Virtueel fietsen heeft de laatste jaren en enorme evolutie gekend. Hoewel virtueel fietsen al langer tot de mogelijkheden behoorde heeft de ontwikkeling van de nodige hardware en software voor veel meer mogelijkheden gezorgd. Waar vroeger bij een training op de rollenbank de verveling al snel toesloeg is dit nu met de beschikbare software veel uitdagender geworden.

Virtueel fietsen – wat is mogelijk
Onder tussen is er al heel wat mogelijk in het virtueel fietsen. Een platform als Zwift biedt een mix van virtueel gegenereerde wereld en werkelijke plaatsen waarin gefietst kan worden. Dit allemaal in het gezelschap van andere fietsers van over de hele wereld. In Zwift ben je nooit alleen. Binnen de wereld waarin je fietst kan je ook zelf navigeren. Je bent dus niet enkel gebonden aan de route die je bij het straten gekozen hebt.



Rouvy geeft de mogelijkheid om routes te rijden die gefilmd zijn. Je krijgt tijdens het fietsen de video te zien die zijn snelheid aanpast aan de snelheid van fietsen. In Rouvy kan je ook in het gezelschap zijn van andere mensen die dezelfde route fietsen.
De mogelijkheid bestaat ook om je eigen route te filmen en deze dan via een app die ze aanbieden om te vormen tot een route die je op de fietstrainer kan herbeleven.
Heb je geen beelden dan is er nog altijd de mogelijkheid om de route toch te rijden in Rouvy aan de hand van een kaart van Google maps. Zo is er al een grote verscheidenheid aan routes te vinden in Rouvy. Zo kan je bijvoorbeeld een rit op Gran Canaria herbeleven.
Rouvy heeft de Virtuele Ronde van Zwitserland 2020 georganiseerd.



Bkool is ook een app die beschikbaar is en veel vergelijkingen vertoond met Rouvy. Zij hebben een functie waarbij als er geen video beschikbaar is er een virtuele wereld wordt gebuikt. Bkool is het medium dat gebruikt is voor de Virtuele Ronde van Vlaanderen 2020.
Tacx dat nu ook tot Garmin behoord, heeft ook zijn eigen software die beperkt gratis te gebruiken is. Je kan gewoon vrij fietsen, op hellingsgraad, vermogen of hartslag. Je krijgt dan wel enkel de gegevens zoals hartslag, snelheid, vermogen enz. te zien. Met een betalend abonnement heb je ook de mogelijkheid om met beelden te fietsen van je gekozen route. Ook zij hebben een systeem met kaarten van Google maps en 3D Map ritten.
Naast deze vier zijn er nog een heel deel andere aanbieders van software of apps om virtueel te fietsen.
TrainerRoad is vooral voor gestructureerd te trainen.
Road Grand Tours (RGT) heeft ook virtuele routes maar minder uitgebreid dan de andere.
Dit lijstje kan zeker nog verder aangevuld worden. De vier eerste heb ik zelf al gebruikt en kan ik dus ook iets uitgebreider bespreken.
Virtuele wedstrijden rijden.
Wedstrijden rijden is ook een optie in de virtuele wereld. Elk platform heeft zo wel de mogelijkheid om deel te nemen aan wedstrijden. Op vlak van aantal deelnemers van wedstrijden is Zwift veruit de grootste. Nu esports in de lift zit, zijn er ook meer professionele sporters die deelnemen aan virtuele wedstrijden. Het aantal is nog beperkt maar er is wel een heel segment goede renners die zicht toespitsen op esports.
Naast deze wedstrijden zijn er ook wedstrijden voor de minder getrainde atleten onder ons. Zwift heeft zo een indeling van categorieën. In theorie race je dan tegen renners van hetzelfde niveau.
Het moet niet altijd snel zijn.
Uit het voorgaande zou je kunnen denken dat virtueel fietsen enkel voor de geoefende renners of competitiebeesten onder ons is maar dat is zeker niet waar.
Je kan gerust een ritje doen aan je eigen tempo. Is dit heel traag dan is dat geen probleem. In Zwift zijn er zelfs georganiseerde ritten voor startende fietsers die aan een heel rustig tempo gereden worden.
In Rouvy kan je de gekozen route afwerken aan het tempo dat jij wil en eventueel zelfs de werkelijkheid een beetje beïnvloeden door de stijgingspercentages te verminderen.
Naast software ook hardware nodig
Natuurlijk heb je ook een laptop, dektop, smartphone of iets anders nodig om de software op te draaien maar zonder fietstrainer of iets om op te fietsen ben je natuurlijk nog altijd niet vertrokken.
Hier heb je ook heel veel mogelijkheden gaande van een hele simpele fietstrainer of rollenbank tot de meest geavanceerde fietstrainers. De simpelste oplossing is een eenvoudige fietstrainer en de nodige sensoren die werken met bluetooth of ANT+ die de snelheid en eventueel je omwentelingen kunnen registreren. De software zal dan je geleverde vermogen berekenen en dit omzetten naar een snelheid in de virtuele wereld. Deze optie heeft zijn beperkingen maar op een krap budget kan je zo al starten met indoor fietsen.



De meest ideale oplossing is een smart trainer. Die hebben een ingebouwde vermogensmeter of berekenen deze. Verder kunnen ze ook de weerstand van de trainer aanpassen aan het terrein. Bergop fietsen voelt dan ook als bergop fietsen. Binnen de smarttrainers heb je dan nog de wheel-on trainers en de direct drive waar deze laatste de beste fietservaring zullen geven. Bij direct drive heb je geen achterwiel meer nodig en dus ook geen doorslippen van het wiel.
Ik heb met de twee types gereden en de direct drive, in mijn geval een Tacx Neo, geeft een veel beter fietsgevoel dan de wheel-on trainer.
Heb je vragen, aanvullingen of fouten ontdekt in dit artikel dan mag je dit melden in de reacties.
Alpe du Zwift BKool canarische eilanden dieet event fietsen fietstrainer fietsvakantie Free Motion gran canaria groepsrit in de rand indoor indoor fietsen klimmen koers koolhydraat arm londen New York onderhoud Profrenners profs racen review ritten routes Rouvy smart fietstrainer strava strava segment tacx tacx Neo training uitdaging Virtual reality voeding wahoo Watopia wedstrijd winter Zwift Zwift events zwift praktisch Zwift routes zwift tips