Virtueel fietsen in Gran Canaria

(Last Updated On: 11/12/2020)

Virtueel fietsen in Gran Canaria is de enige optie om toch een “rit” op Gran Canaria te kunnen maken op dit moment. Hoe lang dit nog zo gaat zijn is nog even afwachten.

In Rouvy bestaat de mogelijkheid om dit te doen en natuurlijk moet je dat dan eens testen.

Klim naar uitkijkpunt boven Fataga in Rouvy - Virtueel fietsen
Klim naar uitkijkpunt van San Bartolome voorbij Fataga in Rouvy – Virtueel fietsen

Fataga – Santa Lucia virtueel fietsen in Gran Canaria via Rouvy

Op Rouvy zijn er een 10-tal ritten beschikbaar op Gran Canaria. Spijtig genoeg zijn er geen bij die een video hebben. De Augmented reality zal je dus moeten missen. Wat niet is kan natuurlijk nog komen.

Ik heb gekozen voor een rit die ik in het echt al een aantal keer gereden heb en ook al besproken op de website in de DE #FESTIVE500 VAN RAPHA OP GRAN CANARIA. In de omgekeerde richting heb ik de rit ook al een aantal keer gereden en daar lees je hier meer over.

De langste klim tot het uitkijkpunt van San Bartolome heb ik al heel vaak gedaan. Even gaan kijken op Strava en ik kom op 35 keer. Een ideale klim dus om een vergelijking te maken tussen virtueel en echt.

Mijn trainer is een Tacx Neo. Een smart trainer die aangedreven wordt via direct drive. Mijn ervaring met de Neo kan je hier lezen. Dit is wel van belang want niet elke fietstrainer zal een even goede fietservaring geven bij het virtueel fietsen.

uitzicht net onder het uitkijkpunt van San Bartolome

Vertrek in Meloneras

De rit die beschikbaar is vertrekt in Meloneras in de buurt van de vuurtoren aan het ronde punt waar een vestiging is van Free Motion. Het gaat richting GC 500, de kust weg, om deze te volgen tot aan de GC 60 die richting binnenland gaat. De eerste klim start na een kleine 6 kilometer rijden. Het gaat dan 6 kilometer aan gemiddeld 6% richting het uitkijkpunt Degollada de las Yeguas . Op Strava is dit het segment Mirador de Fataga.

Als beloning krijg je dan een kleine afdaling in twee delen met een licht oplopend tussenstuk.

Verder Virtueel klimmen richting San Bartolome

Na de afdaling is het verder klimmen tot aan het uitkijkpunt van San Bartolome. Dat is nog eens 8,7 kilometer klimmen aan een gemiddeld stijgingspercentage van 6 procent. Het segment van dit deel op Strava is Camel Park – San Bartolome view Point.

Met een groot deel van het klimmen achter de rug was het al mogelijk om een vergelijking te maken. Ik kon echt de stroken herkennen in moeilijkheidsgraad. De vermoeidheid in de benen voelde gelijkaardig aan. Natuurlijk mis je de uitzichten en de vrijheid van het buiten fietsen maar op vlak van inspanning komt dit echt wel heel erg in de buurt.

uitzicht richting Fataga en de kust

Als je deze klim achter de kiezen hebt, is het zwaarste werk gedaan. Er volgt dan een afdaling tot Rosiana en dan gaat het terug zachtjes opwaarts tot in Santa Lucia.

Koffie in Santa Lucia

In Santa Lucia is het normaal tijd om even te stoppen en een koffie of iets fris te drinken. Ik stop altijd in Restaurante Mirador Santa Lucía op de rechter kant bij het binnenrijden van Santa Lucia. Spijtig genoeg is dit virtueel nog niet mogelijk. Als je de kans krijgt de rit in het echt te rijden moet je daar ook maar eens stoppen voor een verfrissing. Het is ook een goed restaurant om uitgebreid te gaan eten.

Afdalen richting kust en de kustweg volgen?

Vanuit Santa Lucia gaat het bergaf richting kust. Er zit nog een deel golvende kilometers in voor de laatste duik naar zeeniveau.

Vanuit Santa Lucia richting kust.

De paar korte oplopende stroken in de afdaling voelden toch wel stevig aan. Misschien zelfs iets moeilijker dan in de werkelijheid.

Het dalen gaat wel sneller dan in de werkelijkheid omdat je virtuele zelf niet moet remmen voor de bochten. De snelheid van dalen ligt dus gemiddeld wel hoger. Op recht stukken komt de snelheid dan weer wel in de buurt van de werkelijkheid.

De kustweg die ik altijd neem was een stukje vervangen door de autosnelweg tot aan het kleine vliegveldje. Daar was het terug gewoon de GC 500 volgen en dit tot het eindpunt wat ook het vertrekpunt was.

Je eigen route maken in Rouvy

Rouvy heeft een route editor die je kan gebruiken om eigen routes te maken aan de hand van gereden ritten. Je kan zelfs een opgenomen video gebruiken om deze gelijk te laten lopen met je route. Een video van de te rijden weg zou het een pak aantrekkelijker om gekende routes te rijden.

conclusie

Tof om eens te doen en zeker nu bij onmogelijkheid om in de echte route te rijden. Op vlak van inspanning komt het toch wel heel erg in de buurt van de werkelijkheid. Het gevoel is gelijkaardig. Natuurlijk is de gebruikte fietstrainer hierin van heel groot belang. De beter fietstrainers zullen ook een beter fietsgevoel geven.

De rit op Strava

Reageer op dit artikel:

Wil je een nieuwe fietstrainer? Fietstrainer bij bol kan je ook altijd overwegen. Deze link brengt je naar alle beschikbare fietstrainers. Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Categorieën