tacx Boost

Dit wil ook zeggen dat bij gebruik van een andere fiets met andere wieldiameter je de motorrem terug zal moeten los maken van het framen en op de juiste stand bevestigen.

Om de fiets op de trainer te plaatsen gebruik je de meegeleverde as – snelspanner. Deze is ontworpen voor en stevig genoeg om de fiets in de fietstrainer te blokkeren. Je kan ook met deze snelspanner perfect buiten rijden.

Voor je kan rijden moet je de motorrem juist afstellen. Hiervoor Dit doe je de hendel achter op motorrem aan te drukken en dan met de draaiknop onderaan de motorrem tot tegen het wiel te brengen. Je mag dan de motorrem terug van het wiel halen met de hendel en draait nu nog eens de knop 5 keer volledig rond. Als je nu de motorrem terug met de hendel tegen de band duwt ben je klaar om te starten.

Verbinden met apps van derden

De Boost is geen smart trainer en kan dus out of the box niet verbonden worden met apps van derden zoals Zwift of de eigen Tacx Training app. Om met deze programma’s te werken moeten er gegevens van de trainer naar de app worden gestuurd. In het geval van een smart trainer wordt dit gedaan door de trainer zelf.

Bij de Boost (basic fietstrainer) kan je toch nog gegevens doorsturen door middel van een sensor die deze taak zal overnemen. Je hebt enkel een snelheidssensor nodig die zijn gegevens kan verzenden in ANT+ of Bluetooth en natuurlijk moet het toestel waarop je de app uitvoert dit signaal ook kunnen ontvangen. 

In Zwift moet je dan de sensor koppelen en de Tacx Booster kiezen bij de trainers. Dit zal ervoor zorgen dat het virtueel vermogen wordt berekend op basis van de vermogenscurve aangeboden door de fabrikant van de fietstrainer aan Zwift. In het geval van de Tacx Boost moet je de hendel die het vermogen regelt op 2 zetten. 

Natuurlijk maakt dit de fietstrainer niet interactief. De weerstand zal niet aangepast worden volgens de hellingsgraad in Zwift. Wel zal je snelheid in het spel worden bepaald met het berekende vermogen. Op een helling zal je dus trager rijden en in een afdaling dan weer sneller.

Kenmerken van de Tacx Boost

Aandrijving wielaandrijving
Type rem magneetrem
Type fietstrainer basic fietstrainer
Maximale weerstand 1050 watt
Maximale helling NVT
instelbare weerstand hendel aan het stuur – 10 standen
netstroom nodig nee
compatibel met 29″ ja
gewicht vliegwiel 1,60 kg
gewicht trainer 8,54 kg
jaar introductie 2020

Voordelen

  • compact
  • geen netstroom verreist
  • met 1050 watt best wel krachtig
  • gemakkelijk in gebruik

Nadelen

  • geen smart trainer – niet interactief
  • redelijk luidruchtig bij hoog vermogen

Wat ontvang je in de doos van de Tacx Boost?

Wat zit in de doos van de Boost?

  • Boost trainer
  • Voorwielsteun
  • Snelspanner voor racefietsen en mountainbikes (5 mm)

In de Tacx Boost Bundle ontvang je ook een snelheidssensor. Deze kan je verbinden via ANT+ of Bluetooth met programma’s van derden zoals Zwift of Rouvy. Met RGT werkt deze optie niet.  

Reageer op dit artikel:

Wil je een nieuwe fietstrainer? Fietstrainer bij bol kan je ook altijd overwegen. Deze link brengt je naar alle beschikbare fietstrainers. Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Categorieën