Tacx fietstrainers – indoor fietsen

fietstrainers online moeilijk te verkrijgen
(Last Updated On: 12/12/2020)

De Tacx Fietstrainers zijn een product van een bedrijf dat ooit als fietsenwinkel is opgericht. Ondertussen zijn ze een producent van bidons, gereedschappen, montagestandaards, fietstrainers,….. Tacx is in 2019 overgenomen door een dochterbedrijf van Garmin en maak dus nu deel uit van de groep rond Garmin. De merknaam Tacx blijft wel bestaan.

Tacx NEO 2 Smart Puck Moonen
Tacx NEO 2 Smart Puck Moonen

De fietstrainers en indoor fietsen hebben de laatste jaren een interessante evolutie doorgaan en grote stappen gezet naar een meer realistisch fietsgevoel. Tacx heeft deze boot zeker niet gemist en heeft met de Tacx Neo één van de beste direct drive smart trainers die op dit ogenblik te verkrijgen zijn. De overname door Garmin in 2019 zal ook meer financiële middelen vrij maken om verder te innoveren. De Tacx fietstrainers staan nog een mooie toekomst te wachten.

Mijn ervaring met Tacx fietstrainers.

Ik heb wel wat ervaring met Tacx fietstrainers . Ondertussen zit ik aan exemplaar 5 en van die 5 is er maar eentje geweest die echt de geest heeft gegeven. Al de andere werken nog steeds. Gek genoeg heb ik de nog werkende exemplaren nog allemaal in mijn bezit.

De Tacx I-magic

De Tacx I-magic

De eerste was de Tacx I-Magic toen er nog geen sprake was van Zwift en loslopende dino’s. Tacx had toen zijn eigen software die je kon gebruiken met een virtuele wereld. Deze eerste versie was eerder beperkt in zijn mogelijkheden. Onderstaande filmpje geeft een voorbeeld van deze virtuele wereld. Als ik me niet vergis is dit al een tweede versie. De eerst was een redelijk kort parcours met een vlak gedeelte en dan een heuvelachtig stuk waar je de keuze had tussen een aantal routes.

De eerste versie van Tacx Trainingssoftware die ik gebruikt heb.

Na deze versie zijn er verschillende update  geweest waar ze ook verschillende nieuwe virtuele routes hebben voorgesteld. Golden Circle was er daar eentje van. Een virtueel Aziatische wereld met vlakke wegen en beklimmingen. Het aanbod en diversiteit van de routes werd groter. Wel was je altijd alleen of met virtuele tegenstanders. Een soort gangmakers als je wil.
Tacx heeft ook een virtuele velodroom tussen zijn parcours gehad waar je dan tegen virtuele tegenstanders kon koersen.

Real life video was en andere mogelijkheid tot rijden. Je kan dit nog altijd doen in de Tacx Trainings app van Tacx. Naast Tacx zijn er nog andere ontwikkelaars die deze optie hebben. Bkool en Rouvy zijn er daar twee van die ik zelf al wel eens heb getest. Grote verschil is dat je vroeger bij Tacx een CD en later dvd moest aankopen van het parcours. Vandaag lopen al deze apps via abonnementen die dan toegang geven tot een uitgebreide bibliotheek van mogelijke routes met bijhorende films.

Naast de virtuele werelden en real life video kon je ook eigen gereden routes indoor herbeleven via de Tacx Traning Software en Google Earth. Je kon dan de voorgang volgen via een kaart van Google Earth of zelfs street view. De street view was alles behalve ideaal omdat het geen vloeiend beeld was maar een opeenvolging van de foto’s in Google street view.

Je kan wel zeggen dat Tacx een grondlegger is geweest van de manier waarop veel van de online fietssoftware nu werken.

De Tacx Flow

Na de i-magic is er een Tacx flow gekomen. Dit is eigenlijk dezelfde trainer die een eigen sturing heeft zodat je kan rijden zonder een computer of enige software. Via de sturing, bevestigd op je stuur, kan je het vermogen regelen, rijden op hartslag of snelheid. Gewoon vrij rijden behoorde ook tot de mogelijkheid. De aankoop van de Tacx Flow had vooral tot doel om zonder aangesloten computer te kunnen rijden.

Tacx Flow
Tacx Flow – Een I-magoc met eigen unit.

Tac heeft nog altijd een Flow in zijn assortiment maar dan in een smart versie. De motorrem is dezelfde maar al de rest heeft een zeer grondige update gekregen. De moderne flow heeft alle opties die je van een moderne weel-on smart trainer mag verwachten.

Tacx i-genius multiplayer

De Flow is dan vervangen door een Tacx i-genius waarover je veel meer kan lezen in mijn bespreking van deze fietstrainer.
In deze post kan je ook lezen hoe het de Tacx i-genius is vergaan.
De i-genius was mijn eerste trainer die ondersteuning gaf bij het afdalen. Hij werkte ook via Ant+ terwijl de voorgaande fysiek moesten aangesloten worden via een kabel aan de computer.

indoor fietsen
indoor fietsen met de i-genius multiplayer

Op de i-genius heb ik ook mijn eerste ritten gereden op Watopia. Zwift was toen nog in Beta en gratis. De gegevens van de i-genius konden maar beperkt verwerkt worden door Zwift. De versie van de Genius die ik had was nog geen smart trainer. Er is dan wel nog een smart versie door Tacx gemaakt van de Genius.

De eerst smart Trainer – Tacx Bushido

Volgende trainer in het rijtje was een Tacx Bushido Tour de France editie. De eerste echte smart trainer voor mij. Geen z-power meer bij het fietsen via Zwift maar ook geen ondersteuning meer bij afdalingen. Voor Zwift was dit wel niet echt een probleem. Nog een nadeel dat de wattage in Zwift plots een heel stuk lager waren dan met z-power. 😉

De Bushido zit ook niet meer in de catalogus van Tacx. Hier en daar kan je hem online nog altijd kopen maar dat zou ik eerlijk gezegd niet doen. Er zijn betere alternatieven beschikbaar. De Tacx Vortex als weel-on trainer of een Tacx Flux al direct drive.

De eerste direct drive – Tacx Neo

Deze laatste is nu op zijn beurt vervangen door de Tacx Neo. Mijn eerste direct drive trainer. Waar de twee vorige op vlak van fietservaring ongeveer gelijkwaardig zijn is de Tacx Neo een enorme verbetering. Het fietsgevoel is veel realistisch. Naast het fietsgevoel is de accuraatheid van de Neo enorm hoog. Een maximale afwijking van 1% wordt aangegeven door Tacx en uit verschillende testen door gebruikers is dit zeker niet overdreven. Een afwijking is niet uit te sluiten maar 1% is echt wel heel goed en zeker aanvaardbaar.

Meer over mijn ervaring met de Tacx Neo kan je lezen in het artikel over de Tacx Neo.

Dit was een  korte overzicht van alle fietstrainers die ooit heb gehad en sommige nog in mijn bezit heb. De eerste fietstrainer die ik heb gekocht moet ergens in 2005 zijn geweest. 
Ze zijn wel niet altijd even intensief gebruik als de laatste paar jaar.

Tacx fietstrainers en Zwift

Ondertussen is er ook externe software die je kan gebruiken met de Tacx fietstrainers. Zwift is op dit ogenblik een van de populairste op de markt.
Tacx heeft ook niet stil gezeten en heeft ook zijn eigen applicatie, de Tacx Training App, die ook meer dan degelijk is. Ze werken nu ook via een maandelijks abonnement waarmee je toegang krijgt tot de hele applicatie inclusief alle films die beschikbaar zijn.. Het fijne is dat je gratis ook perfect de applicatie kan gebruiken. Dit is vooral handig om kennis te maken met de mogelijkheden en het is perfect mogelijk om een gratis gebruiker te blijven met de functies die gratis ter beschikking zijn.

Andere software gebruiken.

Natuurlijk kan je ook nog andere derde software gebruiken zoals Bkool of Rouvy . Het lijstje van mogelijkheden is ondertussen best lang aan het worden. De mogelijkheid van de software te gebruiken met gelijk welke trainer die een verbinding kan maken is een goede zaak. Bij de eerste trainers beschreven in dit artikel was de enige optie een trainer van Tacx met de software van Tacx. Goed dat deze tijden achter ons liggen.
De keuzemogelijkheid van software maakt alleen maar dat de ontwikkelaars moeten blijven innoveren om hun marktsegment niet te verliezen.

De Training app van Tacx

Tacx heeft zijn eigen app. De laatste nieuwe versie werd uitgebracht einde 2019. Deze werkt voorlopig wel enkel met fietstrainers van Tacx. Lees meer op de pagina van Tacx Training App.

Nog opmerkingen, vragen of aanvullingen bij dit artikel dan kun je die in de reacties onder vermelden.

Andere opmerkingen, een idee voor een artikel of wil je zelf een artikel schrijven dan mag je dit melden via het contactformulier.

Eén reactie

  1. SportSport

Reageer op dit artikel:

Wil je een nieuwe fietstrainer? Fietstrainer bij bol kan je ook altijd overwegen. Deze link brengt je naar alle beschikbare fietstrainers. Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Categorieën