Tacx Flow

Tacx Flow smart trainer
(Last Updated On: 17/02/2022)

De Tacx Flow Smart is de goedkoopste smart fietstrainer die beschikbaar is van Tacx. Voor onder de 300 euro heb je een smarttrainer in huis die te gebruiken is mat alle gangbare trainingssoftware op de markt. Zwift, Bkool en andere werken perfect samen met de Tacx Flow.

Inhoud

Tacx Flow smart trainer

Tacx Flow - budget smart fietstrainer van Tacx.

De Tacx Flow mag dan wel de goedkoopste smart fietstrainer in het gamma van Tacx zijn maar dat wil niet zeggen dat zijn prestaties slecht zijn. Het is een interactieve smart fietstrainer waarbij het achterwiel tegen een rol aanduwt. De zogenaamde weel-on trainers. Het is misschien niet de meest sexy fietstrainer op de markt maar hij doet wel waar hij voor gemaakt is.

Hij kan “out of the box” verbonden worden met de meest gangbare trainingssoftware die nu te verkrijgen is. Je hebt ook geen extra sensoren nodig om de nodige gegevens door te sturen naar de software. De Flow zorgt voor registratie van snelheid, vermogen en omwentelingen. De Flow is gemakkelijk op te bergen en neemt dan niet veel ruimte in. Een voordeel aan een weel-on trainer is het eenvoudig opstellen van de trainer. De fiets kan met het achterwiel in de trainer en is klaar voor gebruik. Na het fietsen is alles weer even snel opgeborgen.

De Tacx Flow is perfect te verbinden met alle trainingssoftware op de markt en past zijn weestand aan volgens het parcours van deze software. Natuurlijk heeft de Flow zijn beperkingen in vergelijking met duurdere fietstrainers. Zo kan hij maar een maximaal hellingspercentage van 6% simuleren, het maximaal vermogen is 800 watt en de nauwkeurigheid ligt rond de 5%. Daartegenover staat dan wel dat de aankoopprijs een stuk lager ligt dan meer performante fietstrainers. Veel is afhankelijk van het budget ter beschikking en de verwachtingen die je hebt van een fietstrainer.

De Tacx Flow zal de weerstand aanpassen volgens het terrein waarop je rijdt. Gaan de hellingen boven de 6% dan blijven deze aanvoelen als een helling van 6%. Programma’s zoals Zwift passen dan de snelheid aan volgens het geleverde vermogen. De snelheid zal dus realistisch blijven maar het aanvoelen niet.
In Zwift kan je dit oplossen door de trainer difficulty aanpassen. Als je die op 50% instelt, zal de weerstand van de Flow zich aanpassen tot hellingen van 12%. Je trapt alleen een grotere versnelling dan je in de realiteit zou doen. Zwift zorgt ook voor een realistische weergave van de snelheid volgens het geleverde vermogen. Niet alle software heeft een dergelijke instelling of  de snelheid wordt niet gecorrigeerd en deze ligt dan onrealistisch hoog.

Het maximale vermogen van 800 watt zal voor veel fietsers ruim voldoende zijn om een realistische fietservaring te krijgen op de fietstrainer. Die 800 watt wordt ook alleen gehaald bij snelheden boven de 40 km/u.

Om een zo accuraat mogelijk beeld te krijgen van het geleverde vermogen moet je wel regelmatig de Flow kalibreren en zorgen voor de correcte bandenspanning. Het kalibreren doe je met de Tacx Utility App waarmee je ook de firmware van de trainer kan updaten.

De fietservaring is wel lager dan bij duurdere trainers en vooral in vergelijking van direct drive trainers. Gezien het verschil in prijs mag je van de duurdere trainers wel verwachten dat ze een meer realistische ervaring bieden. Dit wil niet zeggen dat de Flow een slechte fietstrainer is. Hij heeft zijn beperkingen maar voor de prijs waaraan hij aangeboden wordt, heeft hij heel wat te bieden. Zoals vaak is het een afwegen tussen budget en verwachtingen.

Verbinden met apps van derden

Het verbinden met apps zoals Zwift of de eigen Tacx Training app verloopt vlot. Verbinden kan via Ant+ en Bluetooth. Er zijn geen extra sensoren nodig omdat de Flow zorgt voor registratie van snelheid, vermogen en omwentelingen. Deze kan je dan aflezen in je trainingsapp. Vak hebben trainingsapps de snelheid niet nodig en gaan ze deze zelf berekenen op basis van vermogen, hellingsgraad, gewicht en eventueel andere (virtuele) factoren

Om gebruik te maken van Ant+ heb je meestal een afzonderlijke usb-dongle nodig. Verbinden via usb is vaak de eenvoudigste weg. 

Kenmerken van de Tacx Flow

Aandrijvingwielaandrijving
Type remmagneetrem
Type fietstrainerinteractieve smart fietstrainer
Maximale weerstand800 watt
Maximale helling6%
instelbare weerstandvia software
netstroom nodigja
compatibel met 29″ja
gewicht vliegwiel1,60 kg
gewicht trainer11,8 kg
jaar introductie 

De nauwkeurigheid van de Tacx Flow ligt rond de 5%. Dit is sterk afhankelijk van de juiste bandendruk en instelling van de fietstrainer. Kalibreer regelmatig je fietstrainer en maak gebruik van een specifieke band om indoor te fietsen op een weel-on trainer.

Voordelen

  • compact makkelijk op te bergen
  • geen netstroom verreist
  • gemakkelijk in gebruik
  • prijs

Nadelen

  • kan maar hellingen simuleren tot 6%
  • minder nauwkeurig dan duurdere modellen
  • redelijk luidruchtig bij hoog vermogen

Wat ontvang je in de doos van de Tacx Flow?

Wat zit in de doos van de Tacx Flow?

  • Tacx Flow trainer
  • Voorwielsteun
  • Snelspanner voor racefietsen en mountainbikes (5 mm)
De remunit moet worden gemonteerd. let hierbij op dat je dit op de juiste manier doet voor jouw type fiets. Er zijn drie standen waarin de remunit kan geplaatst worden.

DeTacx Flow in beeld.

Korte video met de Tacx flow in actie. 

Reageer op dit artikel:

Wil je een nieuwe fietstrainer? Fietstrainer bij bol kan je ook altijd overwegen. Deze link brengt je naar alle beschikbare fietstrainers. Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Categorieën