Vlakke routes in Zwift.

vlakke routes in zwift
(Last Updated On: 30/12/2020)

Welke vlakke routes zijn er in Zwift? De keuzes tussen routes is al redelijk groot geworden in Zwift. Elke kaart of wereld heeft een aantal voor geprogrammeerde routes die je kan rijden zonder aan richtingsveranderingen te moeten denken. Heb je zin in een redelijk vlakke route dan kan je deze in dit artikel vinden.

Als je een vlakke route wil rijden zonder de weerstand van bergop te fietsen kan je natuurlijk altijd de “trainer difficulty” aanpassen naar 0% in de instellingen. Het zal dan aanvoelen alsof je op een vlakke weg rijdt zonder enige verandering in de weerstand van je fietstrainer.

Een andere optie is een vlak parcours of route kiezen en die zijn zeker voorhanden in Zwift.

Vlakke routes op Watopia.

Welke vlakke routes zijn er te vinden op Watopia.

Met voorsprong de vlakste route op Watopia is “Tempus Fugit”. Deze route van 17,3 km heeft maar 16 hoogtemeters wat verwaarloosbaar is. Buiten een paar korte stukjes vals plat (1%) is de volledige route biljartvlak. Het is het parcours dat de pace partner Coco Cadence volgt.
Het is ook een heel populair route. Je bent nooit alleen op Tempus Fugit.

Naast Tempus Fugit zijn er een aantal routes die je ook als vlak kan bestempelen maar wel wat hoogtemeters in verwerkt zitten. Je kan het vergelijken met een aantal uit de kluiten gewassen bruggen die op het parcours liggen.

  • Volcano Flat is 12,3 km lang met 46 hoogtemeters. Een aantal oplopende stukken van 100 of 200 virtuele meters die nooit boven de 5% komen.
  • Flat route heeft een lengte van 10,3 km en 54 hoogtemeters. Ook hier loopt de weg nooit langer dan 200 meter bergop en met een bescheiden percentage.
  • Tick Tock is 16,8 km met 44 hoogtemeters. Deze route is een combinatie van Tempus Fugit en een deel van de Flat Route.
  • Volcano Circuit is een heel korte route rond de vulkaan van 4,1 km. In deze afstand zitten 17 hoogtemeters. Deze route zou ik wel eerder beschrijven als golvend.
Vlakke routes in Zwift - Zwift watopia flat route
Zwift watopia flat route

Vlakke routes in Londen – Zwift

Als je aan vlakke routes in Zwift denkt op de kaart van Londen kom je bij de Classique terecht. Een route in hartje Londen van 5,4 km met een hoogteverschil van 19 meter. Deze route is te vergelijken met de Volcano Flat. Vooral vlakke wegen met een aantal stukjes bergop aan heel beperkte percentages.

Als tweede vlakke route in Londen kan je Greater London Flat overwegen. 11,6 km in het centrum van Londen met 45 hoogtemeters.

Zwift londen Classique route
Zwift londen Classique route

Vlakke deel van het WK in Richmond.

Het parcours van Richmond kan je opsplitsen in een vak deel en een deel met wat hoogtemeters. Er is ook een route die enkel het vlakke deel aandoet. De The Fan Flats is 5 km lang met 13 hoogtemeters en daarmee een van de vlakkere routes die je kan rijden in Zwift. Deze route heeft enkel maar een paar stukjes vals plat. Een ideale route om tempo te maken maar niet zo geliefd bij Zwifters.

Kaart in Zwift van New York.

Voor vlakke routes in Zwift moet je niet in de kaart van New York zijn. Er zijn we vlakkere routes, maar die hebben in vergelijking met de al vermelde meer hoogtemeters. The 6 train is 6,4 km lang en heeft 61 hoogtemeters. Dat zijn er meer dan dubbel dan in bijvoorbeeld Voalcano Flat.

Parcours van WK in Innsbruck op Zwift.

Wat voor New York geldt, geldt ook voor Innsbruck. Het WK was al een zwaar parcours en zelfs het vlakste gedeelte van de plaatselijke ronden heeft nog altijd 72 hoogtemeters voor 8,8 km. Het zijn natuurlijk geen enorme hoogteverschillen maar als vlakke route kan je het toch niet meer omschrijven.

Vlakke route in Yorkshire.

We zitten duidelijk door onze echt vlakke route heen wat Yorkshire heeft ook geen echte vlakke route. Over 3 km 37 hoogtemeters kan je bezwaarlijk vlak noemen. Yorkshire is een mooi parcours maar best wel pittig.

De kaart van Frankrijk en Parijs in Zwift.

Je hebt de kaart van Frankrijk (France) en die van Parijs. In die van Frankrijk is de vlakste route Douce France of in omgekeerde richting de R.G.V.. 24,1 km en 108 hoogtemeters. In deze route zijn wel een aantal langere vlakke stukken zonder hoogtemeters. In de richting die Douce France volgt zitten de hoogtemeters in de eerste 7-tal golvende kilometers en dan rond de 10 km een oplopend stuk van 400 meter. De rest van de route is nagenoeg vlak.

In de kaart van Parijs heb je het slotcriterium van de Ronde van Frankrijk. Deze route draagt de naam Champs-Élysées of Lutece Express in omgekeerde richting. De Route is 6,6 km met 34 hoogtemeters. Vlak of niet. Ik laat de keuze aan jullie. Veel hangt af van de omstandigheden waarin je de route rijdt. Op een rustig tempo of voluit.

En wat met Crit City en Bologna?

Crit City en Bologna zijn enkel te rijden via een georganiseerde rit.

Bologna is al zeker geen vlakke route. In de klim zitten de steilste percentages die in Zwift te vinden zijn. In 8 km overwin je 230 hoogtemeters op de route. Deze zitten dan wel vooral in de laatste 2 km die gemiddeld 10% klimmen. Geen vlak parcours zou ik zo zeggen.

Crit City is een ander verhaal. De omloop is 1,9 km met 8 hoogtemeters. Dat is wel een vlak parcours maar dus enkel via wedstrijden of dergelijke te rijden. Een wedstrijd maakt het dan weer wel een zwaar parcours omdat er op de kleine hoogteverschillen die er zijn altijd wordt versneld.

Reageer op dit artikel:

Wil je een nieuwe fietstrainer? Fietstrainer bij bol kan je ook altijd overwegen. Deze link brengt je naar alle beschikbare fietstrainers. Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Categorieën