Tacx Training App

(Last Updated On: 23/12/2020)

De Tacx Training App is de software van Tacx die je kan verbinden met je fietstrainer om deze ten volle te benutten. De trainer kan aangestuurd worden vanuit de app. De weerstand kan ingesteld worden of wordt automatisch ingesteld aan de hand van het parcours waarop je rijdt. de Tacx training app heeft al een hele evolutie doorgemaakt en is een opvolger van de Tacx Training Software of TTS. De softaware van Tacx is vermoedelijk de eerste echte software om te fietsen via computer.

Tacx Training App - desktop - Film
Tacx Training App – desktop – Film

Tacx Training App in het kort

De Tacx Training App heeft veel mogelijkheden en kan op verschillende soorten toestel worden gebruikt.

Welke toestellen ondersteunen Tacx Training App?

Welke toestellen ondersteunen nu de Tacx Training app? Het korte antwoord is dat er een versie beschikbaar is voor de meest gangbare toestellen. Er is een versie voor Windows 10, Mac, iOS en Android.

 • Voor de Android versie moet je minstens een 5.0 (Lolipop) of later hebben.
 • iOS vereist een 10.0 of later. Dit zowel voor iPhone, iPad, en iPod touch
 • Windows 10 versie 16299.0 or hoger (voor de coorecte werking en veiligheid gebruik je best altijd de nieuwste versie van Windows 10.)
  Integrated Bluetooth, DirectX version 11, 2 GB of memory
  1 GB of video memory, i3-7100u  processor @2.4Ghz
  Intel HD620 graphics
 • Voor Mac is de minimum vereiste een macOS 10.13 of later met een 64-bit processor
Welke toestellen ondersteunen de App?
Welke toestellen ondersteunen Tacx Training App?

Welke trainers werken met Tacx Training App?

Welke trainers werken met Tacx Training app? Deze vind ik dan weer een beetje bizar. De Tacx Trainings app werkt enkel met trainers van Tacx.
n de toekomst zou het ook mogelijk zijn met andere trainers de app te gebruiken. Dit heeft wel zijn belang omdat het dan de app open stelt voor een groter publiek waardoor het sociale of race element aan belang kan winnen. Dit was in het verleden ook het probleem in pogingen van Tacx om een race element aan de software toe te voegen. Het aantal gebruikers was onvoldoende om dit te doen lukken.

Op dit ogenblik ondersteund de Tacx Training app volgende fietstrainers van Tacx:

 • Bushido Smart
 • Flow Smart
 • Flux Series trainers
 • Genius Smart
 • NEO Series trainers
 • NEO Bike
 • Satori Smart
 • Vortex Smart

Waar de Tacx Training App downloaden?

De app is te vinden op de website van Tacx. Je vind er de links naar een download voor elk apparaat dat de app ondersteund.

Dashboard van de Tacx Training App.

Het dashboard is de plek waar je alle opties van de app kan vinden. Er is een link naar de instellingen, het fietsen met films, trainingen, ….
Het is overzichtelijk ingedeeld en de zaken spreken voor zichzelf. Wel is het lastig dat er een aantal zaken zijn die openen in een browser. De instellingen is er daar eentje van. Onoverkomelijk is dit zeker niet maar het zou handiger zijn dat het in de App zelf kan aangepast worden.

Tacx Training App Dashboard
Tacx Training App Dashboard

Het rijden via video.

Waarschijnlijk het beste onderdeel van de app is het rijden via video. Tacx heeft deze mogelijkheid al jaren verwerkt in hun software. Waar vroeger elke rit afzonderlijk moest aangekocht worden op CD, dvd of later als download krijg je nu in de app toegang tot de hele bibliotheek. Dit is wel enkel bij een betalend abonnement van toepassing. De resolutie van de film hangt ook samen met wel type abonnement je hebt.

De bibliotheek van mogelijke ritten is erg uitgebreid en gemakkelijk te doorzoeken op basis van land, type rit, datum of gewoon zoeken op een naam. Er zijn films beschikbaar van bijna elke legendarische col in al de grote rondes, van de klassieker en ga zo maar door.

Er zijn vier video’s ook ter beschikking voor de gratis accounts maar dat zijn enkel korte proevertjes.

film - video in de Training App
film – video in de Training App

Tijdens het rijden krijg je alle info op het scherm over je rit. Snelheid, hartslag, vermogen en dergelijke kan je allemaal raadplegen met een blik op het scherm.

Ben je de gelukkige bezitter van een Tacx Neo dan kan je gebruik maken van de feedback volgens het wegdek. De zogenaamde road feel kan je instellen bij de instellingen met een schuifje dat je kan verschuiven volgens je wens.
Niet alle films hebben de road feel als optie.

3D kaart ritten rijden.

3D kaart ritten zijn ritten die je zelf ook kan maken aan de hand van eigen data. Een zelf gereden rit kan je zo herbeleven via de App en de fietstrainer. Denk maar aan een rit tijdens een fietsvakantie of je favoriete klim in Gran Canaria waarvan er spijtig genoeg geen films zijn.

Creëer of upload je favoriete ritten door je Strava account te linken of vastgelegde GPS  data te uploaden. Met ‘3D map view’ passeer je alle grenzen en train je waar je wilt: de hele wereld is je speelveld!

Er zijn reeds een aantal ritten die enkel beschikbaar zijn als 3D of GPS ritten te vinden via het dashboard en GPS. Sommigen zijn gemaakt door de mensen van Tacx en andere door gebruikers die de rit publiek hebben gemaakt. Er zit wel veel afval tussen.

3D kaart ritten rijden in de App van Tacx
3D kaart ritten rijden in de App van Tacx

Weer is dit een optie die al heel lang beschikbaar is via de software van Tacx. Ik herinner me dat ze vroeger in de software zat en dat er op een bepaald moment ineens extra voor moest betaald worden. Dat was te wijten aan een licentie die tacx moest aankopen om Google Earth te mogen gebruiken.

De GPS of 3D kaarten zijn ook weer enkel te beschikking in het betalende abonnement.

Trainingsplannen in Tacx Training App.

Natuurlijk heeft elke Training app ook trainingsplannen nodig. In de Tacx Training app is dit niet anders. Er zijn verschillende plannen ter beschikking naargelang je doelen en niveau. Tevens kan je een plan aanmaken op rekening houdende met de tijd per week die je aan trainen kan spenderen.

De trainingsplannen zijn opgesteld voor Tacx door Cyclinglab. Cyclinglab is een Nederlands bedrijf dat trainingsplannen opgesteld maar nog veel meer doet. Onder andere bikefittings doen ze ook.

De trainingsplannen zijn ook enkel beschikbaar voor betaalde abonnementen maar niet getreurd voor de gratis gebruikers want je kan je eigen trainingsplannen opmaken.

Fietsen tegen live tegenstanders.

Alleen fietsen moet niet meer. Alle wielrenners die dezelfde rit aan het rijden zijn zal je zien op de kaart of in de video. Je kan dus afspreken met vrienden en samen een rit rijden en elkaars vorderingen volgen. Een wedstrijdje online zit er dus in. Eventueel een klimkoersje op de Stelvio met een aantal wielervrienden om uit te maken wie de beste klimmer is.

Wat ook kan is tegen jezelf racen. Je kan een reeds gereden rit selecteren en en proberen jezelf los te rijden.

Maak je eigen workout.

Dit deel van de app kan je ook gratis gebruiken. Je kan workouts maken op basis van hellingsgraad, hartslag, vermogen of FTP. Als lengte van de workout heb je de keuze tussen tijd en afstand.

workouts maken in de Tacx Training App
workouts maken in de Tacx Training App

De functies GPX en import van Strava zijn enkel beschikbaar voor een betalend abonnement.

Het maken van een workout is erg eenvoudig. Je kan blokken toevoegen en verwijderen en de gewenste waarden zijn in te stellen door te slepen. Terugkerende blokken kan je door de functie “Group” samen selecteren en kopiëren en plakken. Dit is handig om intervals in te plannen.

workouts maken helling in de Tacx Training App
workouts maken helling in de Tacx Training App

Vrij rijden zonder eerst een workout te maken is in de desktop app niet mogelijk en in de app voor Android wel. Het kan ook zijn dat ik iets fout doe waardoor het via de desktop app niet lukt. Zonder de functie van het vrij rijden heeft de desktop app als gratis tool niet echt veel zin. Enkel als je echt tijd wil steken in workouts en deze ook gaat volgen kan de app nuttig zij. Dit gaat natuurlijk niet op voor de te betalen functies.

Analyseren van data.

In de app vind je ook een link naar je gereden activiteiten. Dit is een link naar de website cloud.tacx.com waar alles kan raadplegen. Voor elke rit zijn daar alle data te raadplegen die geregistreerd zijn. Ik heb hier wel niet meer ter beschikking dan de date die ik ook kan raadplegen in Strava.

Workouts kan je hier ook maken of raadplegen en eventueel wijzigen en/of verwijderen. Dit kan niet in de App van Tacx.

Workouts kunnen ook niet worden aangemaakt in de app van Android.

Export naar Strava.

Natuurlijk is er ook een functie om je activiteiten na beëindigen te uploaden naar een gekoppeld Strava-account. Strava heeft ondertussen zoveel gebruikers dat de ontwerpers van de training apps niet meer anders kunnen dan dit te voorzien. Die koppeling moet je maken bij de instellingen in de cloud.tacx.com. Niet bij de instellingen van de app zelf.

Je kan hier een TCX bestand van je activiteit naar jezelf laten mailen. Dit kan handig zijn om ze in te voegen in een andere trainingskalender die je hebt.

Prijzen van Trainings app of gratis?

Je kan de gratis versie nemen maar als je geen andere trainings app gebruikt dan is het maar een heel mager beestje. Er is heel veel op de markt en ze dragen ook bij aan een positieve beleving bij het indoor fietsen.

welke betalende plannen zijn er voor Tacx Training App
welke betalende plannen zijn er voor Tacx Training App

Wil je betalen voor gebruik te maken van de files, 3D ritten, export van workouts uit strava en een aantal andere mogelijkheden dan zijn er twee verschillende prijzen beschikbaar. Voor €9,99 per maand heb je toegang tot alles en de films in een resolutie van 720P. Voor €13,99 per maand krijg je de films in 1080P. €4 per maand meer voor de films in een hogere resolutie lijkt me wel een beetje overdreven maar met meer en meer mensen die gebruik maken van een groot scherm of beamer bij het trainen kan ik de redenering bij Tacx wel volgen.

De bovenstaande prijzen zijn per maand maar er is ook een optie om per jaar te betalen. Je krijgt dan 2 maand gratis. Een abo voor een jaar is dus €99,90 of €139,90 per jaar.

Buiten de paar demo films en GPS-ritten kan ik geen info vinden over een gratis testperiode. Wil je testen of de app aan je verwachtingen voldoet moet je het dus doen met het demo materiaal

Ik denk dat ik het persoonlijk vooral bij Zwift ga houden. Voorlopig heb ik niet echt de nood om films te rijden. Ik heb al Rouvy, Bkool en de vorige Tacx apps getest en ze doen allemaal zowat hetzelfde op een aantal details na. Bkool heeft wel zijn virtuele wereld gebouwd rond echte parcours zoals De Ronde van Vlaanderen 2020 en onderscheid zich met deze optie van de anderen.
Zwift daarentegen is iets helemaal anders en voor mij leuker om te doen.


Nog opmerkingen, vragen of aanvullingen bij dit artikel dan kun je die in de reacties onder vermelden.

Andere opmerkingen, een idee voor een artikel of wil je zelf een artikel schrijven dan mag je dit melden via het contactformulier.

3 reacties

 1. SportSport
 2. Open de Tacx Desktop App op een Windows computer.

  Selecteer Workouts.

  Stel onder Filters (rechts) Workouts weergeven op in op zelf.

  Selecteer FTP, Power of Slope om workouts onder die categorie weer te geven.

 3. Hey met Hub,ik rij ritten of filmpjes met tacx,zijn gekoppeld met strava maar daar is nooit een foto mee,
  Waar met zwift naar strava wel een foto bij is,is dit ook mogelijk met tacx.dank u.

Reageer op dit artikel:

Wil je een nieuwe fietstrainer? Fietstrainer bij bol kan je ook altijd overwegen. Deze link brengt je naar alle beschikbare fietstrainers. Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Categorieën