Tacx Neo 2

Tacx Neo 2 - Interactieve Smart Trainer
(Last Updated On: 17/02/2022)

De Tacx Neo serie is al een aantal jaar op de markt. Het was één van de eerste direct drive trainers. Ondertussen is er ook de Tacx Neo 2 te verkrijgen. Deze heeft een aantal extra mogelijkheden t.o.v. de Tacx Neo. De Neo serie is nog altijd één van de beter smart trainers die op dit moment  te verkrijgen zijn. Het fietsgevoel is heel realistisch. Dit is zeker het geval als je gaat vergelijken met een weel-on trainer waar het achterwiel tegen een rol wordt gedrukt.

Inhoud

Tacx neo 2

Tacx Neo 2 - Opvolger van de Tacx Neo

De functie van de Tacx Neo zitten ook nog allemaal verwerkt in de Neo 2. Je kan nog altijd ervaren hoe het is om over kasseien te rijden met de “Road Feel”. Met deze functie zal de trainer het type wegdek waarop je rijdt proberen na te bootsen. Dit werkt voorlopig wel alleen in Zwift en met de software van Tacx zelf. Ik ben er zelf geen voorstander van maar je kan deze functie ook uitschakelen.

Afdalingen worden gesimuleerd en je kan de benen stil houden zonder dat je avatar tot stilstand komt. Bij het terug beginnen trappen moet je niet vanuit stilstand vertrekken zoals bij sommige trainers. Door het virtueel vliegwiel van de Neo blijft de trainer in beweging. Dit zorgt ook voor een vlotte overgang van een vlakke weg naar een beklimming. De overgang is geleidelijk net als in de werkelijkheid. Het echte rijden buiten wordt hier wel echt benaderd.

De Neo kan hellingen simuleren tot een maximum van 25% en heeft een maximaal vermogen van 2200 watt. Meer dan voldoende voor een zelfs zeer getrainde atleet.

De Neo geeft ook een zekere bewegingsvrijheid aan de fiets. Hij kan een paar graden naar links en rechts hellen. Het geeft een bewegingsvrijheid die je bij het buiten rijden ook hebt. Dit klein beetje beweging zorg mee met hoe de trainer omgaat met veranderingen in hellingsgraad, het momentum dat de trainer je geeft voor een heel realistisch fietsgevoel. Van alle trainers die ik al heb geprobeerd, benaderd de Tacx Neo serie het meest de werkelijkheid.

De Neo 2 heeft alle sensoren die nodig zijn ingebouwd. Waar bij de Tacx Neo het aantal omwentelingen van de pedalen nog werd berekend, is dit bij de Neo 2 niet meer het geval. Een ingebouwde sensor meet nu je aantal omwentelingen. Deze sensor maakt het ook mogelijk om meer data te verkrijgen over de pedaalslag. Het geleverde vermogen links en rechts kan worden geregistreerd via de Tacx Training App of een fietscomputer zoals de Garmin Edge.

De Neo 2 is ook te gebruiken zonder aansluiting op netstroom. Alle functies zijn dan beschikbaar behalve het in beweging blijven bij het dalen. Je zal dan moeten blijven trappen om in beweging te blijven. Dit is wel afhankelijk van het trainingsprogramma dat je gebruikt. In Zwift zal je avatar wel blijven bewegen maar zal de trainer niet in beweging blijven. Bij het terug starten met trappen moet dit vanuit stilstand.

Virtueel vliegwiel uitgelegd.

Tacx-trainers beschikken over een vast of virtueel vliegwiel. De beste ervaring wordt bereikt met een exacte simulatie van het eigen gewicht, wat met een virtueel vliegwiel mogelijk is. Bij een virtueel vliegwiel is het werkelijke vliegwiel weggelaten en wordt de massatraagheid van de renner door de trainer gesimuleerd. In tegenstelling tot een echt vliegwiel is een virtueel vliegwiel in staat om de massatraagheid aan te passen aan de omstandigheden, zoals snelheid, helling en gewicht. Wanneer een renner langzaam tegen een berg op fietst zal dit een ander fietsgevoel geven dan wanneer je met hoge snelheid op een vlakke weg rijdt. Voor een zo natuurgetrouw mogelijke fietservaring biedt het virtuele vliegwiel de beste oplossing.

Verbinden met apps van derden

De Tacx Neo 2 is out of the box dadelijk te gebruiken met alle gangbare programma’s die beschikbaar zijn om indoor te fietsen. Calibratie van de Neo 2 is niet nodig en met een foutmarge van 1% is hij ook nog eens erg accuraat. Verbinding kan via Bluetooth of ANT+. Of je nu verbind met een laptop, smathphone, tablet of Apple TV het herkennen en verbinden zal vlot verlopen.

Voor programma’s als Zwift is de Neo 2 uitermate geschikt. Er zijn geen extra sensoren nodig om de nodige gegevens naar Zwift te sturen. Het vermogen en omwentelingen worden allemaal geregistreerd door de Tacx Neo 2 waarmee Zwift aan de slag kan. Door de accuraatheid van het toestel zorgt hij ook voor een realistisch beeld van je vooruitgang. Het verschil tussen de prestaties indoor en outdoor worden hierdoor kleiner. Het is wel van belang dat je gegevens als lengte en gewicht correct ingeeft in Zwift of een ander programma dat je voorkeur heeft.

Ik heb de Tacx Neo al getest met Zwift, Bkool, Rouvy, RGT en de Tacx Training app. Bij elk van deze apps verliep het verbinden met ANT+ of Bluetooth altijd vlekkeloos. Bij het verbinden met bluetooth kan je maar één toestel verbinden. Dit is vaak de oorzaak als je de Neo niet verbonden krijgt via Bluetooth. Kijk dan na of hij al niet verbonden is met je smartphone of een ander toestel.

Naast programma’s kan de Tacx Neo 2 ook verbonden worden met een fietscomputer. De Garmin Edge 530/830/1030 kan je niet alleen verbinden maar zij kunnen de fietstrainer ook besturen.

Kenmerken van de Tacx Neo 2

Aandrijving direct drive
Type rem magneetrem
Type fietstrainer smart fietstrainer
Maximale weerstand 2200 watt
foutmarge 1%
Maximale helling 25%
instelbare weerstand ja
netstroom nodig nee (met beperking)
compatibel met 29″ ja
gewicht vliegwiel Virtueel
output omwentelingen, snelheid, vermogen
gewicht trainer 21,50 kg
jaar introductie 2018

Voordelen

  • smart trainer met alle toeters en belllen
  • geen netstroom verreist
  • met 2200 watt heel krachtig
  • gemakkelijk in gebruik
  • foutmarge van maar 1%
  • erg stil tijdens gebruik

Nadelen

  • zwaar, moeilijk te dragen
  • prijs

Wat ontvang je in de doos van de Tacx Neo 2?

Wat zit in de doos van de Boost?

  • tacx Neo 2 smart trainer
  • Voorwielsteun
  • Snelspanner met adapterset 142x12mm & 148x12mm
  • Snelspanner voor racefietsen en mountainbikes (5mm) 

Tacx Utility app.

De Tacx Utility app in onmisbaar als je een smart trainer van Tacx gebruikt. In deze app kan je een kalibratie van de fietstrainer uitvoeren en testen of alle functies naar behoren werken. Het updaten van de firmware doe je ook via de Tacx Utility app. Dit laatste is belangrijk om de laatste versie van de firmware te kunnen gebruiken. Verbinden met de Tacx Utility app doe je via Bluetooth. 
De app is beschikbaar in de App Store en Google Play.

Reageer op dit artikel:

Wil je een nieuwe fietstrainer? Fietstrainer bij bol kan je ook altijd overwegen. Deze link brengt je naar alle beschikbare fietstrainers. Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Categorieën